Οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ σε Τουρκία: Διπλασιασμό των δασμών ανακοίνωσε ο Τραμπ

Οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ σε Τουρκία: Διπλασιασμό των δασμών ανακοίνωσε ο Τραμπ
Τραμπ και Ερντογάν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ AP

Σφίγγει ακόμη περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό της Τουρκίας ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ανακοίνωσε διπλασιασμό δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Σε συνθήκες οικονομικού πολέμου βρίσκονται πλέον οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το διπλασιασμό των δασμών προς την Τουρκία για το χάλυβα και το αλουμίνιο και κατά αυτό τον τρόπο κλιμάκωσε την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Μάλιστα στο σχετικό tweet ο Ντραμπ δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι στη συγκεκριμένη απόφαση τον οδήγησε “η συνεχής υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του πολύ ισχυρού μας δολαρίου” ενώ συμπλήρωσε ότι “οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι καλές αυτήν την περίοδο”.

Όλα αυτά έγιναν ενώ ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωνε το σχέδιο για την επόμενη ημέρα της τουρκικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα οι μετοχές σημαντικών τουρκικών εταιριών που ασχολούνται με το χάλυβα κατρακυλούσαν στο χρηματιστήριο.

Ο Αλπαϊράκ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, στήριξη στο τραπεζικό σύστημα, εμπιστοσύνη στη λίρα αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένα νούμερα, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά από τους διεθνείς αναλυτές.

Αμέσως μετά το tweet του Τραμπ η τουρκική λίρα άρχισε ένα ακόμα “τρελό” ράλι καθόδου στις διεθνείς αγορές έναντι το δολαρίου. Πλέον ένα δολάριο είναι ίσο προς 6.79 τουρκικές λίρες.

Εν συνεχεία, όπως μετέδωσε η φιλοτουρκική εφημερίδα “Σαμπάχ”, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Για προφανείς λόγους.

Τέλος, ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση άνω των 200 μονάδων εν μέσω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας και εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και την ολοένα βαθύτερη αντιπαράθεση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα