Κυπριακό: Οι ελληνικές προτάσεις για το ‘νέο καθεστώς ασφάλειας’ της Κύπρου επί τάπητος

Κυπριακό: Οι ελληνικές προτάσεις για το ‘νέο καθεστώς ασφάλειας’ της Κύπρου επί τάπητος

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν προτίθεται να προχωρήσει σε υποχωρήσεις στο ζήτημα Ασφάλεια - Εγγυήσεις, καλώντας όποιον "ονειρεύεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο sunset clause, να ξυπνήσει". Η αινιγματική δήλωση Κοτζιά, κατά την προσέλευσή του στο Κραν Μοντάνα και οι ελληνικές προτάσεις για δύο ομάδες εργασίας

Στις ελληνικές προτάσεις για τη συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας στην πρωινή συνεδρίαση της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν-Μοντάνα αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με δήλωσή του, κατά την άφιξή του στην απογευματινή συνεδρίαση.

Η μία, όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους, συμφωνήθηκε, ξεκίνησε και ήδη εξετάζει «το νέο καθεστώς ασφάλειας της Μεγαλονήσου. Εμείς επιμένουμε στη διαπραγμάτευση, ότι η ασφάλεια δεν είναι μόνο η στρατιωτική, καθώς αυτή είναι μια αντίληψη του 17ου-18ου αιώνα και όχι του 21ου».

Σχετικά με τη δεύτερη ομάδα εργασίας, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα συμφωνηθεί και θα συγκροτηθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης, αναφέροντας ότι αφορά «την απομάκρυνση των στρατευμάτων» και προσθέτοντας, ότι «αύριο το πρωί θα έρθουν και οι στρατιωτικοί μας, οι ειδικοί για αυτά τα ζητήματα».

Ερωτηθείς αν συμφωνεί και ο κ. Τσαβούσογλου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Δεν ξέρω αν συμφωνεί, αλλά θα συμμετάσχει».

Sooc

 

Όποιος ονειρεύεται sunset clause, καλά θα κάνει να ξυπνήσει

“Τουρκικά στρατεύματα θα μείνουν στο νησί γιατί αυτό θέλουν οι Τ/κ”, ανέφερε μετά το τέλος της πρωινής συνάντησης ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, τινάζοντας ουσιαστικά στον αέρα κάθε ελπίδα για ενδεχόμενες υποχωρήσεις από πλευράς της Τουρκίας στο θέμα Ασφάλεια-Εγγυήσεις.

“Αν κάποιος ονειρεύεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο sunset clause, καλά θα κάνει να ξυπνήσει γιατί τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει”, επεσήμανε προκλητικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

“Η θέση μηδέν στρατός – μηδέν εγγυήσεις, δεν μπορεί καν να θεωρηθεί ως θέση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε να διαπραγματευόμαστε, επεσήμανε, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο για μας”, είπε.

“Από την αρχή μοιραζόμαστε τις θέσεις και τις προτάσεις μας, συγκροτημένες προτάσεις και όχι απλά σε φιλοσοφικό επίπεδο. Είπαμε ξεκάθαρα τι μπορεί να κάνει η τουρκική και τ/κ πλευρας, τι μπορούμε να αποδεχτούμε στη βάση των θέσεων μας”, τόνισε και πρόσθεσε: “Η στάση μας, είναι και ήταν μια εποικοδομητική στάση και τα έγγραφά μας στο πλαίσιο, που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ όταν ήταν εδώ”.

“Μπορεί οι ανησυχίες των δυο πλευρών να είναι σημαντικές, ωστόσο εμείς βρισκόμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τις ανησυχίες στο ζήτημα Ασφάλειας και Εγγυήσεων των Τ/κ. Οι Τ/κ, με κάθε ευκαιρία, μας λένε ότι θέλουν την παραμονή εγγυήσεων, είναι ξεκάθαροι σε κάθε συνάντησή μας, επεσήμανε. Εμείς, αντί να τους κατηγορούμε γι’ αυτό, καταλαβαίνουμε γιατί το ζητούν αυτό”, κατέληξε ο κ. Τσαβούσογλου.

Το κλίμα των συνομιλιών στην Ελβετία, είχε περιγράψει με μια σιβυλλική δήλωση και ο Έλληνας υπουργός Εξωτρερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, προσερχόμενος το πρωί της Τρίτης στον χώρο των εργασιών της Διάσκεψης για το κυπριακό στο Κραν Μοντάνα.

“Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι, μέσα από επίπονη συζήτηση, ομολόγησαν οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους” είπε στους δημοσιογράφους.

Κουμουτσάκος: Η αδιαλλαξία της Τουρκίας οδηγεί σε εμπλοκή

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αδιαλλαξία της Τουρκίας φαίνεται πως οδηγεί σε εμπλοκή τη διαπραγματευτική προσπάθεια για το Κυπριακό η οποία γίνεται στην Ελβετία.

Η εμμονή της Άγκυρας  στη διατήρηση κατοχικών δυνάμεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, σε μια επανενωμένη Κύπρο, μέλος της Ε.Ε., είναι ακατανόητη και απαράδεκτη.

Η  Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν είναι δικαίωμά της η κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οφείλει ταυτόχρονα να απαντήσει στη διεθνή κοινότητα:

– Γιατί επιμένει στη διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων;

– Σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει;

Απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία, όλοι – σε Κύπρο και Ελλάδα –  αντιπαρατάσσουμε μια ισχυρή εθνική γραμμή ευθύνης». 

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ, sigmalive.gr, Φωτογραφίες: AP Images/Petros Karadjias, Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα