ΟΗΕ: “Οι Ταλιμπάν έχουν στόχο να κάνουν τις γυναίκες αόρατες”

ΟΗΕ: “Οι Ταλιμπάν έχουν στόχο να κάνουν τις γυναίκες αόρατες”
Γυναίκες με μπούρκα στο Αφγανιστάν AP

Καταγγελία του ΟΗΕ για τον μεσαίωνα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. "Θέλουν να κάνουν τις γυναίκες αόρατες".

Οι περιορισμοί που επέβαλαν οι Ταλιμπάν στις Αφγανές «έχουν στόχο να κάνουν τις γυναίκες αόρατες» στην κοινωνία, κατήγγειλε σήμερα από την Καμπούλ ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν Ρίτσαρντ Μπένετ.

Αφού κατέλαβαν και πάλι την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο, οι Ταλιμπάν επέβαλαν μια σειρά περιορισμών στους πολίτες, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά τη συμμόρφωση των γυναικών στην αυστηρή εκδοχή του ισλάμ που ακολουθεί το ισλαμιστικό κίνημα.

Οι Ταλιμπάν έχουν αποκλείσει τις γυναίκες από το δημόσιο, έχουν περιορίσει το δικαίωμά τους να μετακινούνται και έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση των κοριτσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στις αρχές Μαΐου ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν εξέδωσε εντολή βάσει της οποίας οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν εντελώς το σώμα και το πρόσωπό τους όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, κατά προτίμηση φορώντας μπούρκα.

Όλα αυτά τα μέτρα «παρουσιάζουν ένα μοντέλο πλήρους διαχωρισμού βάσει του φύλου και έχουν στόχο να καταστήσουν τις γυναίκες αόρατες στην κοινωνία», κατήγγειλε ο Μπένετ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Καμπούλ έπειτα από μια επίσκεψη 11 ημερών που πραγματοποίησε στο Αφγανιστάν.

Οι αρχές των Ταλιμπάν «απέτυχαν να αναγνωρίσουν το εύρος και τη σοβαρότητα των πληγμάτων που έγιναν (εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων)», πρόσθεσε.

Την ώρα που παραχωρούσε τη συνέντευξη Τύπου ο Μπένετ ένοπλοι Ταλιμπάν διέλυαν μια διαδήλωση γυναικών που ζητούσαν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια.

«Περίπου 45 γυναίκες και κορίτσια συμμετείχαν στη διαδήλωση, αλλά οι οργισμένες δυνάμεις των Ταλιμπάν έφτασαν στο σημείο και μας έδιωξαν», δήλωσε η Μουνίσα Μουμπάριζ, μία από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης.

Στις 23 Μαρτίου οι Ταλιμπάν είχαν ζητήσει το κλείσιμο των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια, λίγες ώρες αφού αυτά επαναλειτούργησαν για πρώτη φορά μετά την άνοδο στην εξουσία του ισλαμιστικού κινήματος.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν έχει εξηγήσει για ποιο λόγο έλαβε την απόφαση αυτή, αλλά αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν σύντομα, χωρίς να δίνουν άλλες διευκρινίσεις.

Η διεθνής κοινότητα έχει θέσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την παροχή βοήθειας και την αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις γυναίκες επιβεβαιώνουν τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του κινήματός τους, αν και αρχικά προσπάθησαν να δείξουν ένα πιο ανοικτό και ανεκτικό πρόσωπο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που είχαν βρεθεί στην εξουσία στο Αφγανιστάν, από το 1996 ως το 2001. Τότε είχαν στερήσει από τις γυναίκες σχεδόν όλα τα δικαιώματά τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version