Ομπάμα: Η ελληνική κρίση έχει αμβλυνθεί

Ομπάμα: Η ελληνική κρίση έχει αμβλυνθεί

Δήλωση για την ελληνική κρίση έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της G7

Η ελληνική κρίση χρέους έχει αμβλυνθεί, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει στον οικονομικό τομέα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από την Ιαπωνία, όπου συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής της G7.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη εξέτασαν σήμερα στην Ισε-Σίμα, μια μικρή παράκτια περιοχή της κεντρικής Ιαπωνίας, θέματα όπως η υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη, οι διεκδικήσεις αμφισβητούμενων θαλάσσιων περιοχών στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα και η μετανάστευση.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας συναντώνται σήμερα και αύριο, σε μια σύνοδο αφιερωμένη στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, η επίσκεψη αύριο στη Χιροσίμα του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ που επισκέπτεται την πόλη αυτή, αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.

Καμπή στη σύγχρονη ιστορία η ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η ιστορική επίσκεψή του στη Χιροσίμα, την πόλη που καταστράφηκε το 1945 από την αμερικανική πυρηνική βόμβα, θα υπογραμμίσει τους "πολύ πραγματικούς κινδύνους" των πυρηνικών όπλων. "Θέλω ακόμη μια φορά να υπογραμμίσω τους πολύ πραγματικούς κινδύνους που υπάρχουν και την αίσθηση του κατεπείγοντος που πρέπει όλοι να έχουμε".

"Η ρίψη αυτής της ατομικής βόμβας ήταν μια καμπή στη σύγχρονη ιστορία", δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Είναι κάτι που όλοι πρέπει να διαχειριστούμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο". Μολονότι οι πυρηνικοί εξοπλισμοί "δεν καταλαμβάνουν στο μυαλό μας μια τόσο πρωτεύουσα θέση όσο είχαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου", το ενδεχόμενο ενός "πυρηνικού συμβάντος παραμένει στο μυαλό μας", τόνισε.

Από την άποψη αυτή, η Βόρεια Κορέα, η οποία πραγματοποίησε στις 6 Ιανουαρίου την τέταρτη πυρηνική της δοκιμή και συνεχίζει να αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ που το απαγορεύουν, συνιστά "αιτία έντονης ανησυχίας", όπως δήλωσε ο Ομπάμα.

"Η Βόρεια Κορέα είναι μια αιτία έντονης ανησυχίας για όλους μας. Όταν έχετε ένα τόσο ασταθές και απομονωμένο καθεστώς, αυτό συνιστά μια μεσοπρόθεσμη απειλή απέναντι στην οποία πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί", δήλωσε στο περιθώριο της G7.

Αναφερόμενος στους Αφγανούς Ταλιμπάν, ο Ομπάμα εξέφρασε αμφιβολίες για την πρόθεσή τους να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Καμπούλ.

Νέος αρχηγός των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν εξελέγη πολύ πρόσφατα ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα. "Δεν περίμενα να οριστεί κάποιος δημοκράτης", απάντησε σκωπτικά ο Ομπάμα όταν ρωτήθηκε για τον διορισμό ως νέου αρχηγού του ισλαμιστικού κινήματος. "Θεωρούμε ότι οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν στο δρόμο της βίας", τόνισε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ομπάμα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

G7: Ανησυχία Ομπάμα για Β. Κορέα και Ταλιμπάν

Νέος ηγέτης των Ταλιμπάν: 'Καμία ειρηνευτική συνομιλία, μόνο τρόμο στους εχθρούς'

SHARE:

24Media Network