‘Όλο και περισσότεροι Τούρκοι ζητούν άσυλο στην Ελλάδα’

‘Όλο και περισσότεροι Τούρκοι ζητούν άσυλο στην Ελλάδα’
An Afghan refugee child is held by her mother while she and others line up to receive winter coats at the refugee camp of Oinofyta about 58 kilometers (36 miles) north of Athens, Thursday, Jan. 5, 2017. Over 62,000 refugees and migrants are stranded in Greece after a series of Balkan border closures and an European Union deal with Turkey to stop migrant flows. (AP Photo/Muhammed Muheisen) AP Photo/Muhammed Muheisen

Ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στην αλματώδη αύξηση του αριθμού των Τούρκων που αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα, αλλά και τις απειλές της FIFΑ για ποδοσφαιρικό Grexit με αφορμή την υπόθεση Ιβάν Σαββίδη.

«Όλο περισσότεροι Τούρκοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές τους δύο πρώτους μήνες του έτους κατατέθηκαν 250 αιτήσεις. Η Υπηρεσία Ασύλου καταγράφει αλματώδη άνοδο των Τούρκων αιτούντων άσυλο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Ενδεικτικό ότι το 2015 μόλις 43 Τούρκοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, το 2016 έφτασαν τους 189 και το 2017 ο αριθμός του εκτοξεύθηκε στους 1.827. Όπως δήλωσε την Τετάρτη αξιωματικός του ελληνικού λιμενικού στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) ο αριθμός των τούρκων πολιτών που πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου. Ας σημειωθεί ότι πολλοί Τούρκοι συνέχισαν το ταξίδι τους από την Ελλάδα σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης».

Handelsblatt: ‘Η Ελλάδα εξέδωσε βραχυπρόθεσμα ομόλογα’

«Τα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα ολοκληρώνονται το καλοκαίρι. Με την έκδοση ομολόγων η χώρα προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, παρατηρεί η Handelsblatt. H οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει ότι το ελληνικό δημόσιο εξέδωσε ομόλογα δωδεκάμηνης διάρκειας με επιτόκιο 1,25%. Η ζήτηση ήταν τριπλάσια της προσφοράς με αποτέλεσμα τα έσοδα από την πώληση του ομολόγου να ξεπεράσουν εν τέλει τα 812 εκατομμύρια ευρώ».

Die Welt: ‘Δεν απέχει πολύ ένα ποδοσφαιρικό Grexit’

Πλήθος και σήμερα οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στην υπόθεση Ιβάν Σαββίδη. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι: «Απειλές FIFA για ποδοσφαιρικό Grexit» (FAZ) , Συγγνώμη ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ» (DLF), «Η FIFA απειλεί την Ελλάδα με κυρώσεις» (FR), «Δεν απέχει πολύ ένα ποδοσφαιρικό Grexit» (Die Welt).

Η εφημερίδα Die Welt γράφει, μεταξύ άλλων, ότι «το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίζεται στο χάος. Επεισόδια μεταξύ φιλάθλων αποτελούν καθημερινότητα. Η εισβολή ενός ένοπλου προέδρου ωστόσο είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται έναν βήμα από τον γκρεμό, δήλωσε στην Αθήνα ο ειδικός εντεταλμένος της UEFA και της FIFA Χέρμπερτ Χίμπελ. Μετά το κύμα βίας στα ελληνικά γήπεδα η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ποδοσφαιρικό Grexit. Η Frankfurter Rundschau σημειώνει: «Η FIFA απειλεί το ελληνικό ποδόσφαιρο με αυστηρές κυρώσεις, όπως ο αποκλεισμός της ΕΠΟ από διεθνείς διοργανώσεων, σε περίπτωση που οι αρμόδιοι θεσμοί δεν λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την εξάλειψη των φαινομένων βίας».

(Πηγή: Deutsche Welle, φωτογραφία: AP / Muhammed Muheisen)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα