Ομπάμα - Ραχόι: Εμπορική συμφωνία μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης για νέες θέσεις εργασίας

Ομπάμα - Ραχόι: Εμπορική συμφωνία μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης για νέες θέσεις εργασίας

Η εμπορική συμφωνία μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, δήλωσαν από κοινού Ομπάμα και Ραχόι

Μια εμπορική συμφωνία, η οποία είναι υπό διαπραγμάτευση, μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ενισχύσει τις οικονομίες των δύο πλευρών και θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, συμφώνησαν από κοινού ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχαν τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα επαίνεσε τον Ραχόι για την πρόοδο της ισπανικής οικονομίας, δεδομένης της οικονομική κρίσης, δηλώνοντας ότι αισθάνεται αισιόδοξος τόσο για την ανάκαμψη της Ισπανίας όσο και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, τόνισε ότι η ανεργία, που έχει φτάσει στο 25 τοις εκατό στην Ισπανία και στο 6,7 τοις εκατό στις ΗΠΑ, παραμένει «μια τεράστια πρόκληση» και για τις δύο χώρες.

«Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι υπάρχει τεράστιο δυναμικό για την αύξηση του εμπορίου και της ανάπτυξης μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων οικονομικών πλευρών στον κόσμο», είπε ο Ομπάμα, αναφερόμενος στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). «Ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί εντατικές ενέργειες και σοβαρούς συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Με τον πρωθυπουργό συμφωνήσαμε ότι αξίζει την προσπάθεια», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ραχόι, κατά την πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα στηρίξει την εμπορική συμφωνία. Τόνισε ότι το 0,3 τοις εκατό ανάπτυξης που σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο αποτελεί ένα ακόμα αισιόδοξο σημάδι για την Ισπανία.

«Το επόμενο έτος, η Ισπανία θα σημειώσει ανάπτυξη και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα, επιμονή και θάρρος και είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ισπανών αντιλαμβάνεται πως αυτή η προσπάθεια ήταν απαραίτητη και ότι θα έχει αντίκτυπο στο μέλλον», είπε ο Ραχόι.

SHARE:

24Media Network