Οι ΗΠΑ αμφισβητούν ότι η δοκιμή της Β.Κορέας έγινε με βόμβα υδρογόνου

default image

Οι αρχικές ενδείξεις δεν συνάδουν με τον ισχυρισμό της Β. Κορέας ότι πραγματοποίησε δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, λέει ο Λευκός Οίκος

Η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα δεν συνάδει με τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου, υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή συνιστά “κατάφωρη παραβίαση” των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

“Η αρχική ανάλυση δεν συνάδει με τον ισχυρισμό του καθεστώτος (σ.σ. της Βόρειας Κορέας) περί επιτυχούς δοκιμής μιας βόμβας υδρογόνου”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Έρνεστ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δοκιμή αυτή. Όμως τόνισε ότι οποιαδήποτε δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα θα ήταν “μια προκλητική και κατάφωρη παραβίαση” των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησε να επιβάλλει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας με αφορμή τη νέα πυρηνική δοκιμή

Στην ανακοίνωσή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα, οι 15 χώρες-μέλη του ΣΑ –μεταξύ των οποίων και η Κίνα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας– τονίζουν ότι αποφάσισαν “να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για τα μέτρα αυτά” τα οποία θα περιληφθούν “σε ένα νέο ψήφισμα” του Συμβουλίου.

Κέρι: Η πυρηνική δοκιμή απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια

Η πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα ήταν μια “έντονα προκλητική ενέργεια” που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, τόνισε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καταδικάζοντας την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ τα τελευταία χρόνια.

“Αυτή η έντονα προκλητική ενέργεια συνιστά μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και παραβιάζει κατάφωρα πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

“Δεν δεχόμαστε και δεν πρόκειται να δεχτούμε τη Βόρεια Κορέα ως κράτος εξοπλισμένο με πυρηνικά και ενέργειες σαν αυτήν την τελευταία δοκιμή το μόνο που κάνουν, είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας”, υπογράμμισε.

Μικρότερη η σεισμική δραστηριότητα σε σύγκριση με το 2013

Τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε η Οργάνωση της Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO) που εδρεύει στη Βιέννη δείχνουν ότι το μέγεθος της σεισμικής δόνησης που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα ήταν μικρότερο από εκείνη που είχε γίνει το 2013, όταν η Πιονγκγιάνγκ είχε και πάλι πραγματοποιήσει μια πυρηνική δοκιμή.

Ο Λασινά Ζερμπό, ο εκτελεστικός γραμματέας της CTBTO, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, στους οποίους μίλησε μέσω βιντεοδιάσκεψης από την Αυστρία, ότι η σεισμική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι ήταν “ελαφρώς μικρότερη όσον αφορά το μέγεθός της” σε σύγκριση με εκείνη του 2013.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια δόνηση μεγέθους 4,8-4,9 βαθμών ενώ εκείνη του 2013 ήταν 5,1 βαθμών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα