Ολλανδία: Πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο ακροδεξιός Βίλντερς

Ολλανδία: Πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο ακροδεξιός Βίλντερς

Βαρόμετρο για την πορεία της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη οι ολλανδικές εκλογές. Το στοίχημα της συγκρότησης κυβέρνησης και οι ομοιότητες Βίλντερς-Τραμπ

Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι εγκαινιάζουν τον Μάρτιο τον “χορό” των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, οι οποίες απειλούν να οδηγήσουν στην αναδιαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτικού τοπίου.

Μετά το Brexit και τη νίκη Τραμπ, τα μάτια του κόσμου στρέφονται αρχικά στην Ολλανδία, όπου στις 15 Μαρτίου το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) υπό την ηγεσία του Γκέερτ Βίλντερς, εξακολουθεί να έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, και πιθανολογείται ότι θα καταγράψει το καλύτερο εκλογικό του αποτέλεσμα από τη δημιουργία του το 2006.

Μια ενδεχόμενη νίκη του PVV θα ενισχύσει τη θέση των ακροδεξιών συμμάχων του ολλανδικού κόμματος στη Γαλλία και τη Γερμανία στις εκλογικές αναμετρήσεις του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Ορισμένοι σχολιαστές επαναλαμβάνουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αξιόπιστες, ενώ άλλοι αντίθετα θεωρούν ότι υπάρχουν συμπαθούντες του PVV που κρύβουν τις προθέσεις τους και άρα δεν καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις.

Ομοιότητες Βίλντερς-Τραμπ

Παρά την… κομμωτική τους συνάφεια, ο Γκεερτ Βίλντερς απορρίπτει την επωνυμία «Ντόναλντ Τραμπ της Ολλανδίας». Δεν κρύβει ωστόσο τη συμπάθειά του προς τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Κάλεσε μάλιστα του Ολλανδούς βουλευτές να μιμηθούν τον Αμερικανό πρόεδρο στην έκδοση του προκλητικού προεδρικού διατάγματος περί μετανάστευσης.

Κοινή ανάμεσα σε Βίλντερς και Τραμπ είναι η αγάπη προς το Twitter. Πρόσφατα προκάλεσε την ολλανδική πολιτική τάξη ανεβάζοντας φωτομοντάζ που απεικονίζει έναν πολιτικό του αντίπαλο περιστοιχισμένο από εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Τις τελευταίες εβδομάδες το VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έχει περιορίσει τη διαφορά, εξασφαλίζοντας 24 έδρες στη νέα Βουλή έναντι 30 για τον Βίλντερς. «Το PVV πήρε ώθηση από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 25% των ψηφοφόρων του αντέδρασε αρνητικά στα περιοριστικά μέτρα Τραμπ, σύμφωνα με τον δημοσκόπο Μορίς ντε Χοντ.

Ο Βίλντερς έχει μια πολιτική σταδιοδρομία 20 χρόνων και «οι Ολλανδοί πολίτες θέλουν όλο και περισσότερο να τον ψηφίσουν διότι δεν βλέπουν αρκετές αλλαγές» αναφέρει ο Γκέερτεν Βάλινγκ, πολιτικό επιστήμονα του πανεπιστημίου του Leiden.

Στο Βόλενταμ, το προπύργιο του οξυζεναρισμένου Ολλανδού βουλευτή, ο 70χρονος πρώην λιμενάρχης Σίζμεν Κάπερ συμφωνεί: «Οι πολιτικοί δεν ακούν τον κόσμο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ρατσιστές, είναι άνθρωποι που θέλουν αλλαγή».

Διαπραγματεύσεις για συγκρότηση κυβέρνησης

Ακόμη και αν το PVV αναδειχθεί πρώτο κόμμα, δεν θα εξασφαλίσει τις 76 έδρες που είναι απαραίτητες για να έχει την πλειοψηφία του 150μελούς κοινοβουλίου. Όπως και έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση στη χώρα, τα κόμματα θα πρέπει να διαπραγματευθούν επί εβδομάδες για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

«Κανείς δεν θέλει να κυβερνήσει μαζί του και δεν θα μπορέσει ποτέ να εξασφαλίσει πλειοψηφία. Θα είναι άρα ένα τεράστιο αντιπολιτευτικό κόμμα» λέει ο Γκέερτεν Βάλινγκ.

Ο Μαρκ Ρούτε, ο οποίος συμμάχησε ωστόσο με τον Γκεερτ Βίλντερς το 2010, έχει υποσχεθεί να μη συνεργασθεί μαζί του καθώς θέλει να κλείσει τα τζαμιά της Ολλανδίας. Επιπλέον ο Βίλντερς έχει κριθεί ένοχος τον περασμένο χρόνο για τις ρατσιστικές δηλώσεις του για τους Μαροκινούς.

Σε μία απόπειρα προσέλκυσης των ψηφοφόρων του Βίλντερς, ο Ρούτε ανέβασε τους τόνους απέναντι στη μετανάστευση σε ανοικτή επιστολή του όπου κάλεσε τους μετανάστες που δεν σέβονται τις αρχές της Ολλανδίας να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο Γκεερτ Βίλντερς επέμεινε ωστόσο στο γεγονός ότι το κόμμα του δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο. Διαφορετικά, η κυβέρνηση θα είναι ασταθής και θα καταρρεύσει εντός του έτους, είπε.

Με 28 κόμματα να κατεβαίνουν στις εκλογές, κάθε ψήφος μετρά και τα μικρά κόμματα μπορούν να εκτοξευθούν στο προσκήνιο λόγω του ρυθμιστικού τους ρόλου.

Μεταξύ αυτών, ο Γέσε Κλάβερ, 30 ετών. Ο επικεφαλής των οικολόγων έδωσε φτερά στο κόμμα του και οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν αύξηση των ποσοστών του GroenLinks.

Αυτός ο «Τζάστιν Τριντό της Ολλανδίας» ζήτησε πρόσφατα ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς για να αποφευχθεί η επιστροφή του Ρούτε στην εξουσία. Στόχος του είναι να ανακοπεί ο άνεμος της άκρας δεξιάς που πνέει στην Ευρώπη, όπως φιλόδοξα δήλωσε πριν από μήνες στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα