Ολυμπιακοί Αγώνες: Περιορισμός στα κοντινά πλάνα σε αθλήτριες

Ολυμπιακοί Αγώνες: Περιορισμός στα κοντινά πλάνα σε αθλήτριες
AP/Martin Meissner

Η μετάδοση των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων διαφέρει ως προς τη κάλυψή της από τους παλαιότερους, καθώς θα μειωθούν κατά πολύ τα κοντινά πλάνα στις αθλήτριες.

Επικεφαλής της μετάδοσης των Αγώνων από το Τόκιο, επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τα κοντινά πλάνα γυναικών που θα συμμετάσχουν στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, με στόχο να μειωθούν οι υπερβολικά σεξουαλικές εικόνες που προβάλλονται τηλεοπτικά.

Στόχος ειναι να επιτευχθεί η ίση μεταχείριση των φύλων στον αθλητισμό και στη κάλυψή του.

Για να καταφέρουν να μεταδώσουν μια καλύτερη τηλεοπτική εικόνα, αυτά τα πρότυπα μετάδοσης κοντινών πλάνων στις αθλήτριες θα αποφευχθούν. Σε δήλωση που έκανε τη Δευτέρα (26/7) ο διευθύνων σύμβουλος των Ολυμπιακών Ραδιοτηλεοπτικών Υπηρεσιών, Γιάννης Έξαρχος, είπα χαρακτηριστικά: “δεν θα δείτε στην κάλυψή μας κάποια πράγματα που βλέπαμε στο παρελθόν, όπως λεπτομέρειες και κοντινά πλάνα από τις αθλήτριες”.

AP/Ashley Landis

Προπονητές από τη Γερμανία, έστειλαν μήνυμα κατά των γυναικείων αθλητικών ενδυμασιών, οι οποίες όπως υποστηρίζουν, εκμεταλλεύονται τη σεξουαλικότητα των αγωνιζομένων. Επιπλέον, διαμαρτυρία σημειώθηκε και από μια ευρωπαϊκή διοργάνωση χάντμπολ, όπου οι αθλήτριες της Νορβηγίας αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον αγώνα, φορώντας μπικίνι.

“Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι η τηλεοπτική κάλυψη που θα παρέχουμε δεν θα επισημαίνει ή δεν θα παρουσιάζει με συγκεκριμένο τρόπο τι θα φορούν οι άνθρωποι”, πρόσθεσε ο κ. Έξαρχος.

AP/Patrick Semansky

“Εμείς στα μέσα ενημέρωσης δεν έχουμε κάνει μέχρι στιγμής ό,τι μπορούμε να κάνουμε”, δήλωσε ο κ. Έξαρχος, ενώ υποστήριξε ότι παρ’ όλα αυτά έχει σημειωθεί πρόοδος τα τελευταία 15 χρόνια.

“Είναι πραγματικά προκατειλημμένοι οι αγώνες όσον αφορά το φύλο”, δήλωσε η Naoko Imoto, η οποία κολύμπησε για την Ιαπωνία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 και τώρα εργάζεται για τη UNICEF, την υπηρεσία για τα δικαιώματα των παιδιών των Ηνωμένων Εθνών.

“Πολλά από τα τηλεοπτικά κανάλια αντιμετωπίζουν τις γυναίκες αθλήτριες περισσότερο ως κορίτσια ή συζύγους ή μητέρες και όχι πραγματικά ως αγνές αθλήτριες”. Τα περισσότερα δίνουν επίσης προσοχή στα βλέμματα, σχολιάζοντάς τα ως όμορφα ή σέξι”, συμπλήρωσε η πρώην αθλήτρια.

“Είναι ισχυρές και επίσης όμορφες, αλλά δεν είναι μόνο γυναίκες”, τόνισε η Imoto, “είναι και αθλήτριες”.

AP/Eric Gay

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, όπως αναφέρει το AP, είναι μια ευκαιρία για να οδηγήσουν προς μια αλλαγή. Η Imoto τόνισε ότι ελπίζει πως τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης και αθλητικοί αξιωματούχοι “θα πάρουν θέση” μετά τους Αγώνες “για αυτά τα πρότυπα προβολής”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version