Όσα πρέπει να προετοιμάσεις για ένα ταξίδι στην Αφρική

Όσα πρέπει να προετοιμάσεις για ένα ταξίδι στην Αφρική

Αν θες να ταξιδέψεις στη Μάμα Άφρικα, μάλλον θα χρειαστεί να προετοιμαστείς λιγάκι παραπάνω από ό,τι για ένα ταξίδι στην Ευρώπη.

Η ανυπομονησία για το πρώτο σου ταξίδι στην Αφρική είναι ξεχωριστή. Κι αυτό γιατί συνήθως είναι ένα μείγμα χαράς αλλά και αγωνίας για το τι θα συναντήσεις εκεί. Κι αν σε αυτό προσθέσεις και τις προκαταλήψεις και τις οδηγίες που υπάρχουν για τις χώρες της Αφρικής, τότε σίγουρα θα πρέπει το homework που θα κάνεις πριν το ταξίδι, να είναι σοβαρό.

Εμείς, αποφασίσαμε να σου δώσουμε τα φώτα μας για το πρώτο σου ταξίδι στην Αφρική. Με την όποια πείρα έχουν δώσει σε εμένα και τον Νικόλα Μάστορα οι δύο αποστολές που έχουμε ακολουθήσει την ActionAid Ελλάς σε Ουγκάντα και Τανζανία, αποτυπώνουμε εδώ μερικές σκέψεις και οδηγίες για εκείνους που ταξιδεύουν πρώτη φορά στην αφρικανική ήπειρο ή και για εκείνους που θέλουν να προετοιμαστούν ακόμα καλύτερα στο δεύτερο ή το τρίτο ταξίδι τους.

Το πού ταξιδεύεις έχει τεράστια σημασία

Η Αφρική δεν είναι μόνο οι Πυραμίδες του Χέοπα ούτε οι ζούγκλες της Κένυας. Κάθε γωνιά σε αυτή την πανέμορφη ήπειρο έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και τις δικές της ανάγκες. Έτσι, αν πηγαίνεις σε ένα απόλυτα τουριστικό μέρος ή σε ένα πολύ προστατευμένο περιβάλλον και δεν έχεις σκοπό να τριγυρίσεις πολύ τη χώρα που θα επισκεφθείς, προχώρα μάλλον άμεσα στο κεφάλαιο του εξοπλισμού που θα κάνει το ταξίδι σου σπουδαίο. Αν όμως κρύβεις μέσα σου την περιπέτεια ή είσαι από εκείνους που δεν κάθονται ήσυχοι να πίνουν cocktail σε πολυτελή ξενοδοχεία, ακολούθησε όλες τις συμβουλές μας. Κι αυτό γιατί όσο προετοιμασμένος κι αν νομίζεις πως είσαι, πάντα θα υπάρχει κάτι που θα ήλπιζες να είχες πάρει μαζί σου και δεν το πήρες.

Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε σε αυτό το κείμενο να δώσουμε έναν οδηγό προς πάσα κατεύθυνση και για κάθε χώρα ξεχωριστά. Υπάρχουν χώρες στην Αφρική με διαμάχες, χώρες με συγκεκριμένες οδηγίες ως προς τις όποιες επιδημίες, χώρες με ιδιαιτερότητες στο κλίμα τους που θα έπρεπε να λάβεις υπόψιν. Έτσι, η έρευνά σου θα πρέπει να εστιάσει στη χώρα που θα επισκεφθείς πέρα από όποιες γενικές οδηγίες λάβεις από εμάς εδώ σήμερα.

Πρώτα η υγεία σου

Το πρώτο πράγμα που θα σου πουν όλοι να προσέξεις είναι να εμβολιαστείς έγκαιρα και να έχεις μαζί σου ένα καλό φαρμακείο για ό,τι προκύψει. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που θα σε φοβίσουν περισσότερο είναι εκείνοι που δεν έχουν πάει ποτέ στην Αφρική. Γιατί με το που θα πατήσεις το πόδι σου εκεί, θα φύγει ο παραμικρός φόβος που μπορεί να είχες για θέματα υγείας. Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που νόσησαν. Αλλά αυτοί ήταν πιθανότατα οι απροετοίμαστοι.

Ευτυχώς για εσένα και εμάς, το ΚΕΕΛΠΝΟ του Υπουργείου Υγείας έχει μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν Γραφεία Ταξιδιωτικής Ιατρικής σε πολλές μεριές της χώρας. Εκεί μπορείς να ενημερωθείς σχετικά με τη χώρα που θα επισκεφθείς αλλά και να εμβολιαστείς από το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αν πρόκειται να επισκεφθείς χώρα με κάποιο κίνδυνο σε επιδημικές ασθένειες. Αναζήτησε το ιατρείο της περιοχής ή του νομού σου online. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να αψηφήσεις τις συμβουλές τους, γιατί μπορεί να χρειαστεί να εμβολιαστείς για κίτρινο πυρετό ή να λαμβάνεις χάπια για την ελονοσία κατά την παραμονή σου στην Αφρικανική ήπειρο.

Ο εξοπλισμός που θα απογειώσει το ταξίδι σου

Το αν πηγαίνεις για σαφάρι, για βουτιές σε γαλανά νερά ή κάμπινγκ κάτω από έναστρους ουρανούς, το ξέρεις μόνο εσύ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αξίζει όσο τίποτα άλλο να αποτυπώσεις σωστά αυτές τις εμπειρίες και να κρατήσεις τις αναμνήσεις δικές σου μια για πάντα. Εμείς, με τον φωτογράφο Νικόλα Μάστορα, επιλέξαμε για το τελευταίο μας ταξίδι, αυτό στην Τανζανία, να αφεθούμε στην εγγύηση και τις ασύγκριτες δυνατότητες των φωτογραφικών μηχανών της SONY. Αλλά θα αφήσω τον Νικόλα να τα εξηγήσει καλύτερα.

“Μαζί μου στο ταξίδι φέτος είχα τις φωτογραφικές μηχανές A9 & A7RIII της Sony. Ήθελα πολύ να δοκιμάσω τις mirrorless ναυαρχίδες της Sony, είναι πρωτοπόρος στις νέες αυτές φωτογραφικές μηχανές. Είναι πολλά τα θετικά στις συγκεκριμένες μηχανές, θα σταθώ όμως στο EVF (electronic viewfinder) που μέσα στον ήλιο μπορείς να δεις με άνεση τι φωτογραφία έχεις τραβήξει (πράγμα αδύνατο με μια DSLR). Επίσης το μικρότερο βάρος και μέγεθος με βοήθησε πολύ στο μακρινό ταξίδι στην Αφρική. Τα “χορταστικά” RAW αρχεία της Α7RIII είναι ένας σοβαρός λόγος να επενδύσει κάποιος επαγγελματίας φωτογράφος στην Sony. Πρέπει να πω ότι έχω ερωτευτεί το Eye AF της A9, μια λειτουργία που όταν φωτογραφίζεις πρόσωπο, πατώντας το κατάλληλο κουμπί, η μηχανή βρίσκει και κλειδώνει το focus στο μάτι, με αποτέλεσμα όλες οι εικόνες να είναι εστιασμένες σωστά.

Για έναν φωτογράφο ή κάποιον με πείρα στη φωτογραφία, ο εξοπλισμός που θα έχει μαζί του είναι πολύ σημαντικός. Στο συγκεκριμένο ταξίδι, το 85% των φωτογραφιών τραβήχτηκαν με τον εξαιρετικό φακό της Sony, τον Zeiss 35mm f/1.4. Επομένως θα μπορούσα θεωρητικά να έχω κάνει το ταξίδι μου μόνο με ένα σώμα και αυτόν το φακό και θα μπορούσα να έχω καλύψει σχεδόν τα πάντα. Τώρα, για το ποια μηχανή να επιλέξει, πριν λίγο καιρό θα έλεγα να αγοράσει την A6300 ή Α6500 της Sony γιατί είναι ικανότατη μηχανή, σε εξαιρετική τιμή για τις δυνατότητες που προσφέρει και εξαιρετικά μικρή για να μπορείς να την έχεις συνεχώς μαζί χωρίς να σε κουράζει. Τώρα θα του έλεγα αν μπορεί να ανέβει λίγο στο budget, να πάει σε μια full frame μηχανή Sony A7″.

Εμείς λοιπόν από την μεριά μας, σου λέμε πώς μπορείς να εξοπλιστείς με τον πραγματικά καλύτερο δυνατό τρόπο. Εσύ όμως ξέρεις τι σου επιτρέπει το ταξίδι που θα κάνεις και φυσικά η τσέπη σου. Για τους λάτρεις του drone, να πούμε μόνο ότι καλό θα ήταν να συμβουλευτείς μερικά forum ή ακόμα και τα προξενεία ή τις πρεσβείες πριν φέρεις τέτοιο εξοπλισμό στη χώρα που θα ταξιδέψεις. Είναι αρκετές χώρες στην Αφρική που ειδικά τα drone τα βλέπουν με ύποπτο μάτι και ενδεχομένως θα το δεις να κατάσχεται.

Ένα άδειο μυαλό και μια άδεια καρδιά

Όχι, δεν θα σου πούμε τι να βάλεις μαζί στη βαλίτσα σου μιας και αυτό θα εξαρτηθεί και πάλι από το είδος του ταξιδιού που θα κάνεις. Θα σου πούμε όμως δυο τρία πράγματα που μας δίδαξαν τα δύο αυτά ταξίδια με την ActionAid Ελλάς. Ξέχνα όλα όσα ξέρεις ή έχεις ακούσει ή έχεις σκεφτεί για την Αφρική, όσο βρίσκεσαι στο αεροπλάνο. Άφησε τον εαυτό σου να δεχθεί τις εικόνες, τις μυρωδιές, τις γεύσεις και ό,τι άλλο πρόκειται να συναντήσεις σε αυτή την τόσο φιλόξενη ήπειρο.

Άδειασε το μυαλό και την καρδιά σου και μην φοβηθείς να μιλήσεις με τους ανθρώπους, να ακούσεις τις ιστορίες τους, να τους αφήσεις να σε ξεναγήσουν στη δική τους Αφρική. Όχι απαραίτητα εκείνη των τουριστικών ατραξιόν αλλά εκείνη στην οποία ζουν καθημερινά. Με τα προβλήματα που μπορεί να βλέπουμε φευγαλέα στις ειδήσεις αλλά και τόσα μα τόσα άλλα υπέροχα που δεν θα δείξει ποτέ ένας τηλεοπτικός φακός.

Η Αφρική είναι ίσως η πιο καλοκάγαθη ήπειρος από όλες. Και θα είσαι τυχερός αν την αφήσεις να σε μαγέψει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα