Ουκρανία: Δάνειο 3 δις. δολάρια από την Ρωσία

Ουκρανία: Δάνειο 3 δις. δολάρια από την Ρωσία

Η Ουκρανία έλαβε τρία δισεκατομμύρια δολάρια, την πρώτη δόση του δανείου που συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα να της δώσει η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση.

Η Ουκρανία έλαβε την πρώτη δόση του δανείου από τη Ρωσία, ύψους 3 δισεκ. ευρώ. "Σήμερα, 24 Δεκεμβρίου, η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας έλαβε την πρώτη δόση του δανείου από τη Ρωσία, ποσό που ανέρχεται σε τρία δισεκατομμύρια δολάρια", αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ.                          

Συνολικά, βάσει της συμφωνία που υπεγράφη την προηγούμενη Τρίτη από τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία θα δανείσει στην Ουκρανία 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της αγοράς κρατικών χρεογράφων. Στην ίδια συμφωνία προβλέπεται επίσης η μείωση κατά 30% των τιμών του φυσικού αερίου που πωλεί η Μόσχα στο Κίεβο.

Η καταβολή της πρώτης δόσης του δανείου «είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας για εμάς», διαβεβαίωσε ο Αζάροφ, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι το ποσό αυτό θα δοθεί για την πληρωμή κοινωνικών επιδομάτων.

Η αντιπολίτευση της Ουκρανίας, που πραγματοποιεί σειρά κινητοποιήσεων στο κέντρο του Κιέβου μετά την απόφαση του Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να στραφεί προς τη Μόσχα για οικονομική βοήθεια, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση «ενεχυρίασε» τη χώρα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε το 2010 ένα δάνειο περισσοτέρων από 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, από τα οποία στη χώρα δόθηκαν μόνο τα 3 δισεκατομμύρια, καθώς το ΔΝΤ είχε θέσει ως προϋπόθεση για την καταβολή του υπόλοιπου ποσού τη λήψη από το Κίεβο αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία απέρριψε η ουκρανική κυβέρνηση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network