Οι ομοιότητες του δυστυχήματος της Helios με αυτό των μαλαισιανών αερογραμμών

default image

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει το δυστύχημα του Μπόινγκ 777, πτήση ΜΗ370. Τώρα οι μαλασιανές αρχές βρίσκουν ομοιότητες σε αυτό το δυστύχημα με εκείνο της Helios στο Γραμματικό και μελετάνε τα περιστατικά

Από τη στιγμή που συμπληρώνονται πια 14 ημέρες χωρίς το παραμικρό ίχνος του αεροσκάφους, επιπλέον και του τι έχει συμβεί, οι αρχές της Μαλαισίας επιχειρούν μέσω της σύγκρισης με άλλα περιστατικά – αεροπορικά δυστυχήματα να βρούνε μία άκρη. 

Η βρετανική Daily Mail αναφέρει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της, πως εξετάζουν συνολικά τρία δυστυχήματα, τα τελευταία 15 χρόνια, ανάμεσά τους και εκείνο πάνω από το Γραμματικό. Και τα τρία αυτά τραγικά γεγονότα αποδίδονται στην έλλειψη οξυγόνου των πιλότων, ενώ όλα τους πετούσαν για ώρα ακυβέρνητα και συνετρίβησαν στο έδαφος αφού τελείωσαν τα καύσιμα τους.

Ίσως, η απάντηση να βρίσκεται κάπου εκεί μέσα, σε αυτά τα δυστυχήματα, πιστεύουν οι αρχές της Μαλαισίας.

 

Άλλωστε υπάρχει και η μαρτυρία πιλότου άλλου αεροπλάνου ο οποίος υποστηρίζει ότι επιχείρησε να επικοινωνήσει με το σκάφος που αναζητείται λίγο μετά τις 01:30 του Σαββάτου. Αντί όμως για απάντηση, άκουσε στην άλλη γραμμή του ασυρμάτου μουρμούρα και έντονα παράσιτα.

Αυτό που ο πιλότος περιγράφει ως μουρμούρα, θα μπορούσε να ήταν, σύμφωνα με τη Daily Mail ένδειξη υποξίας, δηλαδή έλλειψης οξυγόνου. 

 

Για να δούμε τα τρία περιστατικά τα οποία μελετώνται ξανά εις βάθος.

Το 2000, μήνα Σεπτέμβριο, αεροσκάφος από την Αυστραλία συνετρίβη. Ο πύργος ελέγχου είχε επικοινωνία νωρίτερα με τον πιλότο αλλά διαπιστώθηκε πως εκείνος δεν μπορούσε να μιλήσει κανονικά και φυσικά ήταν αδύνατον να εκτελέσει τις όποιες εντολές. Πέρασαν πέντε ολόκληρες ώρες με το αεροπλάνο να πετά κυριολεκτικά ακυβέρνητο προτού συντριβεί σε έρημο.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το, 1999 ο παίκτης του γκολφ Πέιν Στιούατρ, τρεις ακόμη επιβάτες και οι δύο πιλότοι μιας πτήσης τσάρτερ βρήκαν το θάνατο όταν το αεροπλάνο, αφού διέσχισε ακυβέρνητο τις ΗΠΑ, διανύοντας συνολικά 1.500 μίλια σε τέσσερις ώρες, συνετρίβη στην Νότια Ντακότα.

Και σε αυτήν την περίπτωση το σκάφος πετούσε ακυβέρνητο γιατί οι πιλότοι του είχαν χάσει τις αισθήσεις τους λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Τι θα μπορούσε όμως να έχει προκαλέσει την απώλεια οξυγόνου; Οι θεωρίες είναι πολλές ακόμα και μία αργή αλλά σταθερή έλλειψη της πίεσης του αέρα, για την οποία οι πιλότοι είτε δεν έδωσαν γρήγορα σημασία είτε δεν το αντιλήφθηκαν ποτέ. Δεν φόρεσαν τις μάσκες αφού είχαν χάσει τις αισθήσεις τους.

Μία θεωρία λέει πάντως πως ο ένας από τους πιλότους ξύπνησε – συνήλθε και αυτός είναι που έστριψε το αεροπλάνο σε μία προσπάθεια απεγνωσμένη να προσεγγίσει το πλησιέστερο αεροδρόμιο, αυτό της Πενάνγκ. δεν τα κατάφερε όμως και το αεροπλάνο συνέχισε να πετά. Πού; Πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό μέχρι που κατέπεσε. 

Και φτάνουμε στην τραγωδία του Helios.

Το 2005 το Μπόινγκ 737 της Helios συνετρίβη λίγο έξω από την Αθήνα, με 121 επιβάτες του. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιλότοι και οι επιβάτες του είχαν χάσει τις αισθήσεις τους καθώς είχε γίνει αποσυμπίεση του θαλάμου.

Πηγή: Daily Mail

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα