Οι προβληματισμοί της ελληνοαμερικανικής κοινότητας λίγο πριν τις εκλογές

default image

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ. Έντονες είναι οι συζητήσεις στην ελληνοαμερικανική κοινότητα είτε υπέρ του ενός, είτε υπέρ του άλλου υποψηφίου, κάτι που δείχνει το αρκετά πολωμένο κλίμα. Ελληνοαμερικανοί μιλούν στο ΝEWS 247 και εκφράζουν σκέψεις και προβληματισμούς (Vids)

Αποστολή στη Ν. Υόρκη: Δέσποινα Συριοπούλου

Λιγότερο από μια εβδομάδα απομένει για τις αμερικανικές εκλογές της επόμενης Τρίτης 8 Νοεμβρίου, όπου θα κριθεί ποιος από τους δυο υποψηφίους, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ θα εγκατασταθεί στο Οβάλ γραφείο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το ερώτημα τι θα γίνει το βράδυ των εκλογών αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για όσους έχουν επιλέξει να μην τους αφήνει αδιάφορους το τι συμβαίνει στην πολιτική σκηνή της χώρας που ζουν –γιατί υπάρχει και αυτή η κατηγορία πολιτών-, ιδίως μετά την ανακοίνωση του FBI για την Χίλαρι Κλίντον και την ιστορία με τα e-mails. Ενίοτε οι συζητήσεις είναι έντονες, είτε υπέρ του ενός, είτε υπέρ του άλλου υποψηφίου, κάτι που δείχνει το αρκετά πολωμένο κλίμα.

Για την ελληνική κοινότητα, κυρίως στην Νέα Υόρκη, πολλοί υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία της τάσσεται στο πλευρό του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, άλλοι πάλι θεωρούν ότι είναι με την κα Κλίντον. Μια βόλτα στους δρόμους της Αστόριας, που κυριαρχεί –ακόμα τουλάχιστον- το ελληνικό στοιχείο, οι συζητήσεις με ομογενείς πάντα είναι ενδιαφέρουσες. Άλλοι θέλουν να καταγραφεί η άποψή τους, άλλοι πάλι προτιμούν να την κρατήσουν ως ιδιωτική συζήτηση.

Ο Ντίνος Ράλλης, ένα από τα δραστήρια μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και πρώην ασφαλιστής τοποθετεί το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ένα από τα βασικά θέματα που θα καθορίσουν την ψήφο των αναποφάσιστων. Αναφέρει επίσης ότι μέσα από συζητήσεις του με ψηφοφόρους της ελληνικής παροικίας, είναι πολλοί αυτοί που παρότι είναι εγγραμμένοι σε ένα κόμμα, δεν θα το ψηφίσουν, αλλά θα στηρίξουν τον αντίπαλο υποψήφιο, εκτιμώντας ότι η πλειοψηφία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας θα ταχθεί στο πλευρό του κ. Τραμπ.

 
 

Μείωση της ανεργίας –αν και τα ποσοστά δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλά-, βελτίωση της οικονομίας και εθνική ασφάλεια είναι για τον ελληνοαμερικανό αρχιτέκτονα και επίσης  μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας με 25 και πλέον χρόνια ενεργούς δράσης στα κοινά. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κ. Κίτσιος κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες.

 

Για τον Ανδρέα Σάββα, με καταγωγή από την Κύπρο, και με αντίστοιχα ενεργό δράση στο παρελθόν στα κοινά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, οι πολίτες θα ψηφίσουν με γνώμονα το «μη χείρον, βέλτιστον». Ο κ. Σάββα υπογραμμίζει την πόλωση που υπάρχει μεταξύ των ψηφοφόρων, όχι μόνο των Αμερικανών, αλλά και εντός της ελληνοαμερικανικής κοινότητας,  σημειώνοντας ότι είναι διασπασμένη, αλλά παράλληλα θέτει και ένα ερώτημα: «τι διαβεβαιώσεις έχουμε πάρει από τους δύο υποψηφίους για τα συμφέροντά μας ως κοινότητα;». Και δίνει μονολεκτική απάντηση: «Καμία». Για τον Ανδρέα Σάββα, την επόμενη της εκλογικής αναμέτρησης τα πράγματα ενδεχομένως να είναι χειρότερα. Δεν είναι μόνο το ποιος υποψήφιος θα εκλεγεί, από μια διαδικασία έντονης πόλωσης, είναι επίσης ποιος θα υπερισχύσει στο κογκρέσο, και αν θα συνεργαστεί με τον νέο πρόεδρο.

 

Για τους Δημήτρη Κόκκοτα και Πωλ Μακρόπουλο, στελέχη και οι δυο της ΑΧΕΠΑ, ενός οργανισμού με 95 χρόνια ζωής και μεγάλη δράση και προσφορά, το καταστατικό του (οργανισμού) δεν επιτρέπει να πάρει θέση στις εκλογές  υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Υποστηρίζουν ότι ως ΑΧΕΠΑ θα συνεργαστούν με όποιον και αν βγει πρόεδρος προς όφελος της Ελλάδας, της Κύπρου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα