Ολυμπιακοί Αγώνες: Ευχή η κατάρα; Το παράδειγμα της Βαρκελώνης και το αντιπαράδειγμα της Αθήνας

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ευχή η κατάρα; Το παράδειγμα της Βαρκελώνης και το αντιπαράδειγμα της Αθήνας
Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο AP

Η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων γίνεται ολοένα και ακριβότερο σπορ για τη διοργανώτρια χώρα. Πόσα θα ξοδέψει το Τόκιο, ποιες πόλεις "κάηκαν" στο παρελθόν.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κόστος τέλεσης των εκάστοτε Ολυμπιακών Αγώνων είναι πολύ μεγάλο και βάζει κάθε φορά πολύ δύσκολα προβλήματα στη διοργανώτρια χώρα, ανάλογα βέβαια και με το μέγεθος της οικονομίας της.

Λίγες ώρες πριν από την Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, το BBC επιχείρησε να αναδείξει το ζήτημα παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα από το παρελθόν.

Τόκιο, οι πιο ακριβοί Αγώνες στην ιστορία

Για να διεκδικήσει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αρχικά το 2016, οι αρχές του Τόκιο ξόδεψαν περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια. Παρά το γεγονός ότι νικήθηκαν από το Ρίο, επανήλθαν για τη διεκδίκηση των Αγώνων του 2020, ξοδεύοντας αυτή τη φορά άλλα 75 εκ δολάρια.

Η ανάληψη της διοργάνωσης έβαλε επί τάπητος το ζήτημα του συνολικού μπάτζετ το οποίο, προφανώς λόγω και των μέτρων κατά της πανδημίας, έφτασε πλέον στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι το μεγαλύτερο που έχει ξοδευτεί ποτέ για την τέλεση των Αγώνων.

Η Βαρκελώνη και η Αθήνα

Τελικά συμφέρει να διοργανώνει κανείς Ολυμπιακούς Αγώνες; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετές οπτικές για το ζήτημα.

Η Βαρκελώνη με την ευκαιρία της τέλεσης των Αγώνων το 1992, άλλαξε ριζικά την εικόνα της προς τον έξω κόσμο. Βελτίωσε αισθητά τις δομές της με έργα πνοής και με σύμμαχο τους Αγώνες κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρωπης έκτοτε.

Η Αθήνα, αν και διοργάνωσε εξαιρετικούς αγώνες με υψηλό επίπεδο αισθητικής, μάλλον δεν βοηθήθηκε από αυτούς. Αντίθετως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 μνημονεύονται σε ρεπορτάζ του BBC για δύο αρνητικούς λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με τη συσχέτιση του κόστους με την κρίση χρέους που αντιμετώπισε από το 2010 η χώρα και ο δεύτερος με τις αφημένες στην τύχη τους Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Πολλά οικονομικά προβλήματα μετά την τέλεση των Αγώνων του 1976 αντιμετώπισε και το Μόντρεαλ ενώ το Λονδίνο το 2012 είδε τους επισκέπτες του να μειώνονται και όχι να αυξάνονται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα