Ουγγαρία: Η αποχή ακυρώνει το δημοψήφισμα

default image

Η πλειοψηφία των Ούγγρων απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο ποσοστώσεων για τους πρόσφυγες ωστόσο το δημοψήφισμα ακυρώνεται λόγω χαμηλής συμμετοχής. Το ποσοστό συμμετοχής κυμαίνεται στο 45%, δηλαδή δεν επετεύχθη το μίνιμουμ 50%

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων που ψήφισαν στο δημοψήφισμα σήμερα απέρριψαν το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της ΕΕ όπως ακριβώς είχε προτρέψει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ωστόσο το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες της τάξης του 45%, όπως εκτιμάται, δεν είναι επαρκές προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία.

Με καταμετρημένο το 94,8% των ψήφων, το αποτέλεσμα που διαμορφώνεται στο σημερινό δημοψήφισμα στην Ουγγαρία είναι:

Το 98,2% των Ούγγρων που ψήφισαν απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που επικαλείται τον ιστότοπο της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το δημοψήφισμα αναμένεται να κριθεί άκυρο λόγω της χαμηλής προσέλευσης των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Το να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία ελαττώνει τις δυνατότητες του Όρμπαν να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να αλλάξουν τη μεταναστευτική τους πολιτική.

Ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος του Όρμπαν, του Fidesz έσπευσαν να ανακοινώσουν τη νίκη αφού η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 20.00 ώρα Ελλάδας, επικαλούμενα exit poll τα οποία καταδείκνυαν ότι το 95% των Ούγγρων που ψήφισαν, ήτοι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, απέρριψαν το σχέδιο ποσοστώσεων.

“Βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία μπορούμε δικαίως να πούμε ότι η σημερινή ημέρα έφερε μια σαρωτική νίκη για όλους εκείνους που απορρίπτουν την υποχρεωτική μετεγκατάσταση (μεταναστών)… και για εκείνους που πιστεύουν πως τα θεμέλια μιας ισχυρής ΕΕ μπορούν να είναι μόνο τα ισχυρά κράτη”, δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου ο βουλευτής του Fidesz και αντιπρόεδρος του κόμματος Γκέργκελι Γκουλίας.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τους πρόσφυγες είναι “εντυπωσιακό” δηλώνει ο πρωθυπουργός Όρμπαν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση “δεν θα μπορεί να επιβάλλει τη βούλησή της στην Ουγγαρία” στα θέματα μετανάστευσης, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν, χαρακτηρίζοντας “εντυπωσιακό” το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα για το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων.

“Οι Βρυξέλλες δεν θα μπορούν να επιβάλλουν τη βούλησή τους στην Ουγγαρία” σημείωσε ο συντηρητικός ηγέτης υπογραμμίζοντας ότι θέλει “να κάνει κατανοητό στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορούν να αγνοούν τη βούληση του 99,2% των ψηφοφόρων”.

“Δεκατρία χρόνια αφότου η ευρεία πλειοψηφία των Ούγγρων ψήφισε σε ένα δημοψήφισμα υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα οι Ούγγροι πολίτες έκαναν τις φωνές τους να ακουστούν ξανά σε ένα ευρωπαϊκό ζήτημα” τόνισε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

“Πετύχαμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, διότι έχουμε ξεπεράσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ένταξη” στην ΕΕ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε επιπλέον ότι σκοπεύει να καταθέσει σχετική τροπολογία προκειμένου να καταστεί νόμος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Με συντριπτική πλειοψηφία οι Ούγγροι πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν σήμερα απέρριψαν τις ποσοστώσεις που αποφάσισε η ΕΕ, ωστόσο το δημοψήφισμα θα κριθεί άκυρο λόγω της χαμηλής προσέλευσης των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, κάτω του ορίου του 50%.

Μετά την καταμέτρηση του 99,7% των ψήφων, το στρατόπεδο του “όχι” συγκέντρωσε ποσοστό 98,3%. Μόλις το 39,8% ωστόσο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πήγε να ψηφίσει.

Ένα από τα χιλιάδες άκυρα ψηφοδέλτια:

Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα «φιάσκο» και κάλεσε τον Όρμπαν να παραιτηθεί στην περίπτωση που η ψηφοφορία κριθεί άκυρη.

Αφού ψήφισε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε σε δημοσιογράφους ότι θα πάει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες, ενισχυμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

“Και θα προσπαθήσω, με την βοήθεια του αποτελέσματος, εφόσον πρόκειται για το κατάλληλο αποτέλεσμα, να διασφαλίσω ότι δεν πρέπει να αναγκαζόμαστε να αποδεχόμαστε στην Ουγγαρία ανθρώπους με τους οποίος δεν θέλουμε να ζούμε μαζί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα