‘Όχι σε όλα’ από Τραμπ στη G7

‘Όχι σε όλα’ από Τραμπ στη G7
U.S. President Donald Trump, right, and German Chancellor Angela Merkel, left, speak with Tunisian President Beji Caid Essebsi as they attend a round table meeting of G7 leaders and Outreach partners at the Hotel San Domenico during a G7 summit in Taormina, Italy, Saturday, May 27, 2017. Leaders of the G7 wrap up their meeting on Saturday with discussions focused on terrorism, climate and trade. (AP Photo/Domenico Stinellis) AP

Το εμπόριο, αλλά και οι σχέσεις με την Ρωσία, εμποδίζουν την έκδοση του τελικού κοινού ανακοινωθέντος της διάσκεψης. Διορία στις ΗΠΑ δίνουν οι υπόλοιπες έξι χώρες για την υιοθέτηση της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή

Το εμπόριο, αλλά και οι σχέσεις με την Ρωσία παραμένουν τα δύο βασικά ζητήματα που εμποδίζουν την έκδοση του τελικού ανακοινωθέντος της διάσκεψης G7. Τα θέματα αυτά, θα απασχολήσουν τους ηγέτες των χωρών-μελών της G7 που συμμετέχουν στην διάσκεψη, αργότερα σήμερα.

Δεν έχει επίσης διευκρινιστεί εάν το τελικό ανακοινωθέν θα συμπεριλαμβάνει την πρόβλεψη ανάληψης μέτρων κατά του εμπορικού προστατευτισμού. Ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο, εμφανίστηκε θετικός στα μέτρα αυτά προστατευτισμού. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, αυτό θα αναφέρει ότι οι έξι χώρες υποστηρίζουν την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, θα τονίζεται ότι έχει δοθεί περισσότερος χρόνος στις ΗΠΑ, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την αναφερόμενη συμφωνία, σύμφωνα με πηγή της διάσκεψης. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: “Θα λάβω την τελική απόφασή μου για την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την επόμενη εβδομάδα.”

Εξάλλου, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης και η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, η οποία δίδεται, κάθε φορά, μετά το πέρας των εργασιών των συνόδων του G 7 . Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελλα Μέρκελ δήλωσε ότι η διάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας G7 “είχε “μία απογοητευτική” συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την Συμφωνία του Παρισιού.

Κατά την άποψή της Μέρκελ, η αναφερόμενη συμφωνία είναι τόσο σημαντική, που δε θα πρέπει να γίνει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός για την εφαρμογή της. Η ίδια, αναφέρθηκε και στην σκληρή συζήτηση των ηγετών για τον εμπόριο, τονίζοντας ότι βρέθηκε κοινό έδαφος σύγκλισης των απόψεων, μέσω της δέσμευσης στους εμπορικούς κανόνες του διεθνούς συστήματος, αλλά και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

Ανάλογη απόφαση είχε λάβει, νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και θεωρείται ενδεικτική της απόστασης που χωρίζει τους ηγέτες που συμμετέχουν στην σύνοδο της Σικελίας, σε ζωτικής σημασίας θέματα.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Domenico Stinellis

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα