Θυσιάζουν την ΕΕ για το όνομα

default image

Οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι κατηγορηματικά κάθετοι στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας τους, σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ακόμα και αν αυτό γινόταν για να εισέλθει η χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Πολιτικών Ερευνών που διεξήχθη από 12 έως 15 Νοεμβρίου, σε δείγμα 1111 ερωτηθέντων, το 62,6% των πολιτών της ΠΓΔΜ απάντησε πως σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα δε θα στήριζε αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, με στόχο η χώρα να καταστεί μέλος των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών θεσμών, αντίθετα με το 30,7% που δήλωσε ότι θα στήριζε μια τέτοια εκδοχή.

Μεταξύ άλλων, την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ στηρίζει το 79,8% των πολιτών της χώρας.

Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Πολιτικών Ερευνών, το οποίο πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, τον περασμένο Ιούλιο, το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάσσονταν κατά της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας με στόχο την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ανερχόταν στο 66,5%, ενώ ποσοστό 26% θα συμφωνούσε με το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της χώρας με στόχο την ενσωμάτωση της στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Στην ερώτηση της δημοσκόπησης, αν διεξάγονταν αύριο βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, ποσοστό 27,6% απάντησε ότι θα απόσχει. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 24,4%, ενώ υπέρ του VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι τάχθηκε το 23% των ερωτηθέντων. Η αντιπολιτευόμενη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 11%.

Στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ προηγείται το συγκυβερνών κόμμα «DUI» του Αλί Αχμέτι με 6,5% και ακολουθεί το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» ( DPA) του Μέντουχ Θάτσι με ποσοστό 2,9%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα