Ολλανδία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ επειδή επινόησε συνάντηση με τον Πούτιν

ARCHIVO - Foto de archivo, 16 de noviembre de 2017, del canciller holandés Halbe Zijlstra en conferencia de prensa en Berlín. Zijlstra renunció el martes 13 de febrero de 2018, un día después de reconocer que mintió al decir que asistió a una reunión de la que fue anfitrión el presidente ruso Vladimir Putin hace más de 10 años. (Soeren Stache/dpa File via AP)
ARCHIVO - Foto de archivo, 16 de noviembre de 2017, del canciller holandés Halbe Zijlstra en conferencia de prensa en Berlín. Zijlstra renunció el martes 13 de febrero de 2018, un día después de reconocer que mintió al decir que asistió a una reunión de la que fue anfitrión el presidente ruso Vladimir Putin hace más de 10 años. (Soeren Stache/dpa File via AP) AP

'Μπελάς' για τον Μαρκ Ρούτε ο Χάλμπε Ζέλστρα, που σήμερα παραδέχθηκε στη Βουλή ότι δεν του είπε ποτέ ο ρώσος πρόεδρος σχέδια περί "Μεγάλης Ρωσίας"

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Χάλμπε Ζέλστρα υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα, αφού παραδέχτηκε ότι επινόησε μια συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2006, στην οποία υποτίθεται ότι τον άκουσε να περιγράφει τη στρατηγική του για την οικοδόμηση μιας "Μεγάλης Ρωσίας".

Το 2016, πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, ο Ζέλστρα δήλωνε ότι είχε παραβρεθεί σε μια συνάντηση με τον Πούτιν, δέκα χρόνια νωρίτερα, και τον άκουσε να παρουσιάζει τα σχέδιά του για τη δημιουργία μιας "Μεγάλης Ρωσίας". Τώρα παραδέχτηκε ότι δεν ήταν παρών αλλά κάποιος άλλος του μετέφερε τις δηλώσεις του ρώσου ηγέτη.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις πιέσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που διαθέτει ισχνή πλειοψηφία μόλις μιας έδρας, ενώ ταυτόχρονα δυσχεραίνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία.

Ο Ζέλστρα, εμφανώς ταραγμένος την ώρα που πήρε τον λόγο στο κοινοβούλιο, το οποίο συγκλήθηκε για να συζητήσει τη στάση του, είπε ότι αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του στον βασιλιά επειδή με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί κινδυνεύει να πληγεί το έργο του υπουργείου Εξωτερικών.

"Ζούμε σε μια χώρα όπου η αλήθεια μετράει. Για αυτό δεν βλέπω καμία άλλη επιλογή πέραν της παραίτησης" είπε ο Ζέλστρα ο οποίος κράτησε το αξίωμα αυτό για λιγότερους από τέσσερις μήνες. "Το γραφείο (του υπουργού Εξωτερικών) πρέπει να είναι υπεράνω πάσης υποψίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό", πρόσθεσε.

Οι βουλευτές επέκριναν δριμύτατα και τον Ρούτε, ο οποίος είχε υπερασπιστεί τον Ζέλστρα μολονότι γνώριζε από τα τέλη Ιανουαρίου ότι η συνάντηση με τον Πούτιν ήταν μύθος. Ο Ρούτε πάντως δήλωσε σήμερα ότι τα σχόλια του παραιτηθέντα υπουργού Εξωτερικών Χάλμπε Ζέλστρα αναφορικά με τον ρωσικό επεκτατισμό αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

«Αν δείτε τι έχει κάνει η Ρωσία τα τελευταία 10 με 15 χρόνια, η πολιτική που έχουν ακολουθήσει, πρέπει να πείτε ότι στοχεύει στην επέκταση», δήλωσε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο.

Ο χειρισμός της υπόθεσης αυτής είναι η πρώτη σοβαρή δοκιμασία για την κυβέρνηση συνασπισμού που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Οκτώβριο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτησή του ενώ η ρωσική πρεσβεία χαρακτήρισε "fake news" τους ισχυρισμούς του, μοναδικός στόχος των οποίων ήταν "να διασπείρουν ψευδείς αντιλήψεις για τις προθέσεις της Ρωσίας".

"Η Ρωσία κατηγορείται για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Οι ολλανδοί αξιωματούχοι κάνουν διαρκώς αβάσιμες δηλώσεις (...) Δεν είναι αυτό δείγμα ψευδών ειδήσεων που στρέφονται κατά της χώρας μας;" σημειώνεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.

ADVERTISING

SHARE: