Οργή στη Βρετανία- Ταξιδιωτική οδηγία για Ρωσία

Οργή στη Βρετανία- Ταξιδιωτική οδηγία για Ρωσία
Britain's Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street to attend the weekly Prime Minister's Questions session, in parliament in London, Wednesday, March 14, 2018. (AP Photo/Frank Augstein) AP

Παράλληλα με την απέλαση ρώσων διπλωματών, η Βρετανία ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας, που έχουν αντίκτυπο και στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις - Έρχονται αντίμετρα, απαντά η Μόσχα -Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για τον ρώσο πρώην πράκτορα

Στην άμεση λήψη μέτρων που οξύνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, προχωρά η Βρετανία που σήμερα κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του. Σε πρώτη φάση, αφότου ανακοίνωσε την απέλαση 23 ρώσων διπλωματών, εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους Βρετανούς που σκέφτονται να επισκεφθούν τη Ρωσία και επιπλέον βρίσκεται σε αναζήτηση νέων προμηθευτών φυσικού αερίου. Για αντίποινα προειδοποιεί η Μόσχα, που αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. Για το θέμα θα συνεδριάσει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στον απόηχο των σημερινών ανακοινώσεων της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποίησε τους βρετανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη Ρωσία για τον κίνδυνο “εχθρικών αντιδράσεων” απέναντί τους, καλώντας τους να αποφεύγουν τα πολιτικά σχόλια. «Λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας την πιθανότητα (έκφρασης) αντιβρετανικών αισθημάτων ή παρενόχλησης σε αυτήν την περίοδο» αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του. «Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε σε εγρήγορση, να αποφεύγετε τυχόν διαμαρτυρίες ή διαδηλώσεις και να αποφεύγετε να σχολιάζετε δημοσίως τις πολιτικές εξελίξεις». συνεχίζει το κείμενο αυτό.

Μόνο το καλοκαίρι για το Μουντιάλ, η βρετανική αστυνομία εκτιμά ότι 10.000-20.000 Βρετανοί φίλαθλοι θα ταξιδέψουν στη Ρωσία.

Ψάχνουν φυσικό αέριο εκτός Ρωσίας

Στο πλαίσιο των μέτρων που ήδη ανακοίνωσε η Βρετανία είναι και η αναζήτηση προμηθευτών φυσικού αερίου από άλλες χώρες. «Θα συνεχίσουμε να συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο για την ενεργειακή ασφάλειά μας αλλά και το ευρύτερο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας» είπε η Μέι όταν ρωτήθηκε από βουλευτές, κατά την ομιλία της στο κοινοβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνεται προέρχεται από τη Ρωσία.

Κοινή στάση ζητά η Μέρκελ, επιφυλακτικό το Παρίσι

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τηρήσει κοινή στάση σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δηλητηρίασης του ρώσου πρώην πράκτορα. «Αντιμετωπίζουμε τα ευρήματα της βρετανικής κυβέρνησης με μεγάλη σοβαρότητα… Θα παρουσιάσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή άποψη» δήλωσε η Μέρκελ στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, υπενθυμίζοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. «Μολαταύτα, εγώ λέω ότι δεν μπορούμε να διακόψουμε κάθε επαφή τώρα. Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε με τους Ρώσους παρά τις διαφορετικές απόψεις μας», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό δήλωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσει το Παρίσι ποια θα είναι η απάντησή του στη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην πράκτορα. Χαρακτηρίζοντας την επίθεση “πολύ σοβαρή ενέργεια” ο Γκριβό σημείωσε ότι το Παρίσι περιμένει τις αποδείξεις προτού να εφαρμόσει οποιοδήποτε αντίμετρο σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον “στρατηγικό σύμμαχό του”, τη Βρετανία. «Από τη στιγμή που θα αποδειχθούν τα στοιχεία, θα ληφθούν αποφάσεις» ξεκαθάρισε ο Γκριβό κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, πάντως, είπε επίσης ότι έχει ενημερώσει αμερικανούς αξιωματούχους για τη σοβαρότητα του ζητήματος και ότι θα συνεργαστεί με “όποιον είναι στην (αμερικανική) κυβέρνηση” ώστε να τηρηθεί μια “σκληρή γραμμή” απέναντι στη Ρωσία. «Ο κ. Τίλερσον πράγματι έκανε ένα ηχηρό σχόλιο μετά το επεισόδιο αυτό και είμαι βέβαιη ότι θα συνεργαστούμε με τον αντικαταστάτη του για να διασφαλίσουμε ότι η Αμερική θα είναι ένας από αυτούς του συμμάχους που θα σταθούν στο πλευρό μας», κατέληξε η Μέι.

Μόσχα: Δεν θα αργήσουν τα αντίμετρα

Απ’ την πλευρά της Μόσχας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Βρετανία ότι επέλεξε την αντιπαράθεση παρά τη συνεργασία, χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδη πρόκληση την απόφαση της Μέι να απελάσει τους ρώσους διπλωμάτες.

Ενώ η Μόσχα ήταν «έτοιμη» να συνεργαστεί, «η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε την αντιπαράθεση με τη Ρωσία» τονίζεται στο δελτίο τύπου.

«Προφανώς, τα αντίμετρά μας δεν θα αργήσουν» συμπληρώνεται, κάνοντας λόγο για μια «σειρά εχθρικών μέτρων» και μια «αντιρωσική εκστρατεία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα