Ομπάμα: “Επιστρέφω στο Λευκό Οίκο πιο αποφασισμένος από ποτέ”

default image

Ο Μπάρακ Ομπάμα επανεκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ

Με έξαλλους πανηγυρισμούς υποδέχθηκαν τα νέα της επανεκλογής, οι οπαδοί του Μπάρακ Ομπάμα. Το Empire State Building στη Νέα Υόρκη “βάφτηκε” μπλε, στο χρώμα των Δημοκρατικών.

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που ήρθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια με σύνθημα την “ελπίδα” και την “αλλαγή”, έπεισε τους συμπατριώτες του ότι είναι ικανός να καθοδηγήσει τη χώρα για ακόμη τέσσερα χρόνια, παρά τις μέτριες επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας.

Ποτέ μετά τη δεκαετία του ΄30 δεν επανεξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ με ποσοστό ανεργίας άνω του 7,2%. Μόνον ένας δημοκρατικός πρόεδρος έκανε δύο προεδρικές θητείες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μπιλ Κλίντον.

“Αυτό έγινε χάρη σε σας. Σας ευχαριστώ”, ήταν το μήνυμα του ίδιου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Στο λογαριασμό αναρτήθηκε επίσης φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου αγκαλιά με τη σύζυγό του, Μισέλ, με τη λεζάντα “τέσσερα χρόνια ακόμα”. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές tweet στην ιστορία του Twitter με 408.000 Retweets.

H ημέρα των αμερικανικών εκλογών ήταν άλλωστε η πιο “παραγωγική” για το twitter, με τουλάχιστον 20 εκατομμύρια tweets.

Τα διεθνή ΜΜΕ επιβεβαίωσαν τη νίκη του Αμερικανού προέδρου έναντι του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Μιτ Ρόμνεϊ, μετά την επικράτησή του στο Οχάιο, που του έδωσε 274 εκλέκτορες, εξασφαλίζοντας την επανεκλογή του. Ο Μπαράκ Ομπάμα επικράτησε τελικώς με πάνω από 303 εκλέκτορες έναντι 203 του Ρόμνεϊ.

Δείτε πως κάλυψε το NEWS247 τη διαδικασία των εκλογών μέσω της πρωτοποριακής Live Blog πλατφόρμας του. 

Στη “λαϊκή ψήφο” (popular vote), ο Ομπάμα επικράτησε οριακά με 49,6% έναντι 48,9% που συγκέντρωσε ο Ρόμνεϊ.

Το παραπάνω αποτέλεσμα μεταφράζεται σε ψήφους ως εξής: Πάνω από 54.800.000 για τον Ομπάμα και 53.690.000 (λίγο πριν τη λήξη της καταμέτρησης) για τον Ρόμνεϊ.

Δείτε εδώ το τελικό αποτέλεσμα

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την πλειοψηφία στη Γερουσία αλλά στο κογκρέσο διατήρησαν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι, κάτι που είχαν καταφέρει και στις προηγούμενες εκλογές.

Η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε σε θρίλερ στη Φλόριντα, το Οχάιο και τη Βιρτζίνια, όπου το αποτέλεσμα ήταν οριακό λίγες ώρες μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.

Πως εξελίχθηκε το “θρίλερ”

Με το που έκλεισαν οι κάλπες στη δυτική Ακτή, στις 6 π.μ. (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε από το CNN ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει την Καλιφόρνια με τους 55 εκλέκτορες, το Όρεγκον, τη Χαβάη και την Πολιτεία της Ουάσινγκτον αποκτώντας ένα σαφές προβάδισμα απέναντι στον Μιτ Ρόμνεϊ που δεν κατάφερε να διεκδικήσει από τους Δημοκρατικούς κάτι περισσότερο από την Ιντιάνα και τη Βόρεια Καρολίνα – οι οποίες από “μπλε” το 2008 έγιναν “κόκκινες” το 2012.

Η ήττα του Ρόμνεϊ στο Γουισκόνσιν, έδρα του ρεπουμπλικανού υποψηφίου Αντιπροέδρου Πολ Ράιαν, στο Νιού Χάμσαϊρ και στην Πενσιλβανία, όπου ο ίδιος ο προεδρικός υποψήφιος είχε επενδύσει πολλά στην προεκλογική του εκστρατεία, έδειξαν ότι ο δρόμος προς τον Λευκό Οίκο είχε γίνει εξαιρετικά δύσκολος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναδείχτηκε νικητής, μεταξύ άλλων, σε Νιου Χαμσάιρ, Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον, Χαβάη, Μινεσότα, Κονέκτικατ, Γουινσκόνσιν, Μέιν, Μέριλαντ, Ντέλαγουερ, Μίσιγκαν, Νέα Υόρκη και Νιού Τζέρσεϊ.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, Μιτ Ρόμνεϊ επικράτησε σε Αριζόνα, Αιντάχο,Τζόρτζια, Αλαμπάμα, Βόρεια και Νότια Καρολίνα, Κεντάκι, Τενεσί, Οκλαχόμα, Λουιζιάνα, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα, Μιζούρι, Τέξας, Μισισίπι, Μοντάνα και Γουαιόμινγκ.

Ομπάμα: Η Αμερική πάει μπροστά χάρη σε εσάς

Από το MacCormick Place εκφώνησε τη νικητήρια ομιλία του ο Ομπάμα, ενώ εμφανίστηκε μπροστά στο ενθουσιώδες κοινό του μαζί με τη Μισέλ Ομπάμα και τις δύο του κόρες.

“Είτε ψηφίσατε Ομπάμα, είτε Ρόμνεϊ η φωνή σας ακούστηκε”, είπε. “Εύχομαι να βρεθούμε με τον Ρόμνεϊ  στο μέλλον ώστε να βοηθήσουμε τη χώρα να πάει μπροστά.

Γνωρίζουμε πως τα καλύτερα για την Αμερική δεν έχουν έρθει ακόμα, είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και θα δώσουμε κοινό αγώνα. Δε θα ήμουν αυτός που είμαι σήμερα χωρίς τη γυναίκα που δέχτηκε να με παντρευτεί πριν από 20 χρόνια”, συμπλήρωσε.

“Η δημοκρατία σε ένα κράτος 300 εκατ ατόμων μπορεί να είναι πολύπλοκη, εμείς θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Παρά τις διαφορές μας, όλοι μας μοιραζόμαστε το ίδιο όνειρο για το μέλλον της πατρίδας μας “, ανέφερε στη συνέχεια. 

Στάθηκε επίσης στην οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας. “Η οικονομία μας συνέρχεται. Απόψε ψηφίσατε για δράση και όχι απλά πολιτική όπως συνήθως.  Δεν έχει σημασία αν είσαι λευκός ή μαύρος, ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος, φτωχός ή πλούσιος στην Αμερική μπορεί ο καθένας να τα καταφέρει”, κατέληξε με την υπόκρουση τραγουδιών του Bruce Springsteen που τον στηρίζει ανοιχτά.

Ρόμνεϊ: Εύχομαι ο πρόεδρος να επιτύχει 

“Ευχαριστώ τον αντιπρόεδρο Ράιν, ο οποίος μετά τη γυναίκα μου ήταν η καλύτερη επιλογή μου. Θέλω να ευχαριστήσω την Ανν, τον έρωτα της ζωής μου, θα γινόταν μια σωστή πρώτη κυρία. Εύχομαι ο πρόεδρος να επιτύχει”, δήλωσε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, στην ομιλία του μπροστά στο κοινό του.

Νωρίτερα, ο ίδιος τηλεφώνησε στον Ομπάμα για να παραδεχτεί την ήττα του και τον συνεχάρη. Να σημειωθεί ότι ο Μορμόνος υποψήφιος είχε γράψει μόνο νικητήρια ομιλία και γι’ αυτό το λόγο μίλησε πολύ λακωνικά ενώ η απογοήτευση του ήταν εμφανής.


Στοιχεία των εκλογών

Σύμφωνα με  το CNN, το 70% των αμερικανικών εβραϊκών ψήφων  πηγαίνει  στον Ομπάμα, ενώ το 30% στον Ρόμνεϊ. Το Μέριλαντ σε μια ιστορική ψήφο τάχθηκε υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ενώ Ουάσινγκτον και Κολοράντο ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης της πώλησης και περιστασιακής χρήσης της μαριχουάνας. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι λευκοί πάντως προτίμησαν Ρόμνεϊ, ενώ συντριπτική ήταν η επικράτηση του πλανητάρχη σε έγχρωμους και Λατίνους ψηφοφόρους (πάνω από 70%).

Από την άλλη οι άντρες ψήφισαν τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, ενώ οι γυναίκες των Μπάρακ Ομπάμα. Στις ηλικιακές κατηγορίες, χαρακτηριστικό είναι ότι στους νέους από 18-29 ο Μπ. Ομπάμα συγκέντρωσε το 60% έναντι 37% του αντιπάλου του.

Επανεκλογή Ελληνοαμερικανών στη Βουλή

Οι Ελληνοαμερικανοί Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ) και Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα και συμπρόεδρος του “Ελληνικού Συνδέσμου”) επανεκλέγονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επίσης, επανεκλέγεται η Νίκη Τσόνγκα (Δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη, σύζυγος του αείμνηστου Ελληνοαμερικανού γερουσιαστή και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Πολ Τσόνγκα).

Νικητής στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση είναι και ο σταθερός υποστηριχτής των ελληνικών θέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος επανεκλέγεται στη θέση που κατέχει στη Γερουσία από την πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ. Στη Νέα Υόρκη επανεκλέγεται η δημοκρατική βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι (συμπρόεδρος του “Ελληνικού Συνδέσμου” στη Βουλή).

Σε πολιτειακό επίπεδο αναμένεται να εκλεγούν ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης, ενώ για την πολιτειακή Βουλή της ίδιας πολιτείας η Δημοκρατική Αραβέλλα Σιμωτά και η Ρεπουμπλικανή, Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Προβάδισμα Ομπάμα πριν ανοίξουν οι κάλπες

Το ποσοστό συμμετοχής ήταν πολύ υψηλό, ενώ οι μετρήσεις στα εκλογικά κέντρα ανέδειξαν την οικονομία ως το κορυφαίο ζήτημα που απασχολούσε τους ψηφοφόρους καθώς η ανάπτυξη παραμένει αναιμική και η δημιουργία θέσεων εργασίας περιορισμένη.

Ο δημοκρατικός πρόεδρος κατέγραφε τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες ένα ελαφρύ προβάδισμα, ιδιαίτερα στις περισσότερες αβέβαιες πολιτείες όπου κρίθηκε η αναμέτρηση, ενώ ενισχύθηκε επικοινωνιακά και από την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε ο τυφώνας “Σάντυ”.

Ο δημοκρατικός πρόεδρος παρακολούθησε τη ροή των αποτελεσμάτων στο Σικάγο, ενώ ο ρεπουμπλικανός πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη όπου κατέληξε ύστερα από δύο τελευταίες εμφανίσεις που πραγματοποίησε χθες στο Οχάιο και την Πενσιλβανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα