Όπλα και μαζικές δολοφονίες. Τι δείχνουν τα στοιχεία για όπλα, δράστες και θύματα

Όπλα και μαζικές δολοφονίες. Τι δείχνουν τα στοιχεία για όπλα, δράστες και θύματα

Αποκαλυπτικά στοιχεία και προφίλ των μαζικών επιθέσεων και φόνων στην Αμερική

Η τελευταία μαζική δολοφονία στις ΗΠΑ έλαβε χώρα μόλις μία εβδομάδα πριν. Ο 22χρονος σπουδαστής κολλεγίου, ψυχικά διαταραγμένος, πρώτα σκότωσε τρεις ανθρώπους με μαχαίρι στο διαμέρισμά του. 

Στη συνέχεια άνοιξε πυρ στην περιοχή της Σάντα Μπάρμπαρα. Μέχρι να αυτοκτονήσει είχε προλάβει να σκοτώσει έξι ανθρώπους και να τραυματίσει 13.

Τα όπλα που χρησιμοποίησε ήταν ένα ζευγάρι Sig Sauer P222 και ένα Glock 34ρι. Όλα ήταν με άδεια στο όνομα του και τα είχε αγοράσει από νόμιμους εμπόρους όπλων.

Η εφημερίδα Washington Post, μέσω στοιχείων που συνέλεξε, προχώρησε σε ιχνηλάτευση - σκιαγράφηση των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν σε αντίστοιχες περιπτώσεις τα τελευταία 30 χρόνια στην χώρα.

Η πρώτη ένδειξη, μέσω των στοιχείων, είναι αποκαλυπτική. Ο κανόνας στις μαζικές δολοφονίες είναι τα όπλα να έχουν αποκτηθεί νόμιμα.

Όσο για τους δράστες;

Το Δεκέμβριο του 2012 στην Newtown ένας 20χρονος με ιστορικό ψυχιατρικών προβλημάτων σκότωσε τη μητέρα του και μετά οδήγησε μέχρι ένα σχολείο, το Sandy Hook Elementary. Δολοφόνησε πυροβολώντας 20 παιδιά και έξι ενήλικους πριν αυτοκτονήσει.

Περισσότεροι από τους μισούς δολοφόνους, αυτούς που επιδίδονται σε τέτοιου είδους φόνους, χρησιμοποιούν - κατέχουν όπλα τα οποία μπορούν να ρίχνουν χωρίς να χρειάζεται να γεμίσεις ξανά και ξανά. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν τη ζημιά που προκαλούν, τα θύματα, αλλά και μειώνουν το ρίσκο για το σκοπευτή.

Το περίπου 65% των δολοφόνων είναι λευκοί, πάνω από 16% μαύροι. Μόνο ένα 6% είναι ισπανικής - λατινοαμερικάνικης καταγωγής και μόλις ένα 2% είναι γυναίκες.

Έχουν χρησιμοποιηθεί, από το 1984 ως σήμερα, έχουν χρησιμοποιηθεί 22 κυνηγετικές καραμπίνες, 23 περίστροφα, 29 τουφέκια και 77 ημιαυτόματα πιστόλια.

Πηγή: Washington Post

SHARE:

24Media Network