ΟΗΕ: Έκκληση σε όλο τον κόσμο να μη ξεχάσει ούτε να αμελήσει τις αυξανόμενες ανάγκες των Σύρων προσφύγων

ΟΗΕ: Έκκληση σε όλο τον κόσμο να μη ξεχάσει ούτε να αμελήσει τις αυξανόμενες ανάγκες των Σύρων προσφύγων
Πρόσφυγες στη Συρία AP

Η Συρία παραμένει η μεγαλύτερη κρίση αναγκαστικού εκτοπισμού στον κόσμο. Πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα είτε έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει έκκληση σε όλο τον κόσμο να μη ξεχάσει ούτε να αμελήσει τις αυξανόμενες ανάγκες των Σύρων που έχουν εκτοπιστεί εντός και εκτός της χώρας τους εδώ και έντεκα χρόνια αφότου ξεκίνησε η κρίση.

Η Συρία παραμένει η μεγαλύτερη κρίση αναγκαστικού εκτοπισμού στον κόσμο. Πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα είτε έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της.

Οι γειτονικές και πιο κοντινές χώρες χρειάζονται συνεχή διεθνή στήριξη, καθώς έχουν υποδεχτεί με γενναιοδωρία περισσότερους από 5,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες – τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων παγκοσμίως. Οι χώρες αυτές δέχονται αυξημένη οικονομική πίεση, δεδομένων κυρίως των καταστροφικών κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι πρόσφυγες και οι κοινότητες υποδοχής τους πλήττονται ιδιαίτερα, καθώς έχουν χάσει τα μέσα βιοπορισμού τους και έχουν να αντιμετωπίσουν ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Σήμερα, οι περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή ζουν μέσα στην ανέχεια. Οι προοπτικές είναι δεινές για τους πιο ευάλωτους από αυτούς, όπως οι μόνες μητέρες, τα παιδιά που ζουν χωρίς κάποιον να τα φροντίζει και οι άνθρωποι με αναπηρίες. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη στον Λίβανο, όπου πάνω από το ενενήντα τοις εκατό των Σύρων ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, κάτι που ισχύει με αυξανόμενο ρυθμό και για τις κοινότητες που τους φιλοξενούν.

Τα παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο για να δουλέψουν. Οι πρόωροι γάμοι αυξάνονται, ιδίως ανάμεσα στις οικογένειες που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης. Υπάρχει ο κίνδυνος να υπονομευθεί όποια πρόοδος είχε σημειωθεί στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία.

Η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη, εάν δεν υπήρχαν κάποιες χώρες υποδοχής που έχουν λάβει ορισμένα θετικά μέτρα όπως δίνοντας πρόσβαση στους πρόσφυγες στην αγορά εργασίας, στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη, και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες. Αυτό έχει επιτευχθεί παρά τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που φιλοξενείται στις χώρες αυτές. Η Τουρκία συνεχίζει να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο, που περιλαμβάνει πάνω από 3,7 εκατομμύρια Σύρους, ενώ ο Λίβανος και η Ιορδανία είναι ανάμεσα στις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων ανά κάτοικο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο μεταξύ, οι ανθρωπιστικές ανάγκες μέσα στη Συρία αυξάνονται. Πάνω από 6,9 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας και 14,6 εκατομμύρια χρειάζονται ανθρωπιστική και άλλου είδους βοήθεια. Γύρω στα 5,9 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια για να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή στέγαση και πολλοί αντιμετωπίζουν ακόμα δυσκολίες στο να εξασφαλίσουν βασικές υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση και η υγεία.

Το 2021, τα τρία τέταρτα των νοικοκυριών στη χώρα ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες – ποσοστό κατά δέκα τοις εκατό μεγαλύτερο σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι Σύροι επιλέγουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Το 2021, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επαλήθευσε ή παρακολούθησε την επιστροφή σχεδόν 36.000 προσφύγων στη Συρία. Σε σχέση με την απόφασή τους να επιστρέψουν ή όχι οι πρόσφυγες αναφέρουν διάφορους παράγοντες, όπως η ασφάλειά τους, η ιδιοκτησία που μπορεί να έχουν και οι ευκαιρίες βιοπορισμού. Παράλληλα, πολλοί εσωτερικά εκτοπισμένοι Σύροι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, γεγονός που αυξάνει γενικά τις ανάγκες επανένταξης.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθούν πολιτικές λύσεις για να μπει ένα τέλος στα έντεκα χρόνια οδύνης. Υπάρχει επίσης ανάγκη να αυξηθούν οι ευκαιρίες επανεγκατάστασης για τους πιο ευάλωτους Σύρους πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τους δωρητές σε διεθνές επίπεδο να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες και όσους τους φιλοξενούν, καθώς και να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες μέσα στη Συρία, που έχουν μεταξύ άλλων οι εσωτερικά εκτοπισμένοι πληθυσμοί, οι κοινότητες υποδοχής τους και οι επαναπατρισθέντες.

Την περασμένη χρονιά, καλύφθηκε λιγότερη από τη μισή χρηματοδότηση που απαιτείται για το Περιφερειακό Σχέδιο για τους Πρόσφυγες και την Αποκατάσταση στη Συρία (Regional Refugee and Resilience Plan) που καλύπτει την ανταπόκριση στην προσφυγική κρίση στη Συρία.

Εντός της Συρίας, καθώς οι ανάγκες αυξάνονται, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν άμεση ανάγκη να βρεθούν οι πόροι που απαιτούνται για να ενισχύσουν τη δράση τους. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει λάβει το επτά τοις εκατό από τα 456,2 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για το έργο της στη Συρία μέσα στο 2022.

Μια καθοριστική στιγμή για να δείξουν οι χώρες τη δέσμευσή τους θα είναι το συνέδριο των δωρητών για τη «Στήριξη του Μέλλοντος της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής» που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, με στόχο να συγκεντρωθεί βοήθεια για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους στην περιοχή, καθώς και για τον πληθυσμό που βρίσκεται σε ανάγκη μέσα στη Συρία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα