ΟΗΕ: Νέα αναβολή της ψηφοφορίας για την εκεχειρία στη Συρία

Syrian Ambassador to the United Nations Bashar al-Ja'afari, center, speaks to members of the Russian delegation before the start of a Security Council meeting on the situation in Syria, Thursday, Feb. 22, 2018 at United Nations headquarters. (AP Photo/Mary Altaffer)
Syrian Ambassador to the United Nations Bashar al-Ja'afari, center, speaks to members of the Russian delegation before the start of a Security Council meeting on the situation in Syria, Thursday, Feb. 22, 2018 at United Nations headquarters. (AP Photo/Mary Altaffer) AP

"Αν οι Αμερικανοί δεν θέλουν να επικαλεστούν προφάσεις για να προωθήσουν το σχέδιό τους για ανατροπής της κυβέρνησης της Συρίας, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να συμφωνήσουμε" δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καλείται να αποφασίσει αν θα κηρυχθεί ή όχι εκεχειρία 30 ημερών στη Συρία καθυστέρησε, για πολλοστή φορά, γεγονός που μαρτυρεί ότι συνεχίζονται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Αρχικά η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για τις 19.00 (ώρα Ελλάδας) και κατόπιν για τις 21.30. Λίγο πριν τις 23.00, οι θέσεις των πρεσβευτών στην αίθουσα του Συμβουλίου παρέμεναν άδειες. Μόλις τρεις εκπρόσωποι χωρών βρίσκονταν στην αίθουσα, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, συνεχίζονται ακόμη οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Ρωσίας, του Κουβέιτ και της Σουηδίας, των δύο χωρών που προωθούν το σχέδιο ψηφίσματος. Η Γαλλία διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή στη συζήτηση αυτή.

"Έτοιμοι να ψηφίσουμε την εκεχειρία"

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν Αμπντουλαζίζ Καμίλοφ, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ψηφίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα για την εκεχειρία στην ανατολική Γούτα, αλλά απαιτεί να υπάρξουν εγγυήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, όσον αφορά την ετοιμότητά τους να τηρήσουν την εκεχειρία.

«Για να είναι αποτελεσματικό αυτό το ψήφισμα, και είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε σ’ ένα κείμενο το οποίο θα είναι αποτελεσματικό, προτείνουμε μια φόρμουλα που θα κάνει την εκεχειρία ρεαλιστική, και θα βασίζεται στις εγγυήσεις όλων όσων βρίσκονται εντός και εκτός της ανατολικής Γούτα, και πρωτίστως από εκείνους που έχουν επιρροή στις εξτρεμιστικές ομάδες οι οποίες έχουν καταλύσει στο προάστιο αυτό της Δαμασκού» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι «εάν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους δεν θέλουν να εντείνουν την ατμόσφαιρα και να επικαλεσθούν κι άλλες προφάσεις για να προωθήσουν το σχέδιό τους για την ανατροπή της κυβέρνησης στην Συρία, αλλά ενδιαφέρονται για την ανθρωπιστική κατάσταση στην ανατολική Γούτα, για τους αμάχους, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να συμφωνήσουμε».

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «προς το παρόν οι ίδιοι αρνούνται να υιοθετήσουν μια τροπολογία η οποία θα τους καθιστά υπεύθυνους να διασφαλίσουν από τους μαχητές σαφείς εγγυήσεις ότι θα σταματήσουν τους βομβαρδισμούς».

(Φωτό: AP Photo/Mary Altaffer)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Συρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΟΗΕ: Δεν επετεύχθη συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία

Συνεχίζεται το μακελειό στη Γούτα: Σφυροκοπούν οι δυνάμεις του Άσαντ

Η Μόσχα καλεί σε διάλογο Άγκυρα και Δαμασκό, αναγνωρίζοντας 'τις προσδοκίες των Κούρδων'

ADVERTISING

SHARE: