Ολάντ: Ένα Brexit θα είχε "επιπτώσεις στο ζήτημα" των μεταναστών

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της 2ης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014.
(EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ)
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της 2ης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014. (EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ) EUROKINISSI

Τι δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε ότι μία έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε πολλαπλές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στο ζήτημα των «μεταναστών» του Καλαί, κατά τη διάρκεια μιας γαλλοβρετανικής Συνόδου στην Αμιένη (βόρεια Γαλλία).

«Δεν πρέπει να προκαλούμε φόβο, αλλά να λέμε την αλήθεια: θα υπάρξουν επιπτώσεις εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (…) περιλαμβανομένου του ζητήματος των προσώπων» δήλωσε στο πλευρό του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

«Αυτό δεν θα θέσει εν αμφιβόλω τις ιστορικές φιλικές σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας όμως αυτό θα έχει επιπτώσεις, μεταξύ αυτών και στον τρόπο διαχείρισης των καταστάσεων αναφορικά με τις μεταναστεύσεις» επέμεινε ο Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν κατακλύσει το Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, με την ελπίδα να καταφέρουν να μεταβούν στη Βρετανία.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η Γαλλία θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να σταματήσει να παρέχει φιλοξενία στους μετανάστες στο Καλαί στην περίπτωση ενός Brexit.

Γενικότερα, ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους εξέφρασε την εκτίμηση ότι ένα Brexit θα είχε έναν αντίκτυπο «σε πολλούς τομείς» μεταξύ αυτών την ευρωπαϊκή «ενιαία αγορά», «τα χρηματοπιστωτικά κέντρα», «την οικονομική ανάπτυξη μεταξύ (των) δύο χωρών».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα καταρρεύσουν» τόνισε απορρίπτοντας μια «καταστροφολογική θέωρηση», όμως «δεν υπάρχει επιλογή από την οποία να μην απορρέουν επιπτώσεις» σημείωσε σχετικά με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ολάντ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Απειλεί η Γαλλία: Με Brexit διώχνουμε τους πρόσφυγες από το Καλαί

SHARE: