Οι Yoda των πρωτευόντων γίνονται σοπράνο για να βρουν σύντροφο

Οι Yoda των πρωτευόντων γίνονται σοπράνο για να βρουν σύντροφο
Πρωτεύον που μοιάζει με τον Yoda 'ανταγωνίζεται' υψίφωνους της όπερας, για να βρει σύντροφο. Ecology Asia

Τα τάρσι (ταρσιέρες) είναι πρωτεύοντα που μοιάζουν με τον Yoda και θα τους ζήλευαν υψίφωνοι της όπερας για το τραγούδι τους, μέσω του οποίου βρίσκουν συντρόφους.

Μικροσκοπικά πλάσματα που μοιάζουν με τον master των Jedi (του Star Wars), Yoda τραγουδούν κάθε πρωί σε ντουέτα. Το είδος είναι ανάλογο των πρωταγωνιστών της όπερας. Όσα όμως, δεν ‘πιάνουν’ τις πιο ψηλές νότες, πιστεύεται πως δύσκολα προσελκύουν συντρόφους.

Εκ των μικρότερων όλων των πρωτευόντων πλασμάτων, οι ταρσιέρες είναι νυκτόβιες και μετρ των δασών.

Την ημέρα κουρνιάζουν σε μικρές κοινωνικές ομάδες (σε τρύπες ή σχισμές δέντρων) και το σούρουπο βγαίνουν από την κρυψώνα τους, για εξερεύνηση και τροφή (τρώνε κυρίως έντομα, όπως σκαθάρια και ακρίδες, ή ίσως μικρά σπονδυλωτά όπως σαύρες).

Είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένα στο νυχτερινό ‘κυνήγι’, με τα μεγάλα αυτιά να βοηθούν στην ανίχνευση κίνησης των εντόμων και τα μεγάλα μάτια (είναι μεγαλύτερα του εγκεφάλου τους -και είναι τα μεγαλύτερα σε όλο το ζωικό βασίλειο, αναλογικά) να βοηθούν στα της όρασης. Ο δε, λαιμός τους περιστρέφεται 180 μοίρες προς πάσα κατεύθυνση.

Το τραγούδι είναι μορφή σεξουαλικής επιλογής ή/και σήματος ότι μετά το νυχτερινό κυνήγι έχει έλθει η ώρα για ύπνο. Επιστήμονες μελέτησαν τα τάρσι στο Tangkoko National Park του Sulawesi της Ινδονησίας, για δυο μήνες το 2018.

Έφυγαν με 50 ηχογραφήσεις, 28 ζευγάρια (θηλυκά και αρσενικά ενώθηκαν σε ντουέτα) Tarsius spectrumgurskyae που τραγουδούσαν το πρωί.

Με τη βοήθεια machine learning ξεχώρισαν τα μουσικά μοτίβα και την ικανότητα να φτάνουν σε πολύ ψηλές νότες. Όπως αναφέρει η δημοσίευση της μελέτηςοι παραστάσεις τους παρέπεμπαν σε κολορατούρα, στιλ τραγουδιού που παράγει πολλές νότες πολύ γρήγορα και που χρησιμοποιείται από τους υψίφωνους (σοπράνο) της όπερας στις άριες, ώστε να επιδείξουν τον έλεγχο και τη δεξιοτεχνία τους.

Tο να τραγουδάς γρήγορα νότες που περιέχουν ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων, κατά τη διάρκεια ενός ντουέτου, μπορεί να είναι πιο επιβαρυντικό -φυσιολογικά και νευρολογικά- για τον τραγουδιστή. Mόνο τα άτομα με φυσική κατάσταση μπορούν να τα καταφέρουν.

Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να χρησιμοποιείται για την εύρεση ή την προστασία συντρόφου, την προστασία περιοχής ή την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών. Για τον καλύτερο προσδιορισμό απαιτείται περαιτέρω έρευνα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version