Οι Βρυξέλλες διαψεύδουν Ερντογάν: Δεν υπήρξε ποτέ απέλαση Μπακραουί

default image

Ερωτηματικά προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, που δήλωσε πως ο ένας από τους καμικάζι είχε συλληφθεί στην Τουρκία και είχε απελαθεί στο Βέλγιο, όπου προφανώς αφέθηκε ελεύθερος. Διαψεύδει τον Ερντογάν η βελγική κυβέρνηση

Λίγες μόνο ώρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, έντονη είναι η κόντρα Βελγίου- Τουρκίας, έπειτα από τις δηλώσεις Ερντογάν, πως ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, που φαίνεται πως είναι ένας από τους καμικάζι που ανατινάχτηκαν στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ την Τρίτη, είχε συλληφθεί στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2015. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως ο Βέλγος τρομοκράτης είχε επιχειρήσει να φτάσει στη Συρία μέσω τουρκικού εδάφους και συνελήφθη στην Γκαζιαντέπ, στα συροτουρκικά σύνορα. “Απελάθηκε στις 14 Ιουλίου 2015 έπειτα από πληροφορίες της βελγικής πρεσβείας” σημείωσε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε: “Οι Βέλγοι μας ενημέρωσαν πως αφέθηκε ελεύθερος”.

Σύμφωνα μάλιστα με ανώτατο Τούρκο αξιωματούχο, που είχε επαφές με τις βελγικές αρχές το περασμένο καλοκαίρι, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πως η αστυνομία του Βελγίου δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τότε τις σχέσεις του Μπακραουί με την τρομοκρατία. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως ο ίδιος ο Μπακραουί ζήτησε να εκδοθεί στις Βρυξέλλες, όπου τελικά αφέθηκε ελεύθερος.

Δεν υπήρξε απέλαση στο Βέλγιο

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες διαψεύδουν τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας πως “δεν είχε, σε καμία περίπτωση, πραγματοποιηθεί έκδοση” υπόπτου προς το Βέλγιο, χωρίς να απορρίπτουν όμως εξ ολοκλήρου τον ισχυρισμό. Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Koen Geens στη βελγική τηλεόραση “αν υπήρξε έκδοσή του, αυτή συνέβη με κατεύθυνση γενικότερα προς τις Κάτω Χώρες και όχι το Βέλγιο”. Ο ίδιος πάντως συμπληρώνει πως σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, οι αδερφοί Μπακραουί ήταν γνώριμοι στην αστυνομία, όμως για αδικήματα που αφορούν τον κοινό ποινικό κώδικα και σε καμία περίπτωση δεν συνδέονταν με τρομοκρατία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα