Οι Τούρκοι εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τους οκτώ

Οι Τούρκοι εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τους οκτώ

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος των Τούρκων στρατιωτικών που αρνείται να εκδώσει η Αθήνα

Η Άγκυρα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος των Τούρκων στρατιωτικών που αρνείται να εκδώσει η Αθήνα, όπως μεταδίδουν τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το ανώτατο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης δέχθηκε το αίτημα των διωκτικών αρχών (εισαγγελία Κων/πολης) για να εκδοθεί το ανάλογο ένταλμα, όπως δημοσιεύει η Sabah. Η εφημερίδα αναφέρει πως οι οκτώ δεν θα εκδοθούν από την Ελλάδα, και πως είχαν δραπετεύσει από την Άγκυρα με ένα ελικόπτερο Sikorsky το οποίο προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Σημειώνει πως για δύο μήνες φυλακίστηκαν στη χώρα μας με τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου εντός αυτής.

Η Sabah τους αναφέρει σαν οπαδούς της οργάνωσης FETÖ του Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από τον Ερντογάν ως “τρομοκράτης” και υποκινητής του πραξικοπήματος. Όλοι οι φυγάδες αρνούνται πως είναι υποστηρικτές του Γκιουλέν και υποστηρίζουν πως έφυγαν καθώς φοβήθηκαν για τις ζωές τους. Τρεις εξ αυτών αναφέρουν πως είναι υποστηρικτές των ιδεών του Κεμάλ Ατατούρκ, όπως τουλάχιστον γράφει η Sabah, ενώ κατέθεσαν πως “ακολούθησαν εντολές και δεν ήρθαν στην Ελλάδα με τη θέληση τους”.

Νωρίτερα, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε να μην εκδοθούν οι τέσσερις εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα στις 15 Ιουλίου του 2016, αμέσως μετά το πραξικόπημα.

Αντίστοιχες αποφάσεις εξέδωσαν και τα άλλα δύο ποινικά τμήματα του Αρείου Πάγου για τους υπόλοιπους τέσσερις Τούρκους αξιωματικούς, που επίσης δεν εκδίδονται στη χώρα. Στην απόφαση αναφέρεται ότι αίρεται η προσωρινή κράτηση τους.

Οι αποφάσεις των τριών δικαστηρίων είναι αμετάκλητες και δεν επιδέχονται επανεξέταση. Επόμενη κίνηση, μετά την οριστική ετυμηγορία με την οποία επισημαίνεται η σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως υπέρτερο αγαθό, η απελευθέρωση των οκτώ, εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία από τη χώρα μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα