ΟΗΕ: Αριθμός ρεκόρ των εν ζωή φορέων AIDS

default image

Μεγαλύτερος από ποτέ ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό του AIDS. Η καλύτερη πρόσβαση σε θεραπείες βασικός λόγος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Σύμφωνα με τους ειδικούς της UNAIDS, αρνητικά για την εξέλιξη του ιού είναι τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του ΟΗΕ, καθώς περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από τον φονικό ιό.

Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 17% σε σχέση με το 2001, όταν 28,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον HIV. Μεταξύ των 2,7 εκατομμυρίων νεοπροσβληθέντων βρίσκονται, σύμφωνα με την έρευνα, 390.000 παιδιά.

Σε σχέση με το 2009 ο αριθμός των φορέων αυξήθηκε κατά 3,3% και ο αριθμός των νέων μολύνσεων με τον ιό παράμεινε σταθερός στα 2,7 εκατομμύρια, δείχνοντας μια τάση μείωσης των νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με την UNAIDS.

Αντίθετα, ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με το AIDS μειώθηκε κατά 5,3% γιατί το σημερινό επίπεδο των ερευνών επιτρέπει να σωθούν περισσότεροι ασθενείς, σύμφωνα με του επιστήμονες.

“Πριν από λίγα μόνο χρόνια, θα φαινόταν υπερβολή να ανακοινώσουμε ότι το τέλος της επιδημίας του AIDS είναι κοντά, όμως η επιστήμη, η στήριξη της πολιτείας και η ανταπόκριση της κοινωνίας αρχίζουν να φέρνουν συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα”, υπογράμμισε ο Μισέλ Σιντιμπέ, εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας.

Η αναλογία των γυναικών παρέμεινε σταθερή το 2010, στο 50% επί του συνόλου των μολυσμένων με τον ιό. Στην υποσαχάρια Αφρική, ωστόσο, οι γυναίκες αντιστοιχούν στο 59% των ανθρώπων που έχουν HIV.

Η περιοχή αυτή έχει δεχτεί τα μεγαλύτερα πλήγματα με 22,9 εκατομμύρια ανθρώπους να είναι “θετικοί” στον ιό του ΑIDS το έτος 2010 – νούμερο που αντιστοιχεί στο 68% του συνόλου. Βέβαια, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων σημειώνει πτώση περισσότερο από 26% συγκριτικά με το 1997.

Στην Ασία, τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο με πληθυσμό που έχει εκτεθεί στον ιό, υπάρχουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με HIV. Από την έξαρση της επιδημίας το 1996 μέχρι σήμερα, έχει σημειωθεί μια μείωση 40%.

Την ίδια στιγμή, στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία έχουν αυξηθεί τα κρούσματα σε 1,5 εκατομμύρια από 410.000 που ήταν το 2001. Ρωσία και Ουκρανία αντιστοιχούν περίπου στο 90% της “τοπικής” επιδημίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα