Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ερντογάν για τους S-400: Έκλεισαν "ραντεβού" στην Ιαπωνία

Οι κ.κ. Τραμπ και Ερντογάν
Οι κ.κ. Τραμπ και Ερντογάν

Στη Σύνοδο της G-20 στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας θα επιχειρήσουν να βρουν λύση στο θέμα του ρωσικού οπλικού συστήματος, η αγορά του οποίου έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου χάσμα στις σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα. Τι συζήτησαν στην τηλεφωνική επικοινωνία τους Τραμπ και Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου της G-20, που έχει προγραμματιστεί για τις 28-29 Ιουνίου στην Ιαπωνία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή ζητήματα στον τομέα του εμπορίου και την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια σειρά διμερών ζητημάτων, περιλαμβανομένων της κοινής βούλησής τους για την ενίσχυση του εμπορίου, την απόφαση του προέδρου να μειώσει τους δασμούς στον χάλυβα στην Τουρκία από το 50% στο 25%, τη σχεδιαζόμενη από την Τουρκία αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 και τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια της Συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, τον επόμενο μήνα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντίρι.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν ανέφερε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ότι ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής αυτής συνδιάλεξης, επανέλαβε στον Τραμπ την προσφορά της Τουρκίας περί συγκρότησης μιας ομάδας εργασίας σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας «επανέλαβε την (τουρκική) πρόταση να συγκροτηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας να αποκτήσει τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της εθνικής ασφαλείας» σημείωσε ο Αλτούν.

Η Άγκυρα είχε ήδη ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι είχε διατυπώσει μια τέτοια πρόταση προς την Ουάσιγκτον, όμως η αμερικανική πλευρά δεν είχε απαντήσει.

Επιπλέον, ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για μια σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τουρκία, Τραμπ, Ερντογάν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Ράπισμα" Μάλερ σε Τραμπ: Αν πιστεύαμε ότι ο πρόεδρος δεν διέπραξε έγκλημα, θα το λέγαμε

Ερντογάν: Προκαλεί πανηγυρίζοντας για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης με tweet στις... 14:53

Κομισιόν σε Άγκυρα: Καταγεγραμμένες οι παράνομες ενέργειες σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Τουρκική υποχώρηση: Ο Ακάρ ανακοίνωσε πιθανή αναβολή παραλαβής των S-400

SHARE:

24Media Network