Ομπάμα: Εξαίσια εταίρος η Μέρκελ. Θα την ψήφιζα

default image

Τον άνθρωπο και την πολιτικό Άνγκελα Μέρκελ εξήρε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. “Είναι μια παγκόσμια σύμμαχος” είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, με την Άνγκελα Μέρκελ να υπογραμμίζει ότι η ενιαία Γερμανία οφείλει την ύπαρξή της κατά ένα μεγάλο ποσοστό στις ΗΠΑ. “Ο αποχωρισμός δεν είναι εύκολος για μένα” σημείωσε (Vid)

Χωρίς να γίνει κάποια συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα και στη διευθέτηση του χρέους  ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου Ομπάμα – Μέρκελ από το Βερολίνο. 

Μπαράκ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ είπαν ένα “ζεστό αντίο” πλέκοντας το εγκώμιο ο ένας του άλλου και των ορθών πολιτικών επιλογών που έκαναν. “Υπήρξε μια εξαίσια εταίρος”, είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο με τον Μπαράκ Ομπάμα “δεν πρόκειται να χαθούμε. Ο αποχωρισμός για μένα δεν είναι εύκολος”.

Ειδικότερα, ο απερχόμενος πρόεδρος που εξήρε την πορεία και τις επιλογές της Μέρκελ, ανέφερε ότι αν ήταν Γερμανός πολίτης μάλλον θα την ψήφιζε. “Δεν ξέρω βέβαια αν είναι καλό αυτό” συμπλήρωσε παραπέμποντας στην υποστήριξη της Κλίντον και την αποτυχία της να εκλεγεί και υπογράμμισε: “Δεν θα είναι η τελευταία μου επίσκεψη και αυτό καθώς οι ΗΠΑ μοιράζονται τις ίδιες αλληλέγγυες με τον γερμανικό λαό πολιτικές οι οποίες βασίζονται στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου και στην αξιοπρέπεια. Κοινή μας δέσμευση είναι πως πως μπορούμε να ανοίξουμε τις θέσεις εργασίας και να μειώσουμε τις ανισότητες”.

Για το Brexit επεσήμανε ότι θα υπάρχει μια ομαλή μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου με τις σχέσεις όλων να παραμένουν σε καλό επίπεδο. Όπως ανέφερε ο κ. Ομπάμα με την Μέρκελ συζήτησε και το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων μέχρι η Ρωσία να συμμορφωθεί, ενώ για την τρομοκρατία σημείωσε πως στόχος όλης της συμμαχίας είναι να εξολοθρευτεί το ISIS.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε, επίσης, ότι ελπίζει ο εκλεγμένος διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση και να αναζητήσει πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία, στις περιπτώσεις εκείνες που τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον και της Μόσχας συμπίπτουν, τάχθηκε πάντως υπέρ των κυρώσεων στην Ρωσία.

Υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία έχει διαπράξει κυβερνοεπιθέσεις, ενώ τάχθηκε κατά μιας κούρσας «εξοπλισμών» στον κυβερνοχώρο.

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στις εμπορικές συμφωνίες, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην οπισθοδρόμηση. Για τη Ρωσία ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση στο θέμα της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ενώ επανέλαβε τουλάχιστον δυο φορές ότι η ύπαρξη της ενωμένης Γερμανίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην στήριξη και βοήθεια των ΗΠΑ.

Τέλος ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε με νόημα ότι “η απάντηση στις νέες προκλήσεις δεν μπορεί να είναι ο εθνικισμός. Το μέλλον μας θα έχει σκαμπανεβάσματα αλλά εμείς πρέπει να παραμείνουμε προσκολλημένοι στις αρχές μας. Να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες των λαών μας. Πρέπει να κοιτάξουμε τη νέα γενιά και να δημιουργήσουμε τη γέφυρα με το μέλλον. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα