Όλο και πιο κοντά Τουρκία και Ισραήλ- Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ μετά από 13 χρόνια

Όλο και πιο κοντά Τουρκία και Ισραήλ- Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ μετά από 13 χρόνια
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συνομίλησαν για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια και λίγες ημέρες μετά τη δήλωση Ερντογάν περί "ανοίγματος" στο Ισραήλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Τουρκίας είχαν σήμερα Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία, για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τηλεφώνησε στον Γιαΐρ Λαπίντ προκειμένου να ρωτήσει για την κατάσταση της υγείας του μετά την διάγνωσή του με Covid-19.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό στις 10 Ιανουαρίου και βγήκε από την υποχρεωτική καραντίνα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ», οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τηλεφωνική επικοινωνία Λαπίντ-Τσαβούσογλου εκλαμβάνεται ως το πιο πρόσφατο σημάδι αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ήταν τεταμένες μετά τη φονική επιδρομή Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Mavi Marmara στα ανοικτά της Γάζας το 2010.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, είναι πιθανό να επισκεφθεί την Τουρκία σύντομα.

Ο Ερντογάν “καλοβλέπει” το Ισραήλ

Υπενθυμίζεται πως, αφού οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τον EastMed, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως αν πρόκειται να πάει αέριο στην Ευρώπη, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας και ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ. «Έχουμε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρόεδρο (Ισαάκ) Χέρτσογκ. Μπορεί να επισκεφθεί την Τουρκία», ανέφερε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο μια «προοδευτική» προσέγγιση με το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής. Οι σχέσεις της με το Ισραήλ ήταν τεταμένες από το 2010, μετά την πολύνεκρη επίθεση ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά που προσπαθούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Οι δύο χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους το 2018, μετά τον θάνατο Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα