ΟΑΧΟ: Ρωσικής προέλευσης ο νευροτοξικός παράγοντας κατά του Σκριπάλ

ΟΑΧΟ: Ρωσικής προέλευσης ο νευροτοξικός παράγοντας κατά του Σκριπάλ
Ο Σεργκέι Σκρίπαλ Ο Σεργκέι Σκρίπαλ

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων επιβεβαιώνει τη θέση του Λονδίνου στην υπόθεση για την επίθεση κατά του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων επιβεβαίωσε σήμερα τη θέση που έλαβε το Λονδίνο για τη ρωσική προέλευση του νευροπαραλυτικού παράγοντα, με τον οποίο δηλητηριάστηκε ο ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Μια ομάδα του ΟΑΧΟ επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Μαρτίου, 15 μέρες αφότου πατέρας και κόρη βρέθηκαν αναίσθητοι σε παγκάκι στο Σάλσμπερι. Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι συνέλεξε δείγματα αίματος απ’ τους Σκριπάλ καθώς και απ’ το σημείο όπου εντοπίστηκαν μετά την επίθεση.

Όπως μετέδωσε το BBC ο ΟΑΧΟ δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ουσία Νοβιτσόκ , όμως συμφώνησε με το Λονδίνο ως προς την προέλευσή του παράγοντα που ευθύνεται για την επίθεση στον Σκριπάλ.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων στα εργαστήρια του ΟΑΧΟ απ’ την ομάδα του ΟΑΧΟ επιβεβαιώνουν τα ευρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την ταυτότητα του νευροτοξικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε τρεις ανθρώπους», αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού, όπως σημειώνει ο Guardian.

«Δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία για το τι χρησιμοποιήθηκε» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και πρόσθεσε ότι: «Δεν απομένει άλλη εξήγηση για το ποιος ήταν υπεύθυνος, μόνο η Ρωσία έχει τα μέσα και τα κίνητρα».

Η Ρωσία απ’ την πλευρά της αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της στη δολοφονική επίθεση κατά του Σκριπάλ, που έγινε αφορμή για μαζικές απελάσεις ρώσων διπλωματών σε ΗΠΑ και ΕΕ. Η Ρωσία έλαβε τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε ο ΟΑΧΟ δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Οργανισμό. «Πήραμε την έκθεση ( με τα αποτελέσματα της έρευνας-σ.σ). Η μελέτη της θα απαιτήσει ορισμένο χρόνο»

Τα αποτελέσματα θα συζητηθούν σε επείγουσα σύνοδο του ΟΑΧΟ την ερχόμενη Τετάρτη, η οποία θα συγκληθεί έπειτα από αίτημα της Βρετανίας. Σύμφωνα με την ανάλυση στα εργαστήρια του ΟΑΧΟ, η ουσία ήταν «υψηλής καθαρότητας», γεγονός που στηρίζει τον ισχυρισμό της βρετανικής κυβέρνησης για την εμπλοκή ενός κράτους.

Στο μεταξύ, η υγεία του Σκριπάλ εμφανίζει κάποια σημάδια βελτίωσης, ενώ η κόρη του τα πηγαίνει πολύ καλύτερα και πήρε ήδη εξιτήριο απ’ το νοσοκομείο του Σάλσμπερι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα