Όλα όσα γνωρίζουμε για τους δράστες της φονικής επίθεσης στο Παρίσι

default image

Πόσοι δράστες σκοτώθηκαν, ποιοι ταυτοποιήθηκαν, πόσοι έχουν συλληφθεί και ποιους αναζητούν οι γαλλικές Αρχές για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των γαλλικών Αρχών για τη διαλεύκανση των τρομοκρατικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο του Παρισιού. Πρόκειται για πολύ καλά οργανωμένα χτυπήματα, που κόστισαν τη ζωή τουλάχιστον σε 129 ανθρώπους, ενώ εκατοντάδες ακόμα τραυματίστηκαν, με τον απολογισμό να είναι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις “προσωρινός και εξελισσόμενος”.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τους δράστες του ‘τυφλού’ φονικού χτυπήματος στην καρδιά της Ευρώπης;

Την ευθύνη ανέλαβε επισήμως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, με ανακοίνωση όπου έκανε λόγο για “οκτώ αδελφούς, που έφεραν ζώνες με εκρηκτικά και ήταν οπλισμένοι με επιθετικά τουφέκια, οι οποίοι έβαλαν στόχο τοποθεσίες που είχαν επιλεγεί επιμελώς στην καρδιά του Παρισιού”, ως απάντηση “στις ύβρεις σε βάρος του Προφήτη του ισλάμ και στις αεροπορικές επιδρομές σε εδάφη που ελέγχει το ΙΚ”.

Από τους οκτώ δράστες, οι επτά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του μακελειού, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο όγδοος κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει έναν Γάλλο υπήκοο που εθεάθη με νοικιασμένο αυτοκίνητο VW Polo έξω από τη συναυλιακή αίθουσα Μπατακλάν, τη νύχτα της επίθεσης.

Έρευνες για τον εντοπισμό του υπόπτου διεξάγονται και από τις βελγικές Αρχές καθώς η βελγική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι δύο εκ των δραστών που έπεσαν νεκροί επί τόπου στη συναυλιακή αίθουσα του Μπατακλάν, ήταν Γάλλοι υπήκοοι που που είχαν διαμείνει στις Βρυξέλλες, ο ένας από τους οποίους στην κοινότητα Μόλενμπικ της βελγικής πρωτεύουσας. Εξάλλου “δύο αυτοκίνητα με πινακίδες Βελγίου” που βρέθηκαν από τους Γάλλους ερευνητές στο Παρίσι, είχαν μισθωθεί “στην αρχή της εβδομάδας στην περιοχή των Βρυξελλών”, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Συνολικά επτά πρόσωπα κρατούνται από στο Βέλγιο στο πλαίσιο της βελγικής πτυχής της έρευνας. Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε το σαββατοκύριακο σειρά ερευνών που επικεντρώθηκαν στην κοινότητα Μόλενμπικ των Βρυξελλών και εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ερευνούν το μισθωμένο βελγικό αυτοκίνητο που βρέθηκε στο Παρίσι κοντά στο σημείο της πιο φονικής από τις επιθέσεις, αυτής στην αίθουσα συναυλιών του Μπατακλάν.

Μόνο ένας από τους τρεις καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο Μπατακλάν έχει ταυτοποιηθεί και ανακοινωθεί επισήμως από τη γαλλική Αστυνομία. Πρόκειται για τον Ισμαΐλ Ομάρ Μοστεφάι, 29χρονο Γάλλο υπήκοο με αλγερινή καταγωγή. Ο πατέρας και ο αδελφός του είναι υπό κράτηση μετά από επιχείρηση της αστυνομίας, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στην έρευνα των γαλλικών Αρχών. Η ταυτοποίησή του κατέστη δυνατή, από μέλη του χεριού του που βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε ως ύποπτος για εμπλοκή στην επίθεση ο 25χρονος Αχμέντ Αλμουχαμέντ, τη φωτογραφία του οποίου γνωστοποίησαν οι Αρχές από το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε κοντά στο πτώμα ενός εκ των τρομοκρατών στο Stade de France. Ο Αμουχαμέντ είχε περάσει από τη Λέρο και στη συνέχεια ζήτησε άσυλο στη Σερβία.

“Ένας από τους υπόπτους για τρομοκρατία, ο Α.Α., που αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας, είχε καταγραφεί στις 7 Οκτωβρίου φέτος στο μεθοριακό πέρασμα του Πρέσεβο (σ. χωρίζει τη Σερβία από την ΠΓΔΜ), όπου ζήτησε επισήμως άσυλο. Έλεγχοι επιβεβαίωσαν πως τα στοιχεία που τον αφορούν ταιριάζουν με αυτά του προσώπου που είχε ταυτοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στην Ελλάδα. Η Ιντερπόλ δεν είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης του προσώπου αυτού”, αναφέρει η ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου.

Update: Ταυτοποιήθηκαν τρεις συνολικά από τους δράστες των επιθέσεων, όλοι τους Γάλλοι, καταζητείται ένας “επικίνδυνος” συνεργός τους, γεννημένος στο Βέλγιο

Οι Γάλλοι ερευνητές ταυτοποίησαν άλλους δύο από τους νεκρούς δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, εκτός από τον Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφαΐ, 29 ετών, και πλέον γνωρίζουν τα στοιχεία των τριών από αυτούς, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές.

Ταυτόχρονα, η γαλλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός υπόπτου, του Αμπντεσλάμ Σαλά, 26 ετών, κάνοντας έκκληση στους πολίτες που γνωρίζουν κάτι για αυτόν να δώσουν πληροφορίες. Ο Σαλά, που έχει γεννηθεί στο Βέλγιο, είναι “επικίνδυνος”, σύμφωνα με την αστυνομία που κάλεσε τους πολίτες να μην τον πλησιάσουν αν τον δουν αλλά να ειδοποιήσουν τις αρχές.

Για τους δύο άλλους δράστες που ταυτοποιήθηκαν, ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν είπε ότι ήταν και οι δύο τους Γάλλοι αλλά διέμεναν στο Βέλγιο.

Οι βομβιστές αυτοκτονίας που ανατινάχθηκαν κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισού κατά τη διάρκεια του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και της Γερμανίας ήθελαν να μπουν μέσα στο γήπεδο, υποστήριξε από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού Τιερί Μπραγιάρ.

“Θέλησαν να διεισδύσουν αλλά δεν μπόρεσαν”, είπε ο Μπραγιάρ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι από αυτούς επιχείρησαν να μπουν στο στάδιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα