Το προφίλ του τρομοκράτη του Ποντ-Βανσέν. Γνώρισε τον Κουασί στη φυλακή και μπήκε στην Αλ Κάιντα

default image

Ποιος είναι ο δράστης της δολοφονίας στο Μονρούζ που κρατάει ομήρους στο εβραϊκό παντοπωλείο και φέρεται ως συνεργός των αδερφών Κουασί

Πρόκειται για τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από δύο τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι, ως συνέχεια του αιματηρού περιστατικού που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους στο Charlie Hebdo. Ο Αμεντί Κουλιμπαλί, 33 ετών, είναι Γάλλος υπήκοος κάτοικος της συνοικίας Γκρινί στο Παρίσι. Όπως διαβάζουμε σε παλιότερο δημοσίευμα είναι ο μοναδικός γιος της οικογένειας, ενώ έχει 9 αδερφές.

Ο Αμεντί διαθέτει βαρύ ιστορικό παραβατικότητας, ενώ έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για πέντε χρόνια. Ο Αμεντί φαίνεται πως γνώρισε έναν από τους αδερφούς Κουασί, του Σερίφ, μέσα στη φυλακή, όπου και ασπάστηκε το ισλάμ και φαίνεται να έγινε μέλος της Αλ Κάιντα. Το 2010, σημειώνει η Guardian, συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική, με την υποψία πως έλαβε μέρος στο σχέδιο απελευθέρωσης από τις φυλακές του Τζαμέλ Βεγχάλ, ο οποίος είχε συλληφθεί για απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στο Παρίσι.

Ο Αμεντί Κουλιμπαλι, είναι σύμφωνα με την εφημερίδα Λε Μοντ στενός συνεργός του Σερίφ Κουασί. Οι δυο τους αποτελούσαν δυο από τους πιο αφοσιωμένους ακολούθους του τρομοκράτη Τζαμέλ Βεγχάλ. Τηλεφωνικές συνομιλίες αποκαλύπτουν πως οι δυο τους επισκέφτηκαν το σπίτι του συλληφθέντα στη Νότιο Γαλλία.  Η Χαγιάτ Μπουμεντιεν, 26 ετών, υπήρξε σύντροφος του Αμεντί Κουλιμπαλί από το 2010 και έμενε στο σπίτι του, όσο εκείνος εξέτιε την ποινή του στις φυλακές. Μάλιστα ο δράστης δεν έχει παρά μερικούς μήνες που αποφυλακίστηκε.

ΔΕΙΤΕ LIVE όλες τις εξελίξεις στα δύο μέτωπα ομηρίας στο Παρίσι

Η 26χρονη γυναίκα της οποίας τη φωτογραφία έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική αστυνομία, είναι η Χαγιάτ Μπουμεντιεν, 26 ετών, υπήρξε σύντροφος του Αμεντί Κουλιμπαλί από το 2010 και έμενε στο σπίτι του, όσο εκείνος εξέτιε την ποινή του στις φυλακές. Η νεαρή φαίνεται πως ήταν μαζί με τον Κουλιμπαλί στην επίθεση στο Μονρούζ που κατέληξε στο θάνατο μιας αστυνομικού.

Η συνάντηση με τον Νικολά Σαρκοζί

Όσο περνά η ώρα περισσότερες πληροφορίες έρχονται για τον δράστης ομηρίας. Ένα δημοσίευμα γαλλικής εφημερίδας του 2009, δείχνει τον Αμίντ, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα σε αντιπροσωπεία νέων που θα συναντούσε ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Ένα χρόνο ουσιαστικά πριν εμπλακεί στην αποτυχημένη προσπάθεια απελευθέρωσης του τρομοκράτη από τις γαλλικές φυλακές, ο νεαρός Γάλλος θα ήταν ανάμεσα σε εκείνους που θα συναντούσαν στο προεδρικό μέγαρο τον Νικολά Σαρκοζί. Εκείνη την περίοδο ο νεαρός δούλευε με ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων σε μεγάλο εργοστάσιο του Παρισιού, ενώ θα ήθελε όπως δήλωνε να ζητήσει από τον Σαρκοζί βοήθεια για να βρει μόνιμη δουλειά. Ως μοναδικός γιος, σε μια οικογένεια με 9 αδερφές, ο Κουλιμπαλί δήλωνε πως έπρεπε να πάρει πολλά αυτόγραφα για την οικογένειά του, επιστρέφοντας από το προεδρικό μέγαρο.

“Εδώ που μένω δεν έχουμε την πολυτέλεια να συναντάμε τον Πρόεδρο στα Ηλύσια. Οπότε δεν γνωρίζω καλά από επίσημες υποδοχές. Σε κάθε περίπτωση ο Νικολά Σαρκοζί δεν είναι και ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους. Όχι τίποτα το προσωπικό, το ίδιο ισχύει με τους περισσότερους πολιτικούς”.

Ο συνήγορος του κάνει λόγο για έναν “ήρεμο άνθρωπο”

“Δεν έχει σε καμιά περίπτωση το προφίλ του “ταραξία”. Εκφράζεται σωστά, είναι πολύ ήρεμος, σε κοιτά ευθέως στα μάτια. Κατά τη διάρκεια της δίκης, κάθε πρωί με χαιρετούσε με χειραψία και μου χαμογελούσε. Δεν ήταν καθόλου τρομακτικός, παρά το γεγονός πως κρατούσε πάντα μια απόσταση” σημειώνει ο δικηγόρος.

Μεγάλωσε στο Παρίσι, αλλά δεν προέρχεται από οικογένεια ακραίων ισλαμιστών. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο συνήγορός του, αυτός ήταν και ένας λόγος να έχει προστριβές με την οικογένειά του. Πάντα κατηγορούσε τις αδερφές του που δεν μεγάλωναν τα παιδιά του με τις αρχές του μουσουλμανισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα