Ομπάμα: “Παράθυρο” για διπλωματική λύση στη Συρία

default image

Είναι πολύ νωρίς για να εξακριβωθεί εάν μια διπλωματική προσπάθεια ώστε να παραδώσει ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον έλεγχο των χημικών όπλων της χώρας, θα είναι επιτυχής, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια του 16λεπτου διαγγέλματός του προς τον αμερικανικό λαό.

Οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία από το καθεστώς της Δαμασκού έχουν αλλάξει σημαντικά την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο  Μπαράκ Ομπάμα, κατά την 16λεπτη τηλεοπτική του ομιλία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε διατεθειμένος να δώσει μία ευκαιρία στις διπλωματικές προσπάθειες για τη Συρία, διατηρώντας την πίεση για τη χρήση της στρατιωτικής ισχύος κατά του συριακού καθεστώτος, τη στιγμή η Δαμασκός βεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο.

Έπειτα από έντονη διπλωματική δραστηριότητα 48 ωρών που απομάκρυνε μία επικείμενη η στρατιωτική επιχείρηση κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ρωσική πρωτοβουλία για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου αποτελεί ένα “ενθαρρυντικό” μήνυμα.

“Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να επιτρέψει μακροπρόθεσμα την εξουδετέρωση της απειλής των χημικών όπλων, χωρίς την προσφυγή στη στρατιωτική βία, ιδιαίτερα διότι η Ρωσία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Ασαντ”, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, παραδεχόμενος ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν αυτό το σχέδιο θα επιτύχει.

Αν και ζήτησε από το Κονγκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία για την έγκριση ή μη της προσφυγής στη στρατιωτική βία, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι επιλογή αυτή παραμένει στο τραπέζι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στέλνει αύριο τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε αποφασισμένος να διατηρήσει την πίεση επί του συριακού καθεστώτος.

“Εδωσα διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις μας να διατηρήσουν τις θέσεις τους, για να διατηρηθεί η πίεση επί του Ασαντ και για να είναι έτοιμες να αντιδράσουν, εάν αποτύχει η διπλωματία”, προειδοποίησε.

“Ακόμη και ένα περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα θα έδινε στον Ασαντ ένα μήνυμα τόσο ισχυρό, όσο καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να στείλει”, είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας και απορρίπτοντας τη σύγκριση με την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

“Δεν πιστεύω ότι οφείλουμε να ανατρέψουμε ακόμη έναν δικτάτορα δια της στρατιωτικής βίας”, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα από την Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, από όπου είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2011 την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων και τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

(Πηγή:ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα