Οι Σοσιαλιστές είπαν ‘όχι’ στον Ραχόι. Γρίφος η αριστερή συγκυβέρνηση

default image

Οι Σοσιαλιστές δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν "όχι" σε μια νέα κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος. Οι Σοσιαλιστές κέρδισαν 90 έδρες, καταγράφοντας το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δήλωσε σήμερα πως θα καταψηφίσει στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων μια νέα κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (PP), το οποίο κέρδισε τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές αλλά δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE), το οποίο έχασε σχεδόν 7% της δύναμής του σε σχέση με τις εκλογές του 2011, εκτιμά ότι θα μπορούσε να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης

Συγκεκριμένα, ο Θέσαρ Λουένα, ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο κόμμα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: “Η Ισπανία έχει ψηφίσει για αλλαγή. Τώρα εναπόκειται στο PP να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση… αλλά οι Σοσιαλιστές θα ψηφίσουν ‘όχι’ στον Ραχόι και στο PP”.

Ο “γρίφος” ωστόσο περί συνεργασιών παραμένει καθώς οι Σοσιαλιστές κάνουν “άνοιγμα” τόσο προς τους Podemos όσο και προς τους κεντρώους Ciudadanos.

Σημειώνεται ότι οι Σοσιαλιστές κέρδισαν 90 έδρες, καταγράφοντας το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους, και ήρθαν δεύτεροι μετά το PP που εξασφάλισε 123 έδρες. Τα νέα κόμματα Podemos και Ciudadanos εξασφάλισαν 69 και 40 έδρες αντίστοιχα.

Αν συνεργαστούν Σοσιαλιστές, Podemos, Καταλανική και Βασκική Αριστερά, φτάνουν οριακά τις απαραίτητες 176 έδρες για την πλειοψηφία. Ωστόσο δεν φαίνεται πως είναι αρκετά πιθανό μιας και το PSOE (Σοσιαλιστές) θέλει και τους Ciudadanos στη συγκυβέρνηση της επόμενης μέρας, κάτι που δεν φαίνεται πως υποστηρίζει ο Ιγκλέσιας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι “Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, οι Podemos δεν πρόκειται να επιτρέψουν ούτε ενεργητικά ούτε παθητικά τον σχηματισμό κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα”, κάνοντας γνωστή την απόφαση του του κόμματός του να μην επιτρέψει στο κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση. Και οι ζυμώσεις συνεχίζονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα