Οι Βρετανοί ζητούν πρόσφυγες. ‘Δεν είμαστε τίποτε χωρίς συμπόνοια’

default image

Αντιμέτωπος με τη κατακραυγή των Βρετανών πολιτών βρίσκεται ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που καλείται να αποδεχθεί μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας με το άψυχο σώμα του μικρού πρόσφυγα Αϊλάν Κούρντι

Υπό πίεση τελεί ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για να αποδεχθεί μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων έπειτα από τη δημοσίευση της φωτογραφίας του μικρού Αϊλάν Κούρντι που φόρτισε συναισθηματικά τη δημόσια συζήτηση στη Βρετανία.

Ο Κάμερον επικρίθηκε έντονα χθες για τη δήλωση ότι δεν θεωρεί ότι η απάντηση στην κρίση είναι η υποδοχή όλο και περισσότερων προσφύγων, αλλά η αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, λίγες ώρες πριν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στείλουν σε ολόκληρο τον κόσμο την αβάσταχτη εικόνα του άψυχου παιδιού.

“κ. Κάμερον το καλοκαίρι τελείωσε…Τώρα χειρίσου την μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο” , είναι ο τίτλος επάνω από την φωτογραφία στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Sun.

Η αλλαγή αυτή στον τόνο μίας εφημερίδας που τον Απρίλιο επικρίθηκε από τον επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ όταν ένας από τους αρθρογράφους της περιέγραψε ως “κατσαρίδες” τους πρόσφυγες, δείχνει τη συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσε η φωτογραφία του Αϊλάν Κούρντι, αλλά και οι υπόλοιπες εικόνες από ολόκληρη την Ευρώπη.

“Δεν είμαστε τίποτε χωρίς συμπόνοια. Η φωτογραφία πρέπει να μας κάνει όλους να ντραπούμε. Αποτύχαμε στη Συρία. Συγγνώμη μικρέ άγγελε, RIP”, έγραψε ο Ναντχίμ Ζαχάουι, βουλευτής των κυβερνώντων Τόρις.

Αλλά και άλλοι συντηρητικοί βουλευτές πήραν θέση υπέρ της υιοθέτησης μίας περισσότερο συμπονετικής στάσης. Ο Τον Τάγκενχατ έγραψε στο Twitter ότι οι πολίτες της περιφέρειάς του θέλουν η Βρετανία να κάνει περισσότερα για τους πρόσφυγες και συμφωνεί μαζί τους, ενώ ο Τζόνι Μέρσερ δήλωσε ότι οι μητέρες που προσπαθούν να κρατήσουν στην επιφάνεια της θάλασσας τα παιδιά τους με σωσίβια δεν πρέπει να σκέφτονται τη Βρετανία ως τόπο όπου δεν είναι ευπρόσδεκτες.

Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, η Βρετανία έχει υποδεχθεί 216 ανθρώπους στο πλαίσιο του σχεδίου μετεγκατάστασης σύρων προσφύγων του ΟΗΕ και περί τους 5.000 σύρους που κατόρθωσαν να φθάσουν στη Βρετανία με ίδια μέσα.

Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί μικρότερο αριθμό προσφύγων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ο πλέον γενναιοόδωρος δωρητής χρημάτων προς ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσφέρουν αρωγή στους Σύρους στη χώρα τους και στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Μέση Ανατολή.

Η Ιβέτ Κούπερ, υποψήφια για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Rescue Committee ζητούν την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα δεχθεί η Βρετανία. Πρωτοβουλία για την οργάνωση πορείας μέσα από το κέντρο του Λονδίνου μέχρι την Ντάουνινγκ Στριτ κερδίζει έδαφος στο Facebook, ενώ αίτημα για την υποδοχή περισσότερων προσφύγων έχει συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα