Ομπάμα προς Κενυάτες: Δεν υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορείτε να επιτύχετε

default image

Τι ανέφερε ο Μπάρακ Ομπάμα σε ομιλία του ενώπιον 4.500 ατόμων στην Κένυα, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην πατρίδα του πατέρα του από την θέση του προέδρου των ΗΠΑ (pics)

Ο Μπαράκ Ομπάμα απευθύνθηκε σήμερα προς τους Κενυάτες, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην πατρίδα του πατέρα του από την θέση του προέδρου, λέγοντάς τους ότι “δεν υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορούν να επιτύχουν” προτού αναχωρήσει για τον επόμενο σταθμό του, την Αιθοπία.

Ο ίδιος είπε ωστόσο ότι θα πρέπει να ενισχύσουν τη δημοκρατία, να πατάξουν τη διαφθορά και να τερματίσουν τον αποκλεισμό με βάση το φύλο ή την εθνότητα.

 

Έπειτα από τις συνομιλίες που είχε χθες Σάββατο με τον πρόεδρο Ουχούρου Κενυάτα για θέματα ασφαλείας και επιχειρηματικά θέματα, ο Ομπάμα εκφώνησε σήμερα ομιλία μέσα σε ένα κατάμεστο αθλητικό κέντρο στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι.

“Βρίσκομαι εδώ ως πρόεδρος μίας χώρας που θεωρεί την Κένυα σημαντικό εταίρο. Βρίσκομαι εδώ ως φίλος που θέλει να επιτύχει η Κένυα”, είπε αφού τον προλόγισε η ετεροθαλής αδελφή του Αούμα Ομπάμα ενώπιον ενός πλήθους 4.500 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είχαν αγοράσει εισιτήρια για να παρευρεθούν.

Εν μέσω χειροκροτημάτων και γέλιων, ο Ομπάμα περιέγραψε πώς τον είχε παραλάβει η αδελφή του από το αεροδρόμιο κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Κένυα τη δεκαετία του 80 με έναν παλιό σκαραβαίο, ο οποίος συχνά έμενε. Αυτή τη φορά, έφθασε στη χώρα με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One και μετακινήθηκε με το τεθωρακισμένο αυτοκίνητο του κενυάτη προέδρου, το αποκαλούμενο “Τέρας”.

 

“Σε ό,τι αφορά τους Κενυάτες–ειδικά τους νέους–θεωρώ ότι δεν υπάρχει όριο σε αυτά που μπορούν να επιτύχουν”, είπε αλλά τόνισε ότι για να προοδεύσει η οικονομία και η χώρα απαιτείται προσωπική προσπάθεια και υπευθυνότητα.

Σχετικά με το ζήτημα της διαφθοράς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν σε δωροδοκίες θα ήταν καλύτερα να είχαν δοθεί σε κάποιον “που θα έκανε έντιμη δουλειά”.

Αναφερόμενος στις εθνοτικές συγκρούσεις στις οποίες 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από τις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2007, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η πολιτική που βασίζεται στην εθνότητα είναι “καταδικασμένη να διχάσει μία χώρα”. Επίσης προειδοποίησε ότι η Κένυα “δεν θα επιτύχει αν αντιμετωπίζει τις γυναίκες και τα κορίτσια ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.

 

Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε ακόμη και για την πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα από την δράση της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης της Σομαλίας, αλ Σαμπάμπ, και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Κένυας ως “εταίρος”.

Μετά την ομιλία του, ο Ομπάμα συναντήθηκε με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ενώ εμφανίστηκε και σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Η Κένυα ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του στην Αφρική καθώς ήδη αναχώρησε για την γειτονική Αιθιοπία, μία χώρα η οποία επλήγη σφόδρα τη δεκαετία του 80 από τον λιμό και σήμερα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ηπείρου. Εκεί εδρεύει η Αφρικανική Ένωση που αριθμεί 54 χώρες.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα