Ο Τζον Ντάλι θα "προσφύγει στην δικαιοσύνη"

Ο Τζον Ντάλι θα "προσφύγει στην δικαιοσύνη"

Τι αναφέρει ο πρώην Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών, Τζον Ντάλι, περνώντας στην αντεπίθεση

Ο πρώην Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών της ΕΕ Τζον Ντάλι (Μάλτα), που υποχρεώθηκε να παραιτηθεί αφού κατηγορήθηκε για προσπάθεια αθέμιτης άσκησης επιρροής ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι "προσφεύγει στην δικαιοσύνη".

Ο Ντάλι υποστήριξε ότι "τους τελευταίους μήνες ομάδες παρασκηνιακής πίεσης (λόμπι) άσκησαν πίεση "σε όλη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή" με σκοπό να γίνει ευνοϊκότερη για τους καπνοβιομήχανους η νομοθεσία, που τους αφορά.

"Θα προσβάλω την απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ζοζέ Μανουέλ) Μπαρόζο να υποχρεωθώ σε παραίτηση", σημείωσε ο Ντάλι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Ντάλι είπε πως θα αποφασίσει "εάν πρέπει οι σχετικές δικαστικές ενέργειες να γίνουν στη Μάλτα, ή στις Βρυξέλλες" αφού λάβει σχετικές νομικές συμβουλές, όπως και "εάν το θέμα εμπίπτει στην δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Στρασβούργο, ή του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που εδρεύει στο Λουξεμβούργο".

Η υποχρεωτική παραίτηση Ντάλι υποβλήθηκε την 16η Οκτωβρίου. Ελήφθησαν υπόψη οι αιτιάσεις που διατύπωσε εναντίον του η Ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της απάτης (Olaf).

Η υπόθεση ανακινήθηκε μετά την μήνυση της σουηδικής εταιρείας Swedish Match, που κατήγγειλε ότι ο Μαλτέζος επιχειρηματίας Σίλβιο Ζάμιτ προσέγγισε εκπροσώπους της βεβαιώνοντας ότι "επηρεάζει τον Επίτροπο Ντάλι" και επομένως η ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά ένα προϊόν καπνού που παράγει, τον snus, θα μπορούσε να τροποποιηθεί υπέρ της, ώστε το προϊόν αυτό να μπορεί εξάγεται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο Ντάλι αμφισβήτησε αυτή την εκδοχή των γεγονότων, ενώ αναφέρθηκε στην "αιφνίδια" πρόσκλησή του στο γραφείο του προέδρου Μπαρόζο: "αν και τού ζήτησα 24ωρη διορία, εκείνος αντιθέτως μου έδωσε διορία 30 λεπτών για να υποβάλω παραίτηση, υποχρεώθηκα επομένως να παραιτηθώ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Μποργκ αναλαμβάνει Επίτροπος Υγείας στη θέση του Ντάλι

SHARE:

24Media Network