Ούγγρος κυβερνητικός ζητά γουρουνοκεφαλές στα σύνορα

default image

Μέλος της κυβέρνησης Orban ζητά να τοποθετηθούν κεφαλές γουρουνιών κατά μήκος των συνόρων της χώρας για να αποθαρρυνθούν οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να μπουν σε αυτή

Κομμένα κεφάλια γουρουνιών θα πρέπει να τοποθετηθούν κατά μήκος των συνόρων της Ουγγαρίας για να αποθαρρυνθούν οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να μπουν στη χώρα, σύμφωνα με τον Gyorgy Schopflin, βουλευτή της κυβέρνησης του Viktor Orban.

Η τοποθέτηση του έγινε στο Twitter σε δημόσιο διάλογο που είχε με τον Andrew Stroehlein του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Stroehlein που είναι εκπρόσωπος Τύπου του Human Rights Watch, κοινοποίησε ένα Tweet στο οποίο κατέκρινε την Ουγγαρία για τη συμπεριφορά της έναντι του προσφυγικού ζητήματος, μιας και η χώρα έχει κλείσει τα σύνορα της και δεν εναρμονίζεται με το σχέδιο της Ε.Ε. Στο Tweet του ανέφερε πως κατά μήκος των ουγγρικών συνόρων έχουν τοποθετηθεί μάσκες για να τρομάξουν οι πρόσφυγες και να παραμείνουν στη Σερβία.

Οι τοτεμικές μάσκες θυμίζουν κομμένα ανθρώπινα κεφάλια και κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα. “Οι πρόσφυγες προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο και τα βασανιστήρια, Ουγγαρία. Τα “ανθρώπινα” κεφάλια (φτιαγμένα από λαχανικά εν προκειμένω) δεν θα μπορέσουν να φράξουν τον δρόμο τους”, έλεγε ο Stroehlein.

Ο Ούγγρος βουλευτής, ακαδημαϊκός μάλιστα στο επάγγελμα και μέλος του κυβερνώντος Fidesz, απάντησε με δική του ανάρτηση, που προκαλεί ανατριχίλα.

“Έχετε δίκιο. Αυτές οι ανθρώπινες απεικονίσεις θα έπρεπε να απαγορεύονται. Αλλά πρέπει να συμφωνήσετε, τα κομμένα κεφάλια γουρουνιών θα ήταν πιο αποτελεσματικά”.

Πολλοί χρήστες του Twitter κατηγόρησαν αμέσως τον Schopflin για κήρυγμα μίσους. Ο ίδιος ο Stroehlein μίλησε στην Telegraph και δήλωσε: “Η ανάρτηση του βουλευτή της κυβέρνησης της χώρας είναι προσβλητική για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι απογοητευμένος, πρόκειται για έναν άλλοτε καθηγητή ιστορίας στο πανεπιστήμιο της χώρας του. Αυτές οι πρακτικές που προτείνει χρησιμοποιούνταν τον 16ο αιώνα εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ρητορική του αποσκοπεί στο να τρομάξει ανθρώπους που θέλουν να σωθούν από την φρίκη του πολέμου”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση του ιστορικού, απηχεί εν πολλοίς την ξενοφοβική πολιτική στάση που έχει υιοθετήσει το ακροδεξιό Fidesz του Orban.

“Χρησιμοποιούν βία στα κλειστά σύνορα, στους φράχτες, απέναντι σε γυναικόπαιδα, οι συνθήκες “φιλοξενίας” στα κέντρα είναι τραγικές. Αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες σαν ζώα”. Θυμίζουμε πως τα σύνορα της Ουγγαρίας είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο.

Το τελευταίο διάστημα έχουν δημοσιευτεί δεκάδες καταγγελίες για επιθέσεις των αρχών εναντίον προσφύγων με ρόπαλα, σπρέι πιπεριού και σκυλιά της αστυνομίας. Τον Μάιο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατήγγειλε πως δεκάδες άνθρωποι που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στη χώρα έχουν απελαθεί πριν βγει η σχετική απόφαση και έχουν μεταφερθεί πίσω στη Σερβία όπου και είχαν φτάσει περνώντας από Τουρκία και Ελλάδα.

Η Ουγγαρία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του προσφυγικού μετά από απόφαση της κυβέρνησης που αποφάσισε να παρατείνει τον “συναγερμό” και για μετά το καλοκαίρι. Παρά τη στάση της, δεν έχει δεχθεί καμία ουσιαστική κύρωση από την Ε.Ε. που έχει θέσει υποτίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο της για ισοκατανομή των προσφύγων στα κράτη – μέλη της.

Με πληροφορίες από: Telegraph / Φωτογραφία: CSABA SEGESVARI/AFP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα