Ολοκληρώθηκε η G20: Τα βρήκαν στην οικονομία, τους χώρισε η Συρία

default image

Τι αναφέρει το ανακοινωθέν της G20 για την οικονομία, τη νομισματική πολιτική και τη ζώνη του ευρώ. Παγωμένα χαμόγελα στην καθιερωμένη φωτογράφηση. Συνομιλία Ομπάμα-Πούτιν

Σε κοινή ανακοίνωσή τους μετά το τέλος της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, οι χώρες μέλη της εκτιμούν πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη παραμένει “ιδιαίτερα ισχνή”, εξαιτίας κυρίως των “κινδύνων” που απορρέουν από την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες.

“Η ανάκαμψη είναι ιδιαίτερα ισχνή και οι κίνδυνοι παραμένουν”, ιδίως όσοι σχετίζονται με την “επιβραδυνόμενη ανάπτυξη, η οποία αντανακλά σε ορισμένες περιπτώσεις το φαινόμενο της αστάθειας στη ροή των κεφαλαίων, τις δυσχερέστερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και την αστάθεια στις τιμές των πρώτων υλών”, τονίστηκε στο κείμενο που υιοθέτησαν οι ηγέτες της G20.

Στην ανακοίνωση σημειώθηκε πως “η ζώνη του ευρώ δεσμεύθηκε ότι θα ενισχύσει τα θεμέλια της οικονομικής και νομισματικής της ένωσης, περιλαμβανομένων προσπαθειών για την βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών, τη μείωση του χρηματοοικονομικού κατακερματισμού και πως θα προωθήσει και χωρίς καθυστέρηση την τραπεζική ένωση”.

Η νομισματική πολιτική “θα εξακολουθήσει να πορεύεται με γνώμονα την εσωτερική σταθερότητα στις τιμές και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, σύμφωνα προς τις προσταγές των κεντρικών τραπεζών. Αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που προσφέρθηκε τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια οικονομία για διορθωτικές νομισματικές πολιτικές , περιλαμβανομένων και των μη συμβατικών νομισματικών πολιτικών”, τονίσθηκε στο ίδιο κείμενο.

Στην ανακοίνωση προστέθηκε πως οι κεντρικές τράπεζες των G20 δεσμεύτηκαν να μεταβάλλουν “προσεκτικά” τη νομισματική πολιτική τους, απαντώντας στην έκκληση των αναδυομένων χωρών, οι οποίες αισθάνονται κυρίως τις επιπτώσεις από την απόφαση της Fed, της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, να μειώσει τα μέτρα στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης.

“Οι κεντρικές μας τράπεζες δεσμεύτηκαν πως οι μελλοντικές μεταβολές στη νομισματική πολιτική θα συνεχίσουν να είναι προσεκτικά συγκροτημένες και θα ανακοινώνονται σαφώς”, σύμφωνα με το κείμενο, ενώ αναγνωρίστηκε πως “η ενίσχυση της ανάπτυξης θα συνοδεύεται από μία μετάβαση προς την εξομάλυνση των νομισματικών πολιτικών”.

Οι 20 ηγέτες συμπέραναν πως είναι “ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί ισχυρή και διαρκής ανάκαμψη, ενώ θα εξασφαλίζεται η δημοσιονομική σταθερότητα στις αναπτυγμένες οικονομίες. Όπως συμφωνήσαμε, όλες οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν αναπτύξει αξιόπιστες, φιλόδοξες και επικεντρωμένες σε κάθε χώρα μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές”.

“Οι στρατηγικές αυτές θα εφαρμοσθούν ευέλικτα ώστε να λαμβάνουν υπ’ όψη τις νέες οικονομικές συνθήκες, προκειμένου να στηριχθούν η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα οδηγηθεί προς μία βιώσιμη πορεία. Ένας αριθμός από αναδυόμενες οικονομίες ανέπτυξαν επίσης τα βασικά στοιχεία των στρατηγικών τους για την προώθηση μίας δημοσιονομικής σταθερότητας”.

Δεν τα βρήκαν Ομπάμα-Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη για να συζητήσουν για τη συριακή κρίση, άκουσαν ο ένας τον άλλον, όμως επέμειναν ο καθένας στις θέσεις του.

“Συναντηθήκαμε με τον αμερικανό πρόεδρο σήμερα”, δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση διήρκεσε “20 με 30 λεπτά”.

“Καθένας επέμεινε στις θέσεις του”, πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν θεωρεί υπεύθυνους για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου τους αντιπάλους της συριακής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια πρόκληση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Μέση Ανατολή θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία και θα ανακόψει την ανάπτυξη.

Εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Ομπάμα δεν ζήτησε την έκδοση του πρώην τεχνικού συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, που έχει λάβει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία.

“Η έκδοση θα ήταν αδύνατη διότι ο Σνόουντεν δεν έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα στο έδαφός μας”, επεσήμανε ο Πούτιν.

Ψυχροπολεμικό κλίμα

Νωρίτερα, με συνοπτικές διαδικασίες πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ομαδική φωτογράφηση των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20), μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διήμερης συνόδου τους, η οποία σημαδεύτηκε από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία.

Με φόντο το επιβλητικό παλάτι του Κωνσταντίνου, μνημείο της τσαρικής εποχής, οι ηγέτες που συμμετείχαν στη συνάντηση προσήλθαν χωρισμένοι σε ομάδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδειξε άνεση, προσερχόμενος για τη φωτογράφηση συνοδευόμενος από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ασπαζόμενος την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, παρότι βρίσκεται στα πρόθυρα διπλωματικής διένεξης με αυτήν εξαιτίας του προγράμματος κατασκοπείας Prism.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίσθηκε για τη φωτογράφηση μόνον όταν είχε λάβει θέση πλέον η ομάδα των ηγετών, περνώντας μπροστά από τον Ομπάμα, τον οποίο χαιρέτισε, με ένα νεύμα. Τους δύο ηγέτες χώριζε στη φωτογράφηση ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο ηγέτες πήραν πόζα για λίγα δευτερόλεπτα, ορισμένοι χαμογελώντας, και κάποιο κουνώντας και το χέρι, προτού αναχωρήσουν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα