Ολόκληρος ο πλανήτης φλέγεται: Καταστροφικές πυρκαγιές από τις ΗΠΑ μέχρι την Αφρική

Ολόκληρος ο πλανήτης φλέγεται: Καταστροφικές πυρκαγιές από τις ΗΠΑ μέχρι την Αφρική
NASA

Πολλά μέρη του κόσμου, από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική και τις ΗΠΑ παλεύουν με τις φλόγες.

Οι καταστροφικές φωτιές που ξέσπασαν και καίνε ακόμα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αποτελούν μια μικρή εικόνα της συνολικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο πλανήτης.

Η κλιματική κρίση είναι πλέον πιο ορατή από ποτέ, με τις εικόνες που μεταδίδει η NASA – National Aeronautics and Space Administration όπου αποτυπώνονται οι ταυτόχρονες πυρκαγιές ανά τον κόσμο να δημιουργούν πολύ μεγάλη ανησυχία.

Καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να καταστρέφουν πολλά μέρη του κόσμου ο αριθμός των πυρκαγιών το 2021 έχουν μέχρι στιγμής ξεπεράσει τον μέσο όρο του προηγούμενου έτους σε πολλές χώρες.

Το σύστημα δορυφόρων της NASA καταγράφει τα ενεργά μέτωπα φωτιάς σε όλο το πλανήτη σχεδόν σε πραγματικό χρόνο (με τρεις ώρες καθυστέρηση).

Αυτή τη στιγμή, όπως φαίνεται στον διαδραστικό χάρτη, καίγεται η ανατολική Μεσόγειος, η μισή νότια Αμερική, όλη η κεντρική Αφρική καθώς και μικρότερα τμήματα σε άλλες περιοχές, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, η ανατολική Κίνα, και η Ινδονησία.

NASA

Οι πυρκαγιές, που απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα στον χάρτη, έχουν πλήξει πολλές περιοχές από τις ΗΠΑ έως τη Ρωσία, από τη Νότια Αμερική έως τη Βόρεια Αμερική, την Κεντρική και Νότια Αφρική καθώς και τον Αραβικό Κόλπο, με πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με τον χάρτη έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, οι φωτιές από διαφορετικά σημεία της ηπείρου φτάνουν σχεδόν μέχρι τη βόρεια Ρωσία, όπως αναφέρει το Anadolu.

Μεγάλες πυρκαγιές στην Ιταλία

Η Ιταλία και ειδικά τα νότια τμήματα της χώρας έχει πληγεί από πολλαπλές πυρκαγιές διαφόρων μεγεθών, μετατρέποντας σε στάχτη χιλιάδες εκτάρια γης στα νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας, καθώς και τμήματα της περιοχής της Καλαβρίας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τουλάχιστον 20.000 εκτάρια έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου στο Οριστάνο στη δυτική Σαρδηνία.

Περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.

Η Ιταλία είχε ζητήσει από άλλες χώρες της ΕΕ επιπλέον πυροσβεστικά αεροσκάφη για την καταπολέμηση της φωτιάς.

Ο Κριστιάν Σολίνας, πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής της Σαρδηνίας, δήλωσε ότι είναι αδύνατο να υπολογιστούν οι ζημιές από τη φωτιά και ζήτησε επείγουσα οικονομική υποστήριξη από τη Ρώμη.

Φωτιές σε Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία

Η νότια περιοχή της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Βουκουρεστίου και περιοχών κοντά στα βουλγαρικά σύνορα, εμφανίζεται επίσης με κόκκινο χρώμα στον χάρτη της φωτιάς.

Συνεχίζονται επίσης οι πυρκαγιές στη γειτονική Μολδαβία και την Ουκρανία.

Μεγάλη καταστροφή και στη Ρωσία

Εξακολουθούν να γίνονται προσπάθειες για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών που ξεκίνησαν αυτόν τον μήνα στη βορειοανατολική περιοχή Γιακουτία.

Οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή, όπου πάνω από 1,3 εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης έχουν πάρει φωτιά.

Το ρωσικό Υπουργείο για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης ανέφερε την Πέμπτη ότι ομάδες εργάζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών που συνεχίζονται σε 144 διαφορετικές τοποθεσίες.

Εκατομμύρια στρέμματα στάχτη σε ΗΠΑ και Καναδά

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Πέμπτης από το πυροσβεστικό κέντρο, σχεδόν 6,8 εκατομμύρια στρέμματα δάσους έχουν καεί σε 82 πυρκαγιές σε 13 διαφορετικές πολιτείες. Επίσης, αναφέρθηκαν νέες πυρκαγιές στις πολιτείες Αϊντάχο, Αλάσκα και Μινεσότα.

Στη γειτονική χώρα των ΗΠΑ στα βόρεια, τον Καναδά, μέχρι τώρα το 2021, αναφέρθηκαν 4.576 δασικές πυρκαγιές. Αυτό ανέρχεται σε 1.000 φορές περισσότερο από το μέσο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας. Συνολικά 2.150 εκτάρια δασικής έκτασης κάηκαν μέσα σε ένα χρόνο.

Οι χώρες τις Ευρώπης ξεπέρασαν τον μέσο όρο δασικών πυρκαγιών για το 2021

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές, τα ευρωπαϊκά κράτη φέτος ξεπέρασαν τον μέσο αριθμό δασικών πυρκαγιών που υπολογίζεται ετησίως μεταξύ 2008 και 2020.

Στην Ιταλία, μέχρι τώρα το 2021, κάηκαν 53.797 εκτάρια δάσους, έναντι του μέσου όρου των τελευταίων 12 ετών των 40.781 εκταρίων. Στη Γαλλία, μέχρι τώρα το 2021, κάηκαν 22.807 εκτάρια δάσους, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των τελευταίων 12 ετών 18.620 εκτάρια. Ομοίως, στη Ρουμανία, μέχρι τώρα το 2021, κάηκαν 18.620 εκτάρια δάσους, έναντι του μέσου όρου 2008-2020 των 16.082 εκταρίων.

Τέλος, στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη μέχρι τώρα το 2021 κάηκαν πάνω από 25.583 εκτάρια δάσους. Αυτό είναι κοντά στα 30.199 εκτάρια, ο μέσος όρος ολόκληρου του έτους των τελευταίων 12 ετών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version