Όσα πρέπει να ξέρεις για τη μάχη της Μοσούλης

default image

Γιατί η ανακατάληψη της Μοσούλης μετά από δύο χρόνια θεωρείται τόσο σημαντική για Ιράκ, Κούρδους και Αμερικανούς. Βίντεο ντοκουμέντο του CNN από τις μάχες. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι (Vid)

Ξεκίνησε η μάχη της Μοσούλης για την ανακατάληψη της πόλης που ελέγχεται από 6.000 -10.000 τζιχαντιστές μαχητές. Το ISIS ελέγχει την πόλη από το 2014, στην οποία ζουν σήμερα πάνω από 900.000 άνθρωποι και θεωρείται στρατηγική βάση των εξτρεμιστών.

Ιρακινοί μαχητές και Κούρδοι Peshmerga είναι στην πρώτη γραμμή επικουρούμενοι από αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ που βομβαρδίζουν στόχους και από 600 Αμερικανούς κομάντο που είναι έτοιμοι να επέμβουν. Συνολικά λαμβάνουν μέρος πάνω από 25.000 στρατιώτες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση ενάντια στους τζιχαντιστές στο Ιράκ, μέχρι σήμερα.

Αγωνία για τους αμάχους

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 700.000 ιρακινοί πολίτες μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα, προκειμένου να ξεφύγουν από την στρατιωτική επιχείρηση στη Μοσούλη. Τα Ηνωμένα Έθνη να εκφράζουν “την έντονη ανησυχία τους” για την ασφάλεια των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής.

Μέσα στις πρώτες ημέρες αναμένεται 200.000 άνθρωποι να φύγουν όταν υπάρξει παύση ανταλλαγής πυρών, ενώ στα πέριξ έχουν στηθεί τέντες που χωράνε μόλις 60.000 άτομα.

Βίντεο από τις μάχες στα περίχωρα της Μοσούλης:

Η Ύπατη Αρμοστεία έκανε έκκληση για τη συγκέντρωση 61 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να εξασφαλιστούν σκηνές, καταυλισμοί, σόμπες, καθώς και απαραίτητες προμήθειες για τον χειμώνα για όσους εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και βρίσκονται είτε μέσα στο Ιράκ, είτε στις γειτονικές χώρες Συρία και Τουρκία.

Στη Συρία υπάρχουν σχέδια για την υποδοχή έως 90.000 Ιρακινών προσφύγων την ώρα που η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μοσούλη, εάν η επιχείρηση στην πόλη προκαλέσει σεχταριστική βία, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νούμαν Κουρτουλμούς σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Οι πρώτες μάχες έφεραν κέρδη για τους Κούρδους. Η ανταποκρίτρια του BBC, Orla Guerin ακολουθεί τα κουρδικά τανκ. Η ίδια μεταδίδει πως οι κουρδικές δυνάμεις μείωσαν την απόσταση με τους τζιχαντιστές και ότι πήραν τον έλεγχο αρκετών χωριών τις πρώτες ώρες τις επιχείρησης. Την ίδια ώρα ο Guardian μεταδίδει πως οι τζιχαντιστές αντεπιτίθενται με συνεχεία επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον στρατού και αμάχων σκορπώντας τον τρόμο.

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο, στόχος είναι να περικυκλωθεί η πόλη πριν γίνει η τελική επίθεση. Παρόλα αυτά υπάρχουν φόβοι ότι οι τζιχαντιστές θα χρησιμοποιήσουν τον άμαχο πληθυσμό σαν ανθρώπινη ασπίδα κάτι που ήδη γίνεται. Επίσης ενδέχεται οι μαχητές του ISIS να χρησιμοποιήσουν καυστικό αέριο μουστάρδας και σαρίν.


Γιατί η Μοσούλη θεωρείται τόσο σημαντική για το ISIS

Η πλούσια σε πετρέλαια, Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην χώρα. Είναι το μέρος στο οποίο ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ανακοίνωσε την ίδρυση του Χαλιφάτου στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Οι τζιχαντιστές που ξεπήδησαν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ ενώθηκαν κάτω από την ηγεσία του αλ-Μπαγκντάντι στη Μοσούλη για να φτιάξουν το χαλιφάτο τους και εν συνεχεία κέρδισαν και το προπύργιο της Ράκκας της Συρίας.

Ο πληθυσμός της Μοσούλης ήταν εξαιρετικά ετερόκλιτος εθνικά πριν την κατάληψή της, με σουνίτες Άραβες, Κούρδους, Ασσύριους και Τουρκμένους, σε μια χώρα στην οποία πλειοψηφούν οι σιίτες Άραβες. Πολλά μέλη μειονοτήτων εγκατέλειψαν την περιοχή πριν την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές, ωστόσο πολλοί σουνίτες Άραβες καλωσόρισαν το Ισλαμικό Κράτος, λόγω της δυσαρέσκειάς τους για τις “σεκταριστικές πολιτικές” της φιλικής προς το Ιράν, ελεγχόμενης από τους σιίτες κυβέρνηση του Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, σιίτης και ο ίδιος, έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει τους σουνίτες, διαβεβαιώνοντας ότι στις μάχες θα λάβει μέρος μόνο ο επίσημος κυβερνητικός στρατός. Παρόλα αυτά οι σουνίτες εκφράζουν φόβους ότι οι σιιτικές ομάδες θα επωφεληθούν της κατάστασης για να ενισχύσουν την επιρροή τους στη χώρα.

Αν η επίθεση κατά της Μοσούλης αποδειχθεί επιτυχής, θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα, ηθικό και υλικό, για το Ισλαμικό Κράτος. Το παράδοξο είναι πως η επίθεση ανακοινώθηκε επισήμως μήνες πριν και έτσι το ISIS είναι προετοιμασμένο για όσα συμβαίνουν σήμερα. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, ειδικοί αναλυτές επί του εδάφους σημειώνουν ότι η μάχη θα είναι δύσκολη και μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Ο πρώτος πόλεμος στα social media

Ιστορικής σημασίας είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά στην ιστορία, μία μάχη καλύπτεται λεπτό προς λεπτό μέσα από τα social media. Χαρακτηριστικό είναι το Facebook Live Stream του Al Jazeera:

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί από το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα στον μέσο χρήστη να αντιδράσει στις εικόνες με emoticons.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα