Οι Κινέζοι απαγόρευσαν τη χρήση του γράμματος “νι” στο διαδίκτυο

Οι Κινέζοι απαγόρευσαν τη χρήση του γράμματος “νι” στο διαδίκτυο
FILE - In this Tuesday, Jan. 9, 2018, file photo, Chinese President Xi Jinping reviews a Chinese honor guard during a welcome ceremony for a visiting dignitary at the Great Hall of the People in Beijing. In a rare public expression of dissent in China, a well-known political commentator and a prominent businesswoman penned open letters urging lawmakers to reject a plan that would allow President Xi Jinping to rule indefinitely. (AP Photo/Mark Schiefelbein, File) AP

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αποφάσισε να απαγορεύσει το γράμμα “νι” από τους γηγενείς χρήστες του διαδικτύου! Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για ανατρεπτικό και απαράδεκτο χαρακτήρα. Τι εννοούν οι λογοκριτές;

Ο Πρόεδρος Xi Jinping κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να αποτελέσει παρελθόν ο περιορισμός στο χρονικό διάστημα της προεδρικής θητείας, με ξεκάθαρη διάθεση να είναι αυτός ο εφ’ όρου ζωής ηγέτης της χώρας. Σύμφωνα με τα κρατικά media, την Κυριακή 25/2 ανακοινώθηκαν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στο σύνταγμα της Κίνας, που αναμένεται να εγκριθούν αυτόν τον μήνα, στη συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, στο Πεκίνο. Μεταξύ των 21 προτάσεων για τροπολογίες, υπάρχει αυτή για την εξάλειψη του ισχύοντος ορίου των προέδρων και των αντιπροέδρων, σε δυο πενταετείς θητείες.

Πηγές από το περιβάλλον του ενημερώνουν ότι πιστεύει πως μόνο αυτός μπορεί να κάνει ξανά μεγάλο το, διεφθαρμένο, Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας και να εξελίξει τη χώρα του σε επίκεντρο των παγκόσμιων υποθέσεων -κάτι που είχε υποσχεθεί το 2012, όταν πήρε το χρίσμα. Την ίδια ώρα, δεν μπορεί να παραβλέψει κάποιος το γεγονός ότι έχει εξευτελίσει και φυλακίσει ουκ ολίγους “εχθρούς” της κυβέρνησης του. Όπως γράφει η Guardian “η πιο γνωστή πολιτική φυλακή της Κίνας έχει γεμίσει έως τα ταβάνια”.

Με το που ανακοινώθηκαν οι προτάσεις, το διαδίκτυο “γέμισε” με παράπονα για τις τακτικές του  Xi Jinping. Αυτομάτως, έπιασαν δουλειά οι υπηρεσίες λογοκρισίας, ώστε να περιορίσουν τις online συζητήσεις. Σε πρώτη φάση έγινε… block στις εξής φράσης, στο Weibo (το κινεζικό Twitter).

The Emperor’s Dream Tίτλος ταινίας κινουμένων σχεδίων, του 1947.
Disney “Έφυγε” μαζί με το “Winnie the Pooh”, που χρησιμοποιείται από το 2013 από όσους κοροϊδεύουν τον ηγέτη.
roll up + sleeves Φράση που χρησιμοποίησε ο Xi Jinping’s, στις ευχές για την Πρωτοχρονιά του 2017.
Chinese Emperor stock Μετά τις ανακοινώσεις, επιτήδειοι έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές σε εταιρίες που είχαν τη λέξη “αυτοκράτορας” στον τίτλο τους.
oppose Qing, restore Ming Το σύνθημα των ακτιβιστών κατά της δυναστείας Qing που προσπάθησε, δίχως επιτυχία, να επαναφέρει τη μοναρχία, στη χώρα.
personality cult Αφορά την εκστρατεία δημιουργίας σωστού προφίλ του Xi από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Dream of Returning to the Great Qing Τίτλος βιβλίου.
Big River, Big Sea 1949 (1949) Τίτλος συλλογής με σύντομες ιστορίες για τον κινεζικό Εμφύλιο που δημοσιεύτηκε το 2009, από συγγραφέα με έδρα το Ταϊβάν.
change the law Αλλάξτε το νόμο

Ακολούθησαν άλλες 50 απαγορεύσεις (των λέξεων “ξεδιάντροπος”, “διαφωνώ”, “εναντίον του ρεύματος”, “εναντιώνομαι”, “μέσα στους αιώνες”, “ανάκτηση της εξουσίας του ενός”, “αθανασία”, “σκλαβιά”, “μετανάστευση”).

Αυτή που ξεχωρίσαμε ήταν το Animal Farm, τίτλος μυθιστορήματος του George Orwell, που πραγματεύεται -με αλληγορικό τρόπο- μια τρομακτική κοινωνία, στην οποία τα ζώα μιας φάρμας δεν ανέχονται την σκληρή αντιμετώπιση του ανθρώπου-αφέντη και επαναστατούν. Επικεντρώνεται στα όσα συμβαίνουν μετά την επανάσταση, όπως διαμορφώνεται η κοινωνία των ζώων, ανεξάρτητη πια από τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, στο βιβλίο αντανακλώνται τα γεγονότα που οδήγησαν στη Ρωσική Επανάσταση και στη σταλινική περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης.

Και αν υποθέσουμε πως όλα αυτά έχουν μια βάση (να σιωπήσουν οι διαφωνούντες), η επόμενη κίνηση των λογοκριτών ξεπερνά κάθε φαντασία, καθώς απαγόρευσαν το “νι”. Αναλυτές σχολίασαν ότι αυτό μάλλον έχει να κάνει με το εξαφανιστεί η πιθανότητα να γράψει κάποιος πως “η κυβέρνηση θέλει θητεία στη νιοστή”, επίθετο, που αναφέρεται σε ή συσχετίζεται με την μεταβλητή “ν”, κυρίως σε μαθηματικές εκφράσεις, στις οποίες συμβολίζει έναν πεπερασμένο ή μη, αόριστο ή τυχαίο φυσικό αριθμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα