Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί σε δράση για να αντιμετωπιστεί το δράμα των ανιθαγενών

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί σε δράση για να αντιμετωπιστεί το δράμα των ανιθαγενών
Mια οικογένεια πρώην ανιθαγενών στο σπίτι της στο Τατζικιστάν δείχνει τα έγγραφα ταυτοποίησης που μόλις απέκτησε UNHCR/Didor Saidulloyev

Αντίκτυπο στις ζωές τουλάχιστον 4,3 εκατ. ανθρώπων έχει η ανιθαγένεια, με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να καλεί σε εξάλειψή της.

Έκκληση για πιο εντατικές προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δεινή κατάσταση των ανθρώπων που δεν έχουν καμία ιθαγένεια, απηύθυνε την Παρασκευή (04/11) ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, με αφορμή την 8η επέτειο της παγκόσμιας εκστρατείας της Ύπατης Αρμοστείας #IBelong (Ανήκω) για την εξάλειψη της ανιθαγένειας.

Έχοντας αντίκτυπο στις ζωές τουλάχιστον 4,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, η ανιθαγένεια αποτελεί μια διάχυτη και σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Στερούμενοι το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιθαγένεια, όσοι έχουν γεννηθεί ή καταλήξει ανιθαγενείς αντιμετωπίζουν ένα καταστροφικό νομικό αδιέξοδο. Δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους και δεν μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία. Η ζωή τους χαρακτηρίζεται από αποκλεισμό, στέρηση και περιθωριοποίηση», δήλωσε ο κ. Grandi.

«Ενώ έχουμε δει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας για την ανθρωπότητα, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη πολιτική δέσμευση και προσπάθεια για να βελτιωθεί η ζωή των εκατομμυρίων ανθρώπων που υποφέρουν χωρίς ιθαγένεια και ζουν στη σκιά».

Καθώς η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει εντολή από τη διεθνή κοινότητα να εντοπίζει και να προστατεύει τους ανιθαγενείς πληθυσμούς και να προλαμβάνει και να μειώνει την ανιθαγένεια σε όλο τον κόσμο, ξεκινήσαμε το 2014 τη δεκαετή εκστρατεία #IBelong για να τραβήξουμε την προσοχή και την υποστήριξη που χρειάζεται το ζήτημα αυτό προκειμένου να επιλυθεί.

Λύσεις έχουν βρεθεί από τότε που ξεκίνησε η εκστρατεία. Σχεδόν 450.000 ανιθαγενείς έχουν αποκτήσει ή έχουν επιβεβαιώσει την ιθαγένειά τους, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική έχουν τώρα και μια δίοδο προς την απόκτηση ιθαγένειας ως αποτέλεσμα νέων νομοθετικών αλλαγών. Είκοσι ένα κράτη εισήγαγαν διαδικασίες για τον εντοπισμό ανιθαγενών στην επικράτειά τους και τη διευκόλυνση της πολιτογράφησής τους. Τριάντα κράτη προσχώρησαν σε μία ή και στις δύο Συμβάσεις του ΟΗΕ για την Ανιθαγένεια.

Σε ολόκληρη την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχουν επίσης δημιουργηθεί περιφερειακά δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών για την ανιθαγένεια, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που έχουν ήδη δημιουργηθεί στην Ευρώπη και την Αμερική.

Τρεις χώρες έχουν μεταρρυθμίσει τους νόμους περί ιθαγένειας που εισάγουν διακρίσεις λόγω φύλου – μια βασική αιτία της ανιθαγένειας, αν και 24 κράτη εξακολουθούν να αρνούνται στις γυναίκες ίσα δικαιώματα στο να περνάνε την ιθαγένεια στα παιδιά τους, στην ίδια βάση με τους άνδρες. Παρατηρείται επίσης στασιμότητα σε κάποιες σημαντικές καταστάσεις ανιθαγένειας, οι οποίες συχνά έχουν τις ρίζες τους σε διακρίσεις λόγω φυλής, θρησκείας ή εθνότητας.

«Η ανιθαγένεια παραμένει ένα παγκόσμιο πρόβλημα με πολλές διαφορετικές αιτίες. Ωστόσο είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με, συχνά πολύ απλές, λύσεις σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Grandi.

«Απευθύνω έκκληση στις κυβερνήσεις και τους νομοθέτες σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιήσουν τα επόμενα δύο χρόνια της εκστρατείας για να επιταχύνουν τη δράση τους και να καλύψουν τα νομικά και πολιτικά κενά που εξακολουθούν να αφήνουν πίσω εκατομμύρια ανθρώπους

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα