Οι New York Times για την “κατακόκκινη” Ευρώπη – Η μετάλλαξη Όμικρον, οι εμβολιασμοί και η θέση της Ελλάδας

Οι New York Times για την “κατακόκκινη” Ευρώπη – Η μετάλλαξη Όμικρον, οι εμβολιασμοί και η θέση της Ελλάδας
Κόσμος με μάσκες περπατά στη Λισαβόνα Jorge Mantilla / NurPhoto / AFP

Εκτενές άρθρο των NYTimes για την επέλαση του κορονοϊού στη Γηραιά ήπειρο. Στο βαθύ κόκκινο η Ελλάδα. Οι μολύνσεις ανά ηλικιακή ομάδα και η πορεία των εμβολιασμών.

“Ο κορονοϊός εκτινάσσεται στην Ευρώπη, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον προσθέτει έξτρα πίεση σε μία ήδη λυγισμένη ήπειρο”. Με αυτή τη φράση προλογίζουν οι NY Times ένα εκτενές άρθρο σχετικά με την επέλαση του κορονοϊού στη Γηραιά ήπειρο, παραθέτοντας -ανάμεσα σε άλλα διαγράμματα- και έναν χάρτη που επιβεβαιώνει την ραγδαία επιδείνωση με τις γνωστές χρωματικές διαβαθμίσεις από το πορτοκαλί μέχρι το βαθύ κόκκινο.

Σε ποια κατηγορία ανήκει η χώρα μας; Με τη νησιωτική Ελλάδα να βρίσκεται κυρίως στο πορτοκαλί (εξαιρουμένης της Κρήτης), η υπόλοιπη χώρα ανήκει στο κόκκινο, το οποίο γίνεται όλο και πιο βαθύ στα βόρεια.

© ECDC | European Centre for Disease Prevention and Control

“Η Ευρώπη είναι και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας, με όλο και πιο πολλά κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, τα περιστατικά έχουν αυξηθεί, διπλασιάζοντας αυτά της κορύφωσης του προηγούμενου χειμώνα”, αναφέρουν οι Times παραθέτοντας ορισμένα παραδείγματα χωρών όπου αναγκάστηκαν να πάρουν πρόσθετα και ακόμη πιο αυστηρά μέτρα (πιο χαρακτηριστικό αυτό της Αυστρίας).

“Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα μπορούσε να έχει υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, έχει ανησυχήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες”, σημειώνεται στη συνέχεια, μαζί με μία σειρά καταγραφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε χώρες της Ευρώπης, ενώ εξηγείται αναλυτικά και η αύξηση των κρουσμάτων που προηγήθηκε (και συνεχίζεται) λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ακόμα και σε χώρες με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Σε Αυστρία, Γερμανία, Ιρλανδία και Ολλανδία (όπως και σε Πορτογαλία και Μάλτα φυσικά) που συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών, οι μολύνσεις έχουν εκτοξευτεί, σε αντίθεση όμως με τον αριθμό των θανάτων που δεν παρουσιάζει αύξηση, γεγονός που επιβεβαιώνει και την αξία εμβολίου. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει σε χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, όπου η αύξηση των θανάτων είναι ανάλογη με αυτή των θανάτων.

Μάλιστα, οι Times της Νέας Υόρκης στέκονται στο γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν ακολουθούν μία κοινή πορεία στον εμβολιασμό τους, αναφέροντας τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπου παρουσιάζουν πιο φτωχά ποσοστά.

Σημειώνεται, δε, πως, “οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες προστατεύονται καλύτερα σε όλη την Ευρώπη, αλλά τα ποσοστά εμβολιασμού σε παιδιά εξακολουθούν να υστερούν”, άποψη που εξηγείται και διαγραμματικά στο άρθρο, το οποίο απεικονίζει την πορεία των εμβολιασμών ανά ηλικία. Στην Ελλάδα του 83% στους 70-79 που έχουν λάβει έστω μία δόση για παράδειγμα, παρατηρούνται πολύ χαμηλά ποσοστά στις μικρότερες ηλικίες.

© ECDC | European Centre for Disease Prevention and Control

“Παρά τον χαμηλό κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου, τα μη εμβολιασμένα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες στον ευρύτερο πληθυσμό, όπως φαίνεται στην Αγγλία όπου οι μολύνσεις στα σχολεία αυξήθηκαν μετά την επιστροφή των μαθητών στην τάξη το φθινόπωρο”, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνεται πως “οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εμβολίασαν τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στο πρώτο στάδιο της εκστρατείας του εμβολιασμού τους, προστατεύοντάς τους την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά αφήνοντάς τους πιο εκτεθειμένους πια στη μείωση της ανοσίας”

Σύμφωνα με τους Times, την αύξηση των κρουσμάτων στους ηλικιωμένους, διαδέχτηκε και μια αύξηση των κρουσμάτων σε νέους, πράγμα που αποτυπώνεται σε ένα ακόμη διάγραμμα, με την άποψη αυτή να επαληθεύεται και από τα δεδομένα της χώρας μας.

Όπως θα δείτε στον ακόλουθο πίνακα, η αύξηση των μολύνσεων σε ανήλικους είναι μεγαλύτερη από αυτή στους 15-64 ετών, αλλά και από τη διασπορά στους άνω των 65.

© ECDC | European Centre for Disease Prevention and Control

Όλα τα παραπάνω τίθενται ως απολογισμός της τελευταίας περιόδου που επιβεβαιώνει την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, αφήνοντας ωστόσο ένα μεγάλο και σοβαρό ερωτηματικό αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τη νέα παραλλαγή Όμικρον και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την ήδη πληγωμένη από την πανδημία Ευρώπη.

Με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί και την ώρα όπου πρόσθετα μέτρα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η ανησυχία για περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη είναι εύλογη.

“Αρκετοί ηγέτες προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν τους αυστηρούς περιορισμούς που θα έβλαπταν τις οικονομίες τους, ειδικά στην περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ στις χώρες όπου πάρθηκαν νέα μέτρα υπήρξαν αντιδράσεις και διαδηλώσεις.

Η ανακάλυψη της νέας παραλλαγής Όμικρον, όμως, πρόσθεσε ένα ακόμη πρόβλημα στις προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών να περιορίσουν την αύξηση των κρουσμάτων στην ήπειρό τους”, καταλήγουν οι Times

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα