Οι φόβοι του Βερολίνου, οι έκτακτες συναντήσεις και η Σύνοδος των ’27’

default image

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη, με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών να δείχνουν αποφασισμένοι να βάλουν "μπροστά το διαζύγιο" με την Βρετανία. Άτυπη Σύνοδος χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο την ερχόμενη εβδομάδα και μπαράζ επαφών Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας και προκάλεσε την άμεση αντίδραση Βρυξελλών, αλλά και Βερολίνου. Ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ως τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έσπευσαν να τονίσουν πως θα πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες και οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να προχωρήσει η αποχώρηση της χώρας από τους 28.

Την ίδια ώρα, γερμανικά ΜΜΕ διαρρέουν σενάρια για έτοιμη λύση διαζυγίου, την οποία έχει ήδη επεξεργαστεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και εξέθεσε στην Άνγκελα Μέρκελ από το πρωί της Παρασκευής. Αναβρασμός και στο εσωτερικό της Βρετανίας με την παραίτηση Κάμερον να πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις.

Επαφές Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας για την επόμενη μέρα

Οι εξελίξεις από το πρωί της Παρασκευής είναι ραγδαίες με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλεί για άτυπη Σύνοδο των 27, εξαιρουμένης της Βρετανίας για την ερχόμενη Τετάρτη. Θα προηγηθούν συναντήσεις του Πολωνού πολιτικού τη Δευτέρα με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.


Για την ακρίβεια, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ντέβιντ Κάμερον θα είναι παρών στην Σύνοδο την Τετάρτη, όμως μόνο προκειμένου να ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών για το αποτέλεσμα και θα αποχωρήσει χωρίς να συμμετέχει στη δεύτερη μέρα των εργασιών. Οι 27 αρχηγοί θα συζητήσουν στη συνέχεια, χωρίς το Βρετανό πρωθυπουργό, για τις διαδικασίες υλοποίησης του Brexit.

 

Από το Σάββατο κιόλας, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αναμένεται στο Παρίσι για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, όπως ανακοίνωσαν τα Ηλύσια, στο πλαίσιο των εντατικών διπλωματικών επαφών μετά την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

Το σχέδιο Σόιμπλε για την αποχώρηση της Βρετανίας

Ολονυχτία για Μέρκελ – Σόμπλε και Γκάμπριελ. Σύμφωνα με την Handelsblatt ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συγκάλεσε σύσκεψη στις 5 το πρωί αφού είχε μιλήσει με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον αντιγκακελάριο. Μάλιστα παρουσίασε σχέδιο έκτακτης ανάγκης οκτώ σελίδων, με βάση το οποίο θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο με γνώμονα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Όπως αναλύει η εφημερίδα πρόκειται για την παρουσίαση ενός “δύσκολου διαζυγίου μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας” το οποίο θα πραγματοποιηθεί με “ομαλό τρόπο”. Είναι εντυπωσιακά τα ανακλαστικά του Γερμανού πολιτικού που δεν έχασε λεπτό και βάζει μπρος την αποχώρησης της Βρετανίας από το πρώτο λεπτό. 

Όπως φαίνεται στο παραπάνω σχεδιάγραμμα, η διαδικασία αποχώρησης μιας χώρας, με βάση το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής Συνθήκης θα πάρει από δύο έως τέσσερα χρόνια, ώστε να καταλήξει σε μια συμφωνία αποδέσμευσης.

Βάσει αυτού, η Βρετανία που ψήφισε υπέρ της αποχώρησής της από την Ένωση, θα πρέπει, βάσει συνταγματικών προβλέψεων, να γνωστοποιήσει την πρόθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα διαπραγματευτεί και θα συνομολογήσει σχετική συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του.

Ενός Brexit μύρια έπονται

Ανησυχία για το ενδεχόμενο την Βρετανία να ακολουθήσουν στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες, με βασικές «ύποπτες» την Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Φινλανδία και την Ουγγαρία, εκφράζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που συνέταξε ειδική ομάδα συνεργατών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η «Task Force Brexit», και φέρνει στο φως η εφημερίδα « Die Welt».

 

Το έγγραφο, αποσπάσματα του οποίου είχε αποκαλύψει νωρίτερα η Handelsblatt, αναφέρει ακόμη ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η συνεισφορά της Γερμανίας στον ετήσιο κοινοτικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο, ενώ περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν το έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι έχει γίνει προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα.

Αναβρασμός στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Βρετανίας

Την ίδια ώρα ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Μεγάλη Βρετανία, με τους Συντηρητικούς να οδηγούνται σε αλλαγή ηγεσίας και προφανώς και πρωθυπουργού, μετά την παραίτηση Ντέβιντ Κάμερον και του Εργατικούς να “βγάζουν τα μαχαίρια” ενάντια στον ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν, στον οποίο χρεώνουν την αποτυχία του REMAIN. Συγκεκριμένα βουλευτές του κόμματος ζήτησαν πρόταση μομφής εναντίον του επικεφαλής τους, ο οποίος εκλέχτηκε μόλις πριν ένα χρόνο από τη βάση του κόμματος.

“Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει με νέο πρωθυπουργό, για να προχωρήσει με την εφαρμογή του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ. Η επιλογή του βρετανικου λαού θα πρέπει να γίνει σεβαστή κι όσοι βρίσκονται στην άλλη μεριά, να κάνουν ό,τι μπορούν, για να διασφαλιστεί αυτή η επιλογή” είπε το πρωί της Παρασκευής ο Ντέιβιντ Κάμερον προαναγγέλλοντας την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία.

 

Στο στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, μοιάζει η επικρατέστερη επιλογή για την πρωθυπουργία με βάση το αποτέλεσμα. Πέραν των συντηρητικών όμως, πανηγυρίζουν και οι ευρωσκεπτικιστές του Φάρατζ, ο οποίος προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η αποχώρηση από την ΕΕ.


Ο ηγέτης των ευρωσκεπτικιστών υπογράμμισε ότι “αγωνιστήκαμε κατά των πολυεθνικών, κατά των “αξιοπρεπών” πολιτικών και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι νικήσουμε. Το καταφέραμε με πολλή δουλειά. Νικήσαμε χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα”. Όπως πρόσθεσε “τολμώ να ονειρευτώ πως η αυγή που έρχεται φέρνει μια ανεξάρτητη Μεγάλη Βρετανία”.

Να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι ένα σοκ και τόνισε πως πρέπει να είναι κρίσιμη η αντίδραση τις μέρες αυτές γιατί πρόκειται για ένα ορόσημο: “Ή θα κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά να διορθώσουμε τα λάθη, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών ή θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ”.

 

Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της συνάντησης με το Σταύρο Θεοδωράκη τόνισε: “Φοβόντουσαν το Grexit, αλλά έτυχε Brexit, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, και τόνισε ότι είναι κρίσιμες στιγμές και ότι χρειάζεται αναστοχασμός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα