Όλοι θέλουν να συναντήσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Όλοι θέλουν να συναντήσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν
Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να συναντηθούν για πρώτη φορά μέσα στο καλοκαίρι AP

Για "πραγματική πρόοδο" στις συζητήσεις έκανε λόγο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, μετά τη συνάντηση με τον υπ' αριθμόν 2, της Πιονγιάνγκ. Την ίδια ώρα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης συναντούσε τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να τίναξε στον αέρα την πιο προβεβλημένη από τα media συνάντηση ηγετών το τελευταίο διάστημα, εκείνο του Αμερικανού προέδρου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, όμως Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ εργάζονται σκληρά στην σχεδίαση εκ νέου μιας συνάντησης.

Την Πέμπτη, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μίλησε για “πραγματική πρόοδο” στις συζητήσεις με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, Τζεν Κιμ Γιονγκ-Τζολ. Ο τελευταίος, αντιπρόεδρος της ΚΕ του βορειοκορεάτικου Εργατικού Κόμματος και δεξί χέρι του Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος του καθεστώτος που επισκέπτεται τις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο Κιμ Γιονγκ Τζολ, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και αντιπρόεδρος στην ΚΕ του κόμματος στη Βόρεια Κορέα σε μια ιστορική χειραψία με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Νέα Υόρκη AP

Σύμφωνα με τον Πομπέο, οι συζητήσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας, που έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη, προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο Αμερικανός πολιτικός έκανε λόγο για “σημείο καμπή στις μεταξύ μας σχέσεις στο οποίο δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα που θα “ακυρώσει” αυτή την ευκαιρία”.

Ο Τζεμ Κιμ Γιονγκ Τσολ φέρνει στις αποσκευές του και μια προσωπική επιστολή, από τον Κιμ Γιονγκ Ουν με παραλήπτη τον ένοικο του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ. Η επιστολή αναμένεται να παραδοθεί από τον ίδιο τον Βορειοκορεάτη που θα ταξιδέψει για την Ουάσιγκτον, την Παρασκευή και σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει την επίσημη απάντηση της Πιονγιάνγκ στην επιστολή Τραμπ που ακύρωνε την συνάντηση των δύο ηγετών.

Η ακυρωθείσα από την πλευρά Τραμπ για τις 12 Ιουνίου, συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, μοιάζει να επανασχεδιάζεται μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς να υπάρχει μέχρι σήμερα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν Κιμ και Ντόναλντ θα συναντηθούν σε “ουδέτερο έδαφος”, στη Σιγκαπούρη, με την συνάντηση αν και εφόσον πραγματοποιηθεί να αποτελεί την πρώτη μεταξύ ηγετών ΗΠΑ και Βορείου Κορέας.

Θα χαρώ πάρα πολύ όταν φτάσει η ημέρα που θα μπορούμε να άρουμε τις κυρώσεις

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε ότι ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες από μία συναντήσεις προκειμένου να επισφραγιστεί μια συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας και ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε να διακόψει η Πιονγκγιάνγκ το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων το συντομότερο δυνατόν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος που τον μεταφέρει στο Τέξας –όπου θα συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος– ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ελπίζει ακόμη ότι θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι πιθανότατα θα δεχτεί τον απεσταλμένο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Τσολ αύριο Παρασκευή στον Λευκό Οίκο. Ο τελευταίος μεταφέρει μια επιστολή του Κιμ για τον Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επέμεινε ότι ίσως χρειαστούν περισσότερες συναντήσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία. “Θα ήθελα να γίνει σε μια συνάντηση. Όμως συχνά δεν κλείνονται έτσι οι συμφωνίες. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην γίνει σε μια συνάντηση ή σε δύο ή σε τρεις. Αλλά κάποια στιγμή θα επιτευχθεί. Μπορεί να γίνει πραγματικά ωραία και έξυπνα ή μπορεί να μην γίνει έξυπνα. Ίσως χρειαστεί να γίνει με τον δύσκολο τρόπο”, είπε.

Ο Τραμπ τόνισε ότι πιστεύει πως ο Κιμ θέλει τη συμφωνία. “Θα χαρώ πάρα πολύ όταν φτάσει η ημέρα που θα μπορούμε να άρουμε τις κυρώσεις και να έχουμε μια πολύ καλή σχέση με ολόκληρη την κορεατική χερσόνησο”, πρόσθεσε.

Μολονότι η στρατιωτική αντιπαράθεση σταμάτησε το 1953, τεχνικά η Νότια με τη Βόρεια Κορέα βρίσκονται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση αφού δεν έχουν υπογράψει κάποια ειρηνευτική συμφωνία.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι μια συμφωνία με την Πιονγκγιάνγκ για τα πυρηνικά θα πρέπει να καλύπτει και το βαλλιστικό πρόγραμμά της. “Και αυτό σημαίνει τους πυραύλους”, είπε. Σημείωσε επίσης ότι θέλει “να δει την πλήρη αποπυρηνικοποίηση όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό”.

“Μιλάμε για μηχανήματα, μιλάμε για πράγματα που δεν μπορούν να συμβούν κατ’ ανάγκη αμέσως αλλά μπορούν να συμβούν με όσο πιο γρήγορο τρόπο γίνεται να συμβούν. Αυτό θέλω να συμβεί”, κατέληξε.

Στη Βόρεια Κορέα ο Λαβρόφ

Χειραψία του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Πιονγιάνγκ, της Βόρειας Κορέας AP

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρισκόταν στην Πιονγιάνγκ, όπου και συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, σε ένα τετ-α-τετ που καταγράφεται για πρώτη φορά στην ιστορία του καθεστώτος με ρώσο αξιωματούχο. Μάλιστα, ο κ. Λαβρόφ έσπευσε να ανταποδώσει το κάλεσμα, προσκαλώντας τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Μόσχα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα