OnlyFans: Μετά το πορνό, σώζει τον πολιτισμό

OnlyFans: Μετά το πορνό, σώζει τον πολιτισμό
Αρχαίο άγαλμα AP

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν χώρο για γυμνό και τα μουσεία της Βιέννης είναι αποφασισμένα να το αλλάξουν.

Εάν υπάρχει μια πλατφόρμα όπου το γυμνό δεν λογοκρίνεται αυτή δεν είναι άλλη από το OnlyFans. Με τα μουσεία της Βιέννης να έχουν δεχθεί τη λογοκρισία των καθιερωμένων social media αρκετές φορές, δεν τους έμενε άλλη επιλογή πέραν του να καταφύγουν στο μοναδικό μέσο που θα δεχόταν την τέχνη τους χωρίς περιορισμούς.

Το συμβούλιο τουρισμού της Βιέννης προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε πίνακες και αγάλματα που κοσμούν τη Αυστριακή πρωτεύουσα και έχουν απαγορευτεί από άλλες πλατφόρμες λόγω γυμνού ή ερωτικού περιεχομένου. Η είδηση της καμπάνιας “Vienna strips on OnlyFans” (“Η Βιέννη ξεγυμνώνεται στο OnlyFans”) κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου ενώ θέτει ως στόχο τη μείωση της λογοκρισίας.

Το 2018 μια φωτογραφία που αναρτήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με την Αφροδίτη του Βίλλεντορφ, ένα αγαλματίδιο 25.000 ετών θεωρήθηκε πορνογραφική και αφαιρέθηκε από την πλατφόρμα. Ο πίνακας “Liebespaar” του Κόλομαν Μόουσερ από τον 20ο αιώνα ήταν ένα ακόμα από τα έργα τέχνης που το Facebook βρήκε προκλητικό. Το μουσείο Leopold ανήρτησε ένα βίντεο γιορτάζοντας την επέτειο του έργου, το οποίο όμως οι αλγόριθμοι του Instagram και του Facebook γρήγορα “κατέβασαν”. “Απεικονίζει ένα γυμνό ζευγάρι που αγκαλιάζεται. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι γλυκό”, ανέφερε η Κρίστιν Κοτσίου, η social media manager του μουσείου.

Αν και το γυμνό δεν επιτρέπεται στις πλατφόρμες, ισχύουν ορισμένες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα οι οδηγίες του Instagram αναφέρουν: “Απαγορεύονται φωτογραφίες που απεικονίζουν γυναικείες θηλές, εκτός αν πρόκειται για εικόνες θηλασμού, τοκετού ή στιγμιότυπων μετά τον τοκετό, εικόνες σχετικές με καταστάσεις που αφορούν θέματα υγείας (π.χ. εικόνες μετά από μαστεκτομή, ενημερωτικό περιεχόμενο για τον καρκίνο του στήθους ή εικόνες από χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου) ή εικόνες που δείχνουν ενέργειες διαμαρτυρίας. Επιτρέπονται επίσης οι φωτογραφίες που απεικονίζουν πίνακες ζωγραφικής με γυμνές σκηνές και γυμνά αγάλματα“.

Οι κανονισμοί του Facebook επίσης αναφέρουν πως το γυμνό επιτρέπεται σε φωτογραφίες από πίνακες και γλυπτά ενώ το TikTok επιτρέπει “κατ’ εξαίρεσιν τέτοιο περιεχόμενο“.

Παρά λοιπόν την “ευελιξία” που επιδεικνύουν οι πλατφόρμες ως προς την απεικόνιση του γυμνού στην τέχνη, μουσεία που προχωρούν σε τέτοιου είδους αναρτήσεις έχουν διαπιστώσει πως τα παραπάνω λεγόμενα δεν επιβεβαιώνονται πάντα. Ίσως φταίει πως η λογοκρισία στις πλατφόρμες προέρχεται κυρίως από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και όχι ως έκβαση “δημόσιου λόγου”.

Σύμφωνα με τους New York Times, μουσεία που απευθύνθηκαν στις πλατφόρμες ζητώντας εξηγήσεις δεν φάνηκε να έλαβαν ποτέ απάντηση αναφορικά με το πως αποφασίζονται και επιβάλλονται οι κανονισμοί.

“Δεν εναντιωνόμαστε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης”, εξηγεί ο διευθυντής του συμβουλίου τουρισμού της Βιέννης Νόμπερτ Κέτνερ “όμως μετά από επανειλημμένα περιστατικά λογοκρισίας έπρεπε να σκεφτούμε μια εναλλακτική. Ένα μέσο, στο οποίο το γυμνό να μην αποτελεί πρόβλημα”.

Ο κ. Κέτνερ εξήγησε πως το OnlyFans δεν αποτελεί απαραίτητα μια μόνιμη λύση. Στην πραγματικότητα είναι περισσότερο μια κίνηση διαμαρτυρίας και ένα κάλεσμα σε συζήτηση. “Θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή πάνω σε συγκεκριμένα θέματα”, ανέφερε. “Θέλουμε να θέσουμε το ζήτημα προς τα έξω, να μιλήσουμε για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων”.

Δεν είναι πρώτη φορά που το τουριστικό συμβούλιο της Βιέννης έρχεται αντιμέτωπο με ζητήματα λογοκρισίας. Το 2017 προσέγγισε μια πληθώρα πόλεων προτείνοντας την παρουσίαση διαφημιστικών πορτρέτων του Αυστριακού καλλιτέχνη Egon Schiele. “Θέλαμε να εξετάσουμε, εάν ως κοινωνία μπορούμε να διαχειριστούμε ένα γυμνό που δημιουργήθηκε πριν από 100 χρόνια”, εξηγεί ο Κέτνερ.

Οι αρχές της Αγγλίας και της Γερμανίας βρήκαν το περιεχόμενο αρκετά “χυδαίο”. Το τουριστικό συμβούλιο της Βιέννης εκμεταλλεύτηκε την απόρριψη ως ευκαιρία. Καλύπτοντας με γράμματα τα γυμνά μέρη του σώματος οι πίνακες έφεραν το μήνυμα: “Συγγνώμη, 100 χρόνια μετά εξακολουθεί να είναι πολύ προκλητικό”.

Η Βιέννη δεν είναι βέβαια η μοναδική πόλη που έχει δεχτεί λογοκρισία για τα έργα των μουσείων της στα social media. Το Facebook αφαίρεσε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από το Μουσείο καλών τεχνών της Βοστώνης, το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας, καθώς και το Μητροπολιτικό μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Καθηγητής στη Γαλλία κατέθεσε μήνυση κατά του Facebook, αφού η πλατφόρμα διέγραψε τον λογαριασμό του με αφορμή μια δημοσίευση του πίνακα “The Origin of thw World” του Γκουστάβ Κουρμπέτ. Το 2016 πολιτικός της Δανίας, ανέφερε πως δεν μπορούσε να κοινοποιήσει στο προφίλ της τον σύνδεσμο του Blog της, καθώς αυτό συνοδευόταν απο μια φωτογραφία της “Μικρής Γοργόνας”, ενός αγάλματος στην Κοπεγχάγη που, απ’ ότι φαίνεται δείχνει πολύ γυμνό.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο στην περίπτωση των νέων καλλιτεχνών, μια γενιά που έχει μεγαλώσει με την νοοτροπία των κοινωνικών δικτύων. Η παρούσα ρύθμιση των κοινωνικών δικτύων επιβάλλει μια μορφή “αυτο-λογοκρισίας” στους νέους καλλιτέχνες. Τι μπορούν και τι δεν μπορούν να ποστάρουν; Είναι ξαφνικά ο αλγόριθμος σε θέση να καθορίσει την πολιτιστική κληρονομία του αύριο;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα