Οι πρώτες αντιδράσεις για τον θάνατο του Μπιν Λάντεν

default image

Ισχυρό πλήγμα της τρομοκρατίας χαρακτηρίζει τον θάνατο του Μπιν Λάντεν ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Για σημαντικό γεγονός κατά της τρομοκρατίας παγκοσμίως κάνει λόγο η Γαλλία. Νίκησε το καλό τονίζει η Ιταλία. Δηλώσεις χαράς και από Γερμανία. Αντίποινα φοβάται η Ιαπωνία (Vid)

“Με το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, η τρομοκρατία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Ο αγώνας όμως δεν τελειώνει εδώ. Η διεθνής κοινότητα, πέρα από θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτικούς υπολογισμούς, οφείλει ενωμένη να συνεχίσει τη διεθνή προσπάθεια, για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη μάστιγα”, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημητρης Δρούτσας με αφορμή τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

“Η διεθνής τρομοκρατία είναι ένα απεχθές φαινόμενο”, πρόσθεσε ο υπουργός, “μια συνεχής απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, που υπονομεύει τις προοπτικές των κοινωνιών σε ολόκληρο τον κόσμο για ευημερία και ανάπτυξη”.

Η Γαλλία “χαιρετίζει την επιμονή των ΗΠΑ” οι οποίες καταδίωκαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν επί 10 χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά το θάνατο του ηγέτη της Αλ-Κάιντα, τον οποίο χαρακτήρισε “σημαντικό γεγονός στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας”.

“Η ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν ύστερα από μια αξιοσημείωτη επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Πακιστάν, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός κατά της τρομοκρατίας παγκοσμίως. Η Γαλλία χαιρετίζει την επιμονή των ΗΠΑ, οι οποίες τον καταζητούσαν επί δέκα χρόνια”, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

“Κύριος υπεύθυνος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν ο εμπνευστής μιας ιδεολογίας μίσους και ο αρχηγός μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες”, πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

“Η Γαλλία εκτιμά ότι για τα θύματα αυτά, αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η Γαλλία σκέπτεται σήμερα τα θύματα αυτά και τις οικογένειές τους”, τόνισε.

“Η μάστιγα της τρομοκρατίας υπέστη ένα ιστορικό πλήγμα, αλλά αυτό δεν είναι τέλος της Αλ-Κάιντα”, προειδοποίησε ο Σαρκοζί.

Στο Μιλάνο, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι “ο θάνατος του μπιν Λάντεν είναι ένα “σημαντικό αποτέλεσμα στον αγώνα κατά του κακού” και “ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ και όλες τις δημοκρατίες”.

“Δεν πρέπει να πάψουμε να επαγρυπνούμε”, τόνισε ο Μπερλουσκόνι προειδοποιώντας για τους “κινδύνους” αντιποίνων.

“Απέναντι στους κινδύνους αυτούς όλες οι δημοκρατίες πρέπει να συνεργαστούν όπως το έχουν κάνει ως σήμερα. Ο κόσμος περίμενε αυτήν την είδηση δέκα χρόνια”, τόνισε.

Σύμφωνα με το Βατικανό, ο ηγέτης της Αλ-Κάιντα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στο Θεό για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και για την εκμετάλλευση της θρησκείας με σκοπό τη διασπορά του μίσους.

Ως “νίκη του καλού ενάντια στο κακό και της δικαιοσύνης ενάντια στην ωμότητα” χαρακτήρισε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

“Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των ΗΠΑ και όλης της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα κατά της αλ-Κάιντα και της τρομοκρατίας”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός εξαίροντας “την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ στις προσπάθειες εντοπισμού του υπεύθυνου για το πιο τραγικό γεγονός από τις αρχές του αιώνα”, της επίθεσης εναντίον των Διδύμων Πύργων στη Νέα Υόρκη.

“Η νίκη αυτή ενθαρρύνει όλους εμάς οι οποίοι πολεμήσαμε και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία στο πλευρό των ΗΠΑ. Είναι μια νίκη του καλού ενάντια στο κακό, της δικαιοσύνης ενάντια στην ωμότητα. Είναι μια νίκη του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου”, τόνισε ο Φρατίνι.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα τόνισε από την πλευρά του ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν αποτελεί “προειδοποίηση προς όλους τους τρομοκράτες”, αλλά επίσης “μια συμβολική πράξη που δείχνει ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν είναι ανώφελος, μάταιος”.

Στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν είναι “μια καλή είδηση για όλους όσοι σκέφτονται ελεύθερα και είναι υπέρ της ειρήνης στον κόσμο”.

Ανακουφισμένη με την είδηση του θανάτου του μπιν Λάντεν δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της. 

“Ο Οσάμα μπιν Λάντεν ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Οι δυνάμεις της ειρήνης σημείωσαν επιτυχία χθες το βράδυ. Η διεθνής τρομοκρατία δεν έχει ακόμα ηττηθεί. Πρέπει όλοι να επαγρυπνούμε”, τόνισε η Μέρκελ σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

Οι ΗΠΑ κατάφεραν ένα αποφασιστικό πλήγμα κατά της Αλ-Κάιντα, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ. Ωστόσο, η καγκελάριος προειδοποίησε ότι η διεθνής τρομοκρατία δεν έχει ακόμα ηττηθεί.

Στο Τόκιο, ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία θα ενισχύσει την ασφάλεια των στρατιωτικών της βάσεων για ν΄αντιμετωπίσει πιθανά αντίποινα μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η Ρωσία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την είδηση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν και χαιρέτισε τη “μεγάλη επιτυχία” της Ουάσινγκτον.

“Η εκδίκηση είναι αναπόφευκτη για όλους τους τρομοκράτες. Μόνον ένας κοινός αγώνας κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Η Ρωσία είναι έτοιμη ν΄αυξήσει τη συνεργασία της”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Στη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν αποτελεί ένα “αποφασιστικό βήμα στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας”.

Στο Λονδίνο, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλαμ Χέιγκ έδωσε εντολή στις βρετανικές πρεσβείες να επανεξετάσουν το θέμα της ασφάλειάς τους εξαιτίας φόβων για αντίποινα μετά το θάνατο του μπιν Λάντεν.

“Υπάρχουν τμήματα της Αλ-Κάντα που θα προσπαθήσουν να δείξουν εντός των προσεχών εβδομάδων ότι είναι ακόμα δραστήρια όπως είναι πράγματι ορισμένα”, τόνισε ο Χέιγκ στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC 4.

“Zήτησα ήδη σήμερα το πρωί από τις πρεσβείες μας να επανεξετάσουν την ασφάλειά τους, να βεβαιωθούν ότι επαγρυπνούν στο υψηλότερο επίπεδο και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι η στάση μας για αρκετό καιρό”, πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός.

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θάνατο του Mπιν Λάντεν.

Η πρόεδρος της υποεπιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, η εκλεγμένη οικολόγος Χάιντ Χαουτάλα, δήλωσε ότι θα ήταν “πολύ καλύτερα εάν λογοδοτούσε στη δικαιοσύνη”.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου συντηρητικός Πολωνός Γέρζι Μπούζεκ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το θάνατο του μπιν Λάντεν. “Ξυπνήσαμε σε ένα κόσμο πιο ασφαλή”, τόνισε.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο θάνατος του Mπιν Λάντεν αποτελεί “σημαντική επιτυχία” για την ασφάλεια των συμμάχων της Ατλαντικής Συμμαχίας και εκτιμά ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν πρέπει να συνεχιστούν, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει την αποστολή του στο Αφγανιστάν για να διασφαλίσει ότι η χώρα αυτή “δε θα γίνει πάλι καταφύγιο του εξτρεμισμού”.

“Είναι μια σημαντική επιτυχία για την ασφάλεια των συμμάχων του ΝΑΤΟ και όλων των χωρών, οι οποίες συνέβαλαν στις προσπάθειές μας να εξαλείψουμε τη μάστιγα της διεθνούς τρομοκρατίας ώστε να καταστεί ο κόσμος πιο ασφαλής για όλους εμάς”, τόνισε ο Ράσμουσεν.

Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Βανάκερε χαιρέτισε και αυτός την επιχείρηση στο Πακιστάν.

“Η εξόντωση του μπιν Λάντεν, ο οποίος έδωσε την εντολή για τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, είναι ένα ιστορικό βήμα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας”, τόνισε.

Στη Στοκχόλμη, ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ δήλωσε ότι ο κόσμος θα είναι “καλύτερος” μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

“Το μίσος του ήταν απειλή για τον κόσμο”, τόνισε ο σουηδός υπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα